Kelime tanımını bul

Güncel Türkçe Sözlük
difteri
  • isim, tıp (***) Kuşpalazı
Orta Öğretim Terimleri Kılavuzu
difteri

(tarım)

Vikipedi
Difteri

Difteri, halk arasında kuşpalazı olarak da bilinen, corynebacterium diphteriae isimli mikroorganizmanın boğaz, burun, göz ve derideki yaralarda yerleşmesiyle ortaya çıkan bulaşıcı bir hastalık.

Bebeklerin 2-4 ve 6. aylarında tatbik edilen DBT karma aşısı içinde yer alan ve difteri mikrobunun toksininin zayıflatılmasıyla yapılan difteri aşısının yaygın olarak kullanılması sebebiyle, günümüzde aşılanmayanlarda tek tük ortaya çıkan bir hastalıktır.

Difteri basili, düz veya hafif bükük silindir şeklindedir. Kalınlık ve boyları değişiktir. 34-95 derecede ürerken toksinini (zehrini) salgılar. Toksin, insan ve bütün hayvanlar için oldukça tehlikelidir. Dokularda harabiyet ve sinirlerde felç yapar.

Difteri oldukça yaygın bir hastalıktır. Soğuk mevsimlerde daha fazla görülür. İki yaşından önce sadece burun ve yara difterisi şeklinde raslanır. Çocuğa annesinden geçen antikorlar onu bir süre hastalıklardan korur. Kuşpalazı tablosunu yapan tipik difteri özel bir anjin türüdür. Tipik hastalığını yapabilmesi için boğazın lenf dokusunda ve özellikle bademciklerde tutunması gerekir. Bademcikler ancak iki yaşından sonra olgunlaştıklarından ancak bu yaşlarda hastalığa duyarlık başlar. Daha sonra çocuk dış çevre ile temasa geçer. Oyun yaşında devamlı olarak sıcak-soğuk ve dış ortam etkilerine maruz kalır. Boğazda adi bakteri iltihapları olur, doku direnci kırılır. Bu arada difteri basili de girerse, hastalığın özel tablosu meydana gelir. Bir şahıs erişkin yaşlarına kadar difteri basili ile temas etmemiş ise her yaşta hastalığa yakalanabilir. Büyüklerin hastalığı çocukların hastalığına göre daha hafif geçmektedir.

Difterinin bulaşmasında hastalar ve taşıyıcılar rol oynamaktadır. Portör denilen taşıyıcılar hastalığı bulaştırabilme özelliğinde olan ancak kendileri hastalık belirtilerini gösteremeyen kişilerdir. Bunlar boğaz salgıları ile devamlı olarak difteri basilini yayarlar. Hastanın kullandığı çamaşır, havlu, yemek takımları, oyuncaklar, vasıtasıyla bulaşabilir.

Difterinin kuluçka dönemi ortalama 2 ila 4 gün arasında değişir.

"difteri" kelimesinin kullanım örnekleri.

Ülkemizde okul çağı öğrencilerine Genişletilmiş Bağışıklama Programı kapsamında uygulanan Ulusal Çocukluk Dönemi Aşılama Takvimimize göre ilkokul birinci sınıfta DaBT-İPA (Difteri, aselüler Boğmaca, Tetanoz, İnaktif Polio Aşısı-Dörtlü Karma Aşı) ve KKK (Kızamık, Kızamıkçık, Kabakulak Aşısı) aşıları, ortaokul son sınıfta ise Td (Difteri- Tetanoz Aşısı) aşısı uygulamaları yapılmaktadır” denildi.

Azaltılmış doz aselüler Boğmaca antijeni içeren Tdap-IPV aşıları, 3 yaştan itibaren üst yaş sınırı olmaksızın tüm yaş gruplarında difteri, boğmaca, tetanos ve polio hastalıklarına karşı aktif bağışıklama sağlamak için ruhsatlandırılmıştır.

Hakkari İl Halk Sağlığı Müdürlüğü, il genelinde 12 bin 617 çocuğa kızamık, kabakulak, difteri, aselüler boğmaca, tetanoz, inaktif polio ve difteri aşısı yaptığını bildirdi.

Sağlık Bakanlığı bebeklik dönemi aşılama takvimine göre aselüler boğmaca aşısının, difteri, tetanoz, inaktif polio ve menenjit aşısıyla birlikte beşli karma aşı şeklinde 2, 4 ve 6’ıncı aylarda yapıldığını, pekiştirme dozunun ise 18’inci ayda uygulandığını anlatan Kurugöl, "Bağışıklamanın tam olarak sağlanması aylar aldığı, aşılanmamış ya da henüz aşısı tamamlanmamış 6.

Sağlık Bakanlığı aşı takvimine göre, ilköğretim birinci sınıfındakilere difteri, aselüler boğmaca, tetanoz, inaktif polio aşısının bir arada uygulandığını hatırlatan Kurugöl, "Aşı takvimine mutlaka ilköğretim 8.

Savaşın yanı sıra kolera, difteri ve benzeri hastalıkların yayılması, kıtlık, ilaçların tükenmesi ve iç göçler sivillerin mağduriyetini artırıyor.

Bu program kapsamında boğmaca, difteri, tetanoz, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, verem, çocuk felci, Hepatit B, Hepatit A, suçiçeği, hemofilus influenza tip B'ye bağlı menenjit gibi hastalıklar ile steptokokus pnömoniye bağlı zatürre gibi hastalıklar ve bu hastalıklardan kaynaklanan bebek ve çocuk ölümlerinin ve sakatlıkların engellenmesi hedeflenmektedir.

Program kapsamında, bakanlığımızca temin edilen verem, boğmaca, difteri, tetanoz, hemofilus influenza, tip B.

Sağlık Bakanlığı bağışıklama hizmeti ile halk, boğmaca, difteri, tetonoz, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, tüberküloz, poliomiyelit, Hepatit B, Hepatit A, hemofilus influenza tip B, suçiçeği ve pnömokok olmak üzere toplamda 13 hastalığa karşı aşı ile korunuyor.

Hepatit B, verem, difteri, boğmaca, tetanoz, inaktif polio, beşli karma aşı, pnömokok, kızamık, kızamıkçık, kabakulak aşıları ücretsiz olarak devlet tarafından karşılanıyor.

Ne demek aşılar, hangi aşı, kızamık mı, kızamıkçık mı, çiçek mi, suçiçeği mi, verem mi, kuduz mu, tetanos mu, rota mı, zatürre mi, HPV mi, HIV mı, difteri mi, çocuk felci mi, boğmaca mı, hangisi?