Kelime tanımını bul

Güncel Türkçe Sözlük
düşünce
  • isim Uzay ve zamanın ötesinde, öznenin dışında, kendiliğinden var olan, duyularla değil, yalnızca ruhen algılanabilen asıl gerçeklik, mütalaa, fikir, ide, idea
    "Bu düşünce ona epeyce azap verdi." - A. Midhat
  • Dış dünyanın insan zihnine yansıması
  • Niyet, tasarı
  • Tasa, kaygı, sıkıntı
    "Benim de mi düşüncelerim olacaktı / Ben de mi böyle uykusuz kalacaktım?" - O. V. Kanık
  • felsefe İlke, yönetici sav
Felsefe Terimleri Sözlüğü
düşünce
  1. Düşünme ediminin içeriği.

  2. Düşünmenin ürünü olan: düşünülen içerik; bu içerik düşünme ediminden çözülebilir ve örneğin yazılı olarak saptanabilir ya da bir başkasına aktarılabilir.

  3. İlke, yönetici sav.

Yöntembilim Terimleri Sözlüğü
düşünce

Olay, durum ve nesneler üzerinde çözümleyici ve bireştirici işlemlerde bulunmaya olanak sağlayan kavrama ve açıklama yetisi.

Toplumbilim Terimleri
düşünce

İnsan beyninin anlık ve us yardımıyla nesnel evreni yansıtmak üzere oluşturduğu kavramlar, yargılar, kuramlar vb.

Eğitim Terimleri Sözlüğü
düşünce
  1. Zihinde tasarlanan, canlandırılan şey.

  2. Bir işin gerçekleşmesi ya da bir sorunun çözümü için zihince tasarlanan, aranıp bulunan yol.

  3. Düşünce sonucu bilincine varılan herhangi bir şey.

Ruhbilim Terimleri Sözlüğü
düşünce

Anlıksal etkinlikler sonucu oluşan karmaşık bir düşünü.

Vikipedi
Düşünce

Düşünce ya da fikir, dünya modellerinin var oluşuna izin veren ve böylece etkin olarak onların amaçlarına, planlarına, sonlarına ve arzularına bağlı olan uğraştır. Kelimeler bilmeye, sezgiye, bilince, idealarına ve imgeleme içeren benzer kavramların ve süreçlerine başvurur.

Düşüncenin daha sistematik bir tanımını yapacak olursak öncelikle beyin ve zihin kavramlarını birbirinden ayırmamız gerekir. Zihni, beyindeki biyolojik aktivitenin bir yansıma alanı olarak görebiliriz. Bir diğer deyişle zihin, somut olan beyinden beslenen, soyut bir karalama tahtasıdır.

Bu noktada soyut ve somut kavramlarını da değerlendirmek gerekir. Kısaca, somut bir nesneyi evrende var olan soyutu ise evrende var olmayan diye tanımlayabiliriz. Örneğin, bu tanıma göre matematiksel anlamda üçgen soyut bir nesnedir. Üçgen, bir kalınlık özelliği içermez. Kenarları sadece çizgiden ibarettir. Evrende bu özellikte bir üçgenin olması, fizik yasaları gereğince, mümkün değildir. (burada atıf gerekli) Diğer taraftan, kolaylıkla somut nesne örneği verebiliriz. (Örneğin bir ağaç)

Bu tanımlara göre, bir düşünce, soyut bir nesnenin, insanın zihninde oluşturduğu faaliyettir. Herhangi bir düşünce beyinde de faaliyete neden olacaktır, biyolojik olarak. Fakat, bu faaliyet, bahsi geçen düşüncenin bir parçası olarak nitelendirilmez. Düşünce, sadece zihinle ilişkilendirilir.

Diğer taraftan, somut bir nesnenin, insanın zihninde oluşturduğu faaliyeti de algı diye nitelendirebiliriz. Aynı şekilde, bir algının oluşmasında beynin rolü vardır, ama algı insanın zihninde oluşur. Örneğin, bir ağaca gözlerimizle bakarız. Ağaç, bu bağlamda somut bir nesnedir. Ağacı görürüz, ama görme işlemi (yani algılama) gözlerde olmaz, insanın zihninde gerçekleşir. Tabii ki de, bu algının gerçekleşmesi için beyinde birçok işlemden geçmesi gerekir (buna gözlerdeki işlev de dahildir). Aynı şekilde, bu örneksemeyi 5 duyumuza da uyarlayabiliriz. Bir koku, bir renk zihindeki bir algıdır, somut bir şekilde tanımlanamaz. (Örneğin, bazı renk körlerine göre yeşil ya da kırmızı farklı bir algıyı tanımlar vb.)

