Kelime tanımını bul

Güncel Türkçe Sözlük
deprem
  • isim, coğrafya Yer kabuğunun derin katmanlarının kırılıp yer değiştirmesi veya yanardağların püskürme durumuna geçmesi yüzünden oluşan sarsıntı, yer sarsıntısı, hareket, zelzele
    "Okuldayken bir öğle sonu hafif bir depremde otel çökmüş." - Y. Atılgan
Yerbilim Terimleri Sözlüğü
deprem

Başlangıç noktası yerin içinde bulunan, doğal nedenli yerkabuğu devimi.

Orta Öğretim Terimleri Kılavuzu
deprem

(coğrafya, jeoloji)

Coğrafya Terimleri Sözlüğü
deprem

Yer kabuğu içindeki katmanların yerinden oynamalarıyla oluşan sarsıntının, dışa ve çevreye doğru yayılan titreşim biçimindeki devinimi.

Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü
deprem

Zelzele, yer sarsıntısı.

Gökbilim Terimleri Sözlüğü
deprem

Yer sarsıntısı.

Kentbilim Terimleri Sözlüğü
deprem

bk. yersarsıntısı.

Vikipedi
Deprem

Deprem, yer sarsıntısı veya zelzelehttp://www.tdkterim.gov.tr/ttas/?kategori=derlay&kelime=deprem, yer kabuğunda beklenmedik bir anda ortaya çıkan enerji sonucunda meydana gelen sismik dalgalanmalar ve bu dalgaların yeryüzünü sarsması olayıdır. Sismik aktivite ile kastedilen meydana geldiği alandaki depremin frekansı, türü ve büyüklüğüdür. Depremler sismograf ile ölçülür. Bu olayları inceleyen bilim dalına da sismoloji denir. Depremin şiddeti Moment magnitüd ölçeği (ya da eskiden kullanımda olan Richter ölçeği) ile belirlenir. Bu ölçeğe göre 3 ve altı şiddetteki depremler genelde hissedilmezken 7 ve üstü şiddetteki depremler yıkıcı olabilir. Sarsıntının şiddeti Mercalli şiddet ölçeği ile ölçülür. Depremin meydana geldiği noktanın derinliği de yıkım kuvvetine etkilidir ve yer yüzüne yakın noktada gerçekleşen depremler daha çok hasar vermektedir.http://www.crustal.ucsb.edu/outreach/faq.php

Dünya yüzeyinde gerçekleşen depremler kendilerini bazen sallantı bazen de yer değiştirme şeklinde göstermektedir. Bazen yeryüzüne yakın bir noktada güçlü bir deprem gerçekleştiğinde tsunamiye sebep olabilir. Bu sarsıntılar ayrıca toprak kayması ve volkanik aktiviteleri de tetikleyebilir.

Genel olarak deprem sözcüğü herhangi bir sismik olayın -Doğal bir fenomen olarak gerçekleşmiş veya insanların sebebiyet verdiği- ürettiği sismik dalgaları adlandırmak için kullanılır. Depremler genellikle kırıkların (fay hatları) çatlamasıyla oluşur. Bunun yanı sıra volkanik faaliyetler, toprak kaymaları, mayın patlamaları veya nükleer testler sonucunda da gerçekleşebilir.

Deprem (anlam ayrımı)
  • Deprem
  • Deprem kronolojisi
  • Deprem kuşakları
  • Deprem Kültür Müzesi
  • Deprem, Şerif Gören'in yönettiği, Türkân Şoray ve Kadir İnanır'ın oynadıkları 1976 yapımı Türk filmi.
Deprem (film)

Deprem, Şerif Gören'in yönettiği 1976 yapımı Türk filmidir. Senaryosunu Safa Önal'ın yazdığı filmin başrollerinde Türkân Şoray ve Kadir İnanır oynamaktadır.

"deprem" kelimesinin kullanım örnekleri.

Temel afet bilinci eğitimlerinde, tedbirlerin yanı sıra, deprem anında nasıl hareket edilmesi gerektiği ve depremden sonra yapılması gerekenler öğrencilere uygulamalı olarak anlatıldı.

İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Deprem Dairesi Başkanlığı'ndan alınan bilgiye göre, bu akşam saat 17.

