Kelime tanımını bul

Güncel Türkçe Sözlük
darı
  • isim, bitki bilimi Buğdaygillerden, kuraklığa dayanıklı bir bitki, akdarı (Panicum miliaceum)
  • Bu bitkinin buğday yerine besin olarak kullanılan tohumu
  • Mısır
Veteriner Hekimliği Terimleri Sözlüğü
darı

Akdarı.

Biyoloji Terimleri Sözlüğü
darı

Buğdaygiller (Gramineae) familyasından sulak yerlerde ve pirinç tarlaları içinde yetişen, meyveleri kullanılan, tek yıllık, otsu bitki. Boz darı, saçak darı, Arnavut darısı.

Orta Öğretim Terimleri Kılavuzu
darı

(botanik)

Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü
darı
  1. Mısır, mısır tanesi.

  2. Darıya benzeyen, akdarı da denilen bir çeşit tahıl.

  3. Mısıra benzeyen, tohumundan un yapılan bir bitki.

Vikipedi
Darı
Darı Panicum miliaceum Familyası Buğdaygiller ( Poaceae/Gramineae) Türkiye'de yetiştiği yerler Güneydoğu, İç Anadolu, Karadeniz, Ege, Marmara ve Doğu Anadolu bölgelerinde

Tohumları buğday gibi besin maddesi olarak kullanılabilen, bir veya çok yıllık bitki. Memleketimizde insan gıdası ve hayvan yemi olarak kullanılmaktadır. Muhabbet kuşu yeminin ana maddesidir.http://www.beyazdegirmen.com/asp/product/23/B304-Bravo-Meyveli-Muhabbet-Kusu-Yemi-25Kg Van Gölü kıyı bölgelerinde ve Hakkari'de darı türlerinden biri olan cin darı kavrulup taştan geçirilerek kavuzlarından ayrılır. Dane kısmı süt ve ayranla karıştırılır ve bir nevi ekmek yapılır. Bu darı aynı zamanda bozanın da hammaddesidir.


Darının yeşil kısımlarında bitki gençken durrin denilen bir glikozit bulunur. Bu, hayvanları zehirleyebilir. Onun için hayvanlara darılar çok taze ve yeşilken yedirilmemesi lazımdır. Bu gibi taze otları, gölgede 24 saat kuruttuktan sonra hayvanlara vermelidir.

Yurdumuzda en çok darı yetiştirilen illerimiz, sırası ile; Urfa, Diyarbakır, Zonguldak, Muğla, Siirt, Aydın, Hatay, Bitlis ve Adıyaman'dır.

Hindistan, Nijerya ve Nijer dünyanın en çok darı üreten ülkeleridir. Dünya darı üretiminin yüzde 63,7’si bu 3 ülkede gerçekleştirmektedir.http://tr.millermagazine.com/?p=1183

İklim istekleri Esas itibarıyla tropik iklimin yerli ürünüdür. Fakat, mutedil iklime de iyi adapte olmuştur. Fazla yağıştan zarar görmez. Kum darı ve cin darı fazla rutubetten hoşlanmazlar. Darı tohumları 8-12 derecede çimlenirler. Darılar kurağa dayanıklıdır. Fakat kurakta gelişmeleri durgunlaşmaktadır. Kuraklık geçince hızlı gelişmelerine devam ederler. Toprak istekleri Koca darı, çok değişik toprak tipleri üzerinde yetişir ve iyi mahsul verir. Fakat en yüksek verim kumlu-killi topraklar üzerinde sağlanır. Kökleri çok derinlere inebilir. Diğer darı çeşitleri daha yüzden kök sistemine maliktirler. Fakat çok değişik toprak tipleri üzerinde yetişebilirler. Toprakların organik maddelerce zengin olması, verimin daha fazla olmasını sağlar. Toprak işlemesi, ekimi, hasat ve harman Toprak pullukla sürüldükten sonra, diğer toprak işleme aletleri ile ikilemeye ve gerekirse üçlemeye tabi tutulur.Kafi miktarda rutubet mevcut ise sun'i gübre veya çiftlik gübresi verilir. En iyi ekim zamanı mısır ekiminden takriben 2 hafta sonradır. Toprak sıcaklığı 13-15 derece olmalıdır. En iyi ekim şekli, aletlerle sıraya ekimdir. Ekim derinliği toprağın durumuna göre 1–3 cm, dekara atılacak tohum miktarı 0.5–5 kg kadardır. Tohumlar çimlendikten sonra, gerekli zamanlarda çapalama ve sulama işleri yapılır. Dane mahsulü için yetiştirilen darıların hasadı, danelerin renkleştiği zamandan birkaç gün sonra biçilir. Bir müddet demet halinde kurutulur. Daha sonra demetler toplanır, harman edilir.

"darı" kelimesinin kullanım örnekleri.

Şarköy’den kınalı bamya, Ergene’den darı, hacı mestan buğdayı ile Bursa ve Seferihisar’dan da atalık buğdayların yer alacağı şenlikte ayrıca yöresel ikramlar, üretici pazarı, sergiler, canlı performanslar ile Şarköy Yöresel Halk Oyunları ve Çerkezköy Kent Konseyi Çocuk Meclisi’nin piyesi de vatandaşlarla buluşacak.

Ziyarette, GTB Meclis Başkan Yardımcıları Enver Çokay, Karaca Türkmen, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Ali Alagöz, Cesim Arslan, Meclis Katip Üyesi Ahmet Karakan, Yönetim Kurulu Üyeleri Mehmet Özmen, Fatih Çakır, Bilal Darı ve Nebi Koca hazır bulundu.

Ziyarette, GTB Meclis Başkan Yardımcıları Enver Çokay, Karaca Türkmen, GTB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Ali Alagöz, Cesim Arslan, Yönetim Kurulu Üyeleri Mehmet Özmen, Mustafa Kara, Fatih Çakır, Bilal Darı, Turgay Doğan, Nebi Koca, Meclis Üyeleri Ahmet Karakan, Aydın Şen ve Genel Sekreter Özgür Bayram hazır bulundular.

Ziyarette, GTB Meclis Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, GTB Meclis Başkan Yardımcıları Enver Çokay, Karaca Türkmen, GTB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Ali Alagöz, Cesim Arslan, Yönetim Kurulu Üyeleri Mehmet Özmen, Mustafa Kara, Fatih Çakır, Bilal Darı, Turgay Doğan, Nebi Koca, meclis üyeleri Ahmet Karakan, Aydın Şen ve Genel Sekreter Özgür Bayram da hazır bulundu.

Yarışmada Adem Giliz birinci, Ramazan Darı ikinci, Mustafa Kurtbaş ise üçüncü oldu.

Yemekler arasında Hülüklü Çorba, Göleviz Yemeği, Kırtaki, Darı Çorbası, Ülübü Piyazı, Alanya Çöreği, S Pasta ve Öksüz Helvası, Laba Dolması, Kabak Tatlısı bulunuyor.

Bayraktar, yaptığı açıklamada, 2016 yılında, birinci tahmin verilerine göre, 20,5 milyon ton buğday, 6 milyon 750 bin ton arpa, 6,4 milyon ton mısır, 552 bin ton pirinç elde edilecek 920 bin ton çeltik, 300 bin ton çavdar, 225 bin yulaf, 123 bin 243 ton da tritikale, darı, kaplıca, mahlut, kuş yemi ve sorgum olmak üzere diğer tahıl üretimi yapılmasının beklendiğini belirtti.