Kelime tanımını bul

Güncel Türkçe Sözlük
diyaliz
  • isim, kimya Vücut sıvılarındaki istenmeyen maddelerin yarı geçirgen zar aracılığıyla vücuttan uzaklaştırılması temeline dayanan bir çözümleme veya arıtma yöntemi
Kimya Terimleri Sözlüğü (II)
diyaliz

Osmoz’a benzer bir işlem olup, bir çözeltide iyon ve moleküllerin yarı geçirgen bir zardan geçmesi, kolloid parçacıkların geçmemesi.

Veteriner Hekimliği Terimleri Sözlüğü
diyaliz

Seçici geçirgen bir zar aracılığıyla küçük moleküllerin suya veya tampona geçişine izin vererek makromoleküllerin bulunduğu bir çözeltiden küçük moleküllerin uzaklaştırılması.

Biyoloji Terimleri Sözlüğü
diyaliz

(Yun. dia: ayrı ayrı; lysis: gevşeme) Yarı geçirgen bir zarla, molekül büyüklüklerine göre moleküllerin ayrılması.

Su Ürünleri Terimleri Sözlüğü
diyaliz

Yarı geçirgen bir zardan moleküllerin difüzyonu.

Orta Öğretim Terimleri Kılavuzu
diyaliz

(kimya)

Vikipedi
Diyaliz

Diyaliz, böbrek yetmezliