Güncel Türkçe Sözlük
-
isim Bir milletin yönetimle ve ekonomiyle ilgili
işlevlerinin devletçe birleşik bir yönetim altında
bütünleştirilmesi siyaseti ve öğretisi, erkincilik karşıtı
-
felsefe Genellikle devleti töre, kültür, hukuk vb.nin
kaynak ve taşıyıcısı olarak görme eğilimi
İktisat Terimleri Sözlüğü
Devleti tüm toplumsal işlevlerin düzenleyicisi olarak kabul eden, hem devletin ekonomiye müdahalesini hem de mal ve hizmetleri doğrudan doğruya üretmesini öngören yaklaşım.
Tecim, Maliye, Sayışmanlık ve Güvence Terim
Ekonomik yaşamın devletçe izlenilmesi yöntemi.
Felsefe Terimleri Sözlüğü
Devleti tüm toplumsal görevlerin özellikle de ekonomik ve kültürel yaşamın düzenleyicisi olarak gören anlayış.
Genellikle devleti töre, kültür, hukuk vb.nin kaynak ve taşıyıcısı olarak görme eğilimi.
Toplumbilim Terimleri
Bir ulusun yönetimsel ve ekonomik işlevlerinin devletçe birleşik bir yönetim altında bütünleştirilmesi siyasası ve öğretisi.
Vikipedi
Devletçilik, devletin ekonomiyi veya sosyal hayatı ya da her ikisini de belirli bir dereceye kadar kontrol etmesi gerektiği inancıdır. Bu anlamıyla devletçilik, anarşizmin tersidir. Devletçilik totalitarist, refah devleti, minarşizm, büyük devlet gibi çeşitli şekillerde olabilir.
Marksizm ve devletçilik[ değiştir]Bazı marksist yorumlara göre (özellikle troçkistler), işçi devletini hiçbir koşulda kutsanmaz. Her devletin nihayetinde proletarya diktatörlüğünün bir aracı olduğunu belirtirler. Buna karşın Stalin taraftarları kapitalizm ile savaş durumlarında işçi devletinin her pahasına karşın korunmasını söyleyerek "işçi devleti" ne özel bir anlam yükler. Bu ayrım 1930lara damgasını vuracak ve Troçkist grupların SSCB'de mahkum edilmesine kadar süregelecektir.Koldaş, Serhat (2009) Devletçilik Marksizm Değildir, Marksist Tutum, no.47
"devletçilik" kelimesinin kullanım örnekleri.
Cumhuriyetin ilk yıllarında 4 temel ilkeyi benimseyen CHP, devletçilik ve devrimcilik ilkeleri eklenerek partinin amblemi belli oldu.
Kim nereyi ele geçirmiş, hangi devletçilik halkçılık neden bahsediyoruz.
Cumhuriyetçilik, milliyetçilik, halkçılık, devletçilik, laiklik ve inkılapçılık ilkeleri kavramsal düzeyde ele alınır.
Ayrıca eski kitapta farklı başlıklarla çocuklara anlatılan cumhuriyetçilik, milliyetçilik, halkçılık, devletçilik, laiklik ve inkılapçılık ilkeleri de bakanlığın yeni kitabında kendisine yer bulamadı.
Güce hükmetmek amacıyla insan kaynakları ve mali yönden güçlenmeye öncelik veren FETÖ, her aşamaya uygun tez geliştirerek din, devletçilik, milliyetçilik, liberalizm veya İran düşmanlığı, yolsuzluk ve hukuk gibi kavramları kullandı.