Adıyaman merkez, Samsat, Kahta ilçeleri ve çevresinde 24 Nisan'da meydana gelen deprem afetleri nedeniyle konut, ahır ve iş yerleri yıkık, ağır ve orta derecede hasar gören afetzede ailelere 7269 sayılı Kanun hükümlerine göre yardım yapılabilmesi için düzenleme öngörülüyor.

Ahmet Aydın komisyondan geçen madde ile ilgili bilgi vererek, “Adıyaman İli Merkez, Samsat, Kahta ilçeleri ve çevresinde 24 Nisan 2018 tarihinde meydana gelen deprem afetleri nedeniyle konut, ahır ve işyerleri, yıkık, ağır ve orta derecede hasar gören afetzede ailelere 7269 sayılı kanun hükümlerine göre yardım yapılabilmesi için düzenleme yapılmıştır.

Adıyamanlı afetzedelere "deprem" yardımı Adıyaman merkez, Samsat, Kahta ilçeleri ve çevresinde 24 Nisan'da meydana gelen deprem afetleri nedeniyle konut, ahır ve iş yerleri yıkık, ağır ve orta derecede hasar gören afetzede ailelere 7269 sayılı Kanun hükümlerine göre yardım yapılabilmesi için düzenleme öngörülüyor.

Bu nedenle, yer seçiminde, katı atık depo alanlarının zemin özellikleri, jeolojik ve tektonik yapısı, hava fotoğraflarının yorumlanması ve jeofizik yöntemler, aktif faylara uzaklığı, deprem tarihçesi, olabilecek depremlerin büyüklüğünün değerlendirilmesi, yeraltı suyu, artezyen ve akifer durumu, malzeme temin imkanları, yerleşim yerlerine ve doğal alanlara olan mesafesi, topoğrafik eğim ve yükselti, arazi kullanımı, hidrolojik değerlendirmeler, atıkların yeniden işlenme niteliği, kazıdan çıkan malzemenin değerlendirilmesi, atığın özellikleri (yoğunluğu, hacmi, içeriği), yörenin iklimi (yağış, sıcaklık, buharlaşma, hakim fırtınalar), depo alanına güvenli ve ekonomik ulaşım imkanları, mülkiyet durumu gibi faktörler depolama alanlarının belirlenmesinde etkili başlıca faktörlerdir ve bunlar ilgili yasa ve yönetmeliklerde belirtilmiştir” denildi.

Bu nedenle deprem zararlarını azaltmak hatta mümkünse ortadan kaldırmak, toplumumuzda bu tehlikeleri algılatmak konusunda başta karar vericiler olmak üzere hepimize önemli görevler düşmektedir” diye konuştu.

Şehirlerin deprem öncesi dönüşmesi yararınadır ve bir bina bile az hasar alsa bir can bile kurtulsa mühimdir” dedi.

Emre Burcu Güngör ile programa özel olarak davet edilen konuşmacılar Japon Hazama Ando Şirketi Yöneticisi İnşaat ve Deprem Yük.

Seminerde Makine Mühendisi Gökhan Karadayı, su depoları hakkında genel bilgi, modüler su depoları, su depoları çeşitleri ve seçim kriterleri, yapılan seçim hataları, yararlı hacim hesabı, ana depolarda ve arakat transfer depolarında olması gereken özellikler, vorteks plakası ve önemi, su depolarında malzeme seçimi ve deprem, yangın ve hijyen yönünden depoların incelenmesi konu başlıklarında detaylı bilgi aktardı.

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı’na bağlı Ayvalık İtfaiye Grup Amirliği bünyesindeki ekiplerin arasöz ve ekipmanlarıyla destek verdikleri tatbikatta, öğrencilere yangın başta olmak üzere deprem ve benzeri afet durumlarında yapılması gerekenler ve alınması önemli olan tedbirler hakkında bilgiler verildi.

Deprem Kuzey Anadolu kırığının Marmara-Saros bağlantısında 2013 6,3 Depreminin ardılı olarak oluşması, Tekirdağ kolunda gerginlik birikiminin bir belirtisi olarak bakılabilir.

depremi önemsemesi, deprem verilerinin arşivlenmesi, bir atlık oluşturması, deprem bölgesinde yaşayan insanlar olarak bu depremi önemsediğimizi gösterir.

Tatbikatın ilk aşamasında Ayazmana Mahallesi'nde kullanılmayan bir konutta senaryo gereği deprem sonucunda vatandaşlar enkaz altında kaldı.

Bu fark deprem etkisinin faydan uzaklaştıkça azalımı açısından önemsiz.