Kelime tanımını bul

Güncel Türkçe Sözlük
dadı
  • isim Evlerde çocuğa bakan kimse, daye
    "Çocuk iken arife gecesi validemiz, dadılarımız bizi erken yatmaya mecbur ederlerdi." - A. H. Müftüoğlu
Vikipedi
Dadı (dizi)

Dadı, Gülben Ergen, Haldun Dormen, Kenan Işık ve Seray Sever'in başrollerde oynadığı televizyon dizisi. 5 Ocak 2001 Cuma günü Show TV ekranlarında, 19 Ocak 2002 Cumartesi günü Star TV ekranlarında yayınlanmıştır. 28 Ekim 2002 Cumartesi günü sona erdi.

"Dadı", ABD TV dizisi "The Nanny"nin Türkiye uyarlamasıdır.

Tüm bölümlerin uyarlanmasının ardından orijinal format The Nanny'de bulunmayan 5 yeni bölüm daha çekilmiştir. The Nanny'in hiçbir ülke uyarlamasında bulunmayan Dadı'nın ülkemize ait özgün bölümleri Tayfun Güneyer tarafından yazılmıştır. Bu 5 bölümde Melek ve Ömer'in evlilikten sonra yaşadıkları konu olmuştur.

Dadı (anlam ayrımı)
  • Dadı, çocuklara bakan bakıcı
  • Dadı, Türk TV dizisi

Yakın anlamlılar

  • Dadım Aşık, 2007 yapımı ABD filmi. Özgün adı The Nanny Diaries.
  • Komando Dadı, Adam Shankman'ın yönettiği 2005 yapımı Vin Diesel filmi. Özgün adı The Pacifier.
Dadı

Dadı, evlerde çocuğa bakan kimse. Geleneksel olarak dadılar büyük hanelerde çalışır ve doğrudan evin hanımefendisine izahat verir. Günümüzde modern dadılar, evdeki diğer işçiler gibi koşullara ve işverenlerinin kararlarına bağlı olarak yatılı veya gündüz olarak çalışırlar. Çocuk bakımında uzmanlaşmış birçok iş bulma kurumu bulunmaktadır.

Dadılar diğer çocuk bakıcılarından biraz farklıdır. Bir çocuk bakıcısı, kendi evinin dışında ve küçük bir işletmeda çalışır; yaşadıkları ülkeye bağlı olarak devlet izni gerekli olabilir veya olmayabilir. Çocuğun bakımında anneye yardımcı olan kimse evde yatılı kalabilir ya da sadece gündüz çalışabilirken çocuk bakımının yanı sıra ev işlerinde de evin hanımına yardımcı olur. Au pair terimi yurt dışından gelen, ev sahibi ailede yaşayan ve çocuk bakımında yardımcı olurken yerel kültürü ve dili öğrenen eğitimsiz bir genç kadın (veya bazen de erkek) için kullanılmaktadır. Mürebbiye ise bir çocuğun eğitim ve bakımıyla görevlendirilmiş kadındır ve genellikle öğrencilerinin konaklarında kalırlar ve ailenin bir ferdi olarak kabul edilirler.