Kelime tanımını bul

Güncel Türkçe Sözlük
deizm
  • isim, din b. (***) Tanrı'yı yalnızca ilk sebep olarak kabul eden, evreni bir Tanrı'nın yarattığına inanmakla beraber yaratıcının evrene hiçbir müdahalesi olmadığını ve olmayacağını savunan, vahyi reddeden görüş
Felsefe Terimleri Sözlüğü
deizm

bk. Yaradancılık

Vikipedi
Deizm

Deizm veya yaradancılık, Tanrı'nın var olduğunu ve nihai olarak evrenin yaratılmasından sorumlu olduğunu, ancak yaratılan dünyaya doğrudan müdahale etmediğini iddia eden felsefi bir inançtır. Eşdeğer olarak deizm, Tanrı'nın varoluşunu her şeyin sebebi olarak ortaya koyan ve onun kusursuzluğunu (ve genellikle doğal hukuk ile takdir-i ilahinin varlığını da) kabul eden, ancak Tanrı'nın evrende mucizeler aracılığıyla ilahi vahyi veya doğrudan müdahalesini reddeden görüş olarak da tanımlanabilir. Ayrıca vahyi bir din bilgisi kaynağı olarak reddeder ve doğal dünyanın aklının ve gözleminin, tek bir yaratıcı ya da evrenin mutlak ilkesinin varlığını belirlemek için yeterli olduğunu iddia eder.

İnanışın tanımlanmasında kullanılan doğal din ya da doğal inanç kavramları, hiçbir aracı olmaksızın sadece akıl yoluyla kavranabilecek yalın bir Tanrı inancını belirtir. Bu inancı benimseyen kişiye deist denir. Deizm kavramı ilk olarak 17. yüzyılda özellikle İngiltere'de kullanılmaya başlanmıştır.İlk İngilizce kullanımı 1621 yılıdır. 1675 yılında sözlüğe girmiştir. Deizm, İngilizce Vikipedi Deist kavramı yazılı olarak belki de ilk kez Piere Viret'in İnanç ve İncil Öğretisi Eğitimi (Instruction Chrétienne en la doctrine de la foi et de l'Évangile) adlı 1564 tarihli yapıtında kullanılmış olup; Pierre Bayle'nin Tarih ve Eleştiri Sözlüğü adlı yapıtında Piere Viret maddesinde ilgili bölüm yeniden basılmıştır. Terim Latince Tanrı anlamındaki Deus sözcüğünden türetilmiş ve özgür düşüncelilerin Tanrı inancını belirtmede kullanılmıştır.Deizm, İngilizce Vikipedi

"deizm" kelimesinin kullanım örnekleri.

Yeni kuşakların anlayabileceği nitelikte yayınlar hazırlamayı da amaçlayan Yüksek Kurul, ateizm, deizm, agnostisizm konularında gençlere yönelik 2 adet yayın hazırlamayı planlıyor.

Dr, Gündüz, “Deizm, dini argümanların anlamsız olduğunu iddia ederek dine dayalı bütün kurumları reddediyor, dolayısıyla ibadeti reddediyor” dedi.

Toplantıda ilahiyat fakültelerinden akademisyenler, Din İşleri Yüksek Kurulu üye ve uzmanları güncel inanç problemleri başlığı altında, ateizm, agnostisizm, nihilizm ve deizm konularını etraflıca değerlendirecek.