Bu tanıma karşı bir tez şöyle olacaktır. 'Benim bu ağaçla (ya da genel olarak bir palmiye ağacı ile) ilgili düşüncelerim var.' Fakat burada bahsi geçen 'ağaç' acaba somut bir nesne midir? Ya da soyut mudur? Kısacası, savunulan tez şudur: Somut bir nesne de insanın zihninde düşünce oluşturabilir. Evet, bu mümkündür. Ama arada atlanan bir adım vardır. Bahsi geçen 'ağaç' bir algılamanın ürünüdür. Ya da daha önceden algılanmıştır, birincil olarak ya da dolaylı yoldan (bir başkasının betimlemesiyle). Dolayısıyla, 'ağaç' burada somut bir nesneden çok, bahsi geçen somut oluşumun önce algılanması ve sonucunda zihinde oluşan soyut bir algıyı nitelendirir. Bu işlem kısaca şöyle özetlenebilir: Somut nesne -> Algılama -> Soyut nesne -> Düşünce. Yani arada algılama adımı gerekir.

Özetle, düşünce soyut bir nesnesin zihinde oluşturduğu faaliyettir. Algı ise somut bir nesnenin zihindeki yansımasıdır.

Kavramaları biçimlendirdirirken ploblemlerin çözümlerinde sebeplerde ve kararlar vermede meşgul olmak gibi düşünce bilginin beyinsel işletiminin ortaya çıkmasıdır. Düşünce biliş psikolojisinin bir parçası olan bir yüksek biliş işlevi ve düşünce sürecinin analizidir.

"düşünce" kelimesinin kullanım örnekleri.

Birçok yasadışı eylemin faili olan bu insanlara ‘düşünce özgürlüğü’ bahanesiyle sessiz kalmak; körlük yahut akılsızlık değilse, açıkça suça iştiraktir.

Birçok yasadışı eylemin faili olan bu insanlara ‘düşünce özgürlüğü’ bahanesiyle sessiz kalmak; körlük yahut akılsızlık değilse, açıkça suça iştiraktir.

İki ezeli rakibi karşı karşıya getirecek olan maçta liderlik yarışında yara alamak istemeyen iki ekipte'de tek düşünce galibiyet.

İki ezeli rakibi karşı karşıya getirecek olan maçta Liderlik yarışında yara alamak istemeyenm iki ekipte'de tek düşünce galibiyet.

Benli, “Nefes alışkanlıklarımız düşünce sistemimizi, yaşamı algılayış şeklimizi doğrudan etkiliyor.

İddianamede, şüphelinin konumu, hitap edilen kitle ile algılanma biçimi dikkate alındığında konuşmalarının düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında kabul edilmeyeceği vurgulandı.

Aksi takdirde iyi yoluyla metafiziksel şiddeti pratiğe döken bir özneleşme, hümanistik bir öz inşa edici bir ameliye içerisinde metafiziğin şiddetinin açığa çıktığı, epistemik bir şiddetin meydana geldiği özcü bir düşünce hayata geçmeye başlar.

Nitekim, 2008 krizinden sonra, yerinde iktidar değişiklikleriyle hızla toparlanan bazı Latin Amerika ülkeleri, yeniden Amerikancı iktidarların eline düşünce kriz kapılarını çaldı.

Anayasacılık akımının gerisinde yatan temel düşünce, devlet iktidarını sınırlandırarak birey hürriyetini güvence altına almaktır.

MKYK’ya yeni giren profesörler şunlar: Eski HAS Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, Stratejik Düşünce Enstitüsü Başkanı Yasin Aktay, eski Dicle Üniversitesi Rektörü Mehmet Akın ve anayasacı AK Parti Milletvekili Mustafa Şentop.

Dünya İnsan Hakları Gününün 70’inci yıl dönümünü kutlayarak birlik ve beraberliğin önemine vurgu yapan Rektör Çomaklı, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "Demokratik anayasalarla tanınan temel, medeni ve siyasi haklar dışında ekonomik, toplumsal, kültürel haklarla da belirli hale gelen barışçıl amaçlar için toplanma ve dernek kurma; evlenme, mal ve mülk edinme; çalışma, işini seçme özgürlüğü; din, vicdan, düşünce ve anlatma özgürlüğü hakları temellerini oluşturan 10 Aralık 1948 yılında kabul edilen Dünya İnsan Hakları Günü’nün 70’inci yılını kutluyor, kardeşlik duygularıyla etnik kökenine ve dinine bakmaksızın milyonlarca insana kapılarını açan ülkemizin ve ayrımcılığa karşı mücadele örneği sergilemeye devam eden bütün insanlığın kardeşlik duygularıyla kucaklaşacağı günlere kavuşmasını temenni ediyorum.

Bu birkaç gün güçlü kişilerle daha olumlu bağlantı kurabilir ve aynı zamanda düşünce ve inançlarımızı daha iyi anlatma imkanı bulabiliriz.

Yani yanlış anlaşılma olmasın, ‘Ben istediğim ismi, soyismi müracaat edip değiştirebilirim’ diye düşünce hasıl olmasın.

Kitabın isminin, Trakya Üniversitesi ve Edirne’den başlayan bir yolculuğun ilk durağını anımsatmak üzere konulduğunu ve Balkanlar’dan dünyaya açılan düşünce şeklini ifade ettiğini belirten Prof.

Bu gibi atmosferik olaylarda Life Jacket dedikleri suya düşünce hemen açılan bir ceket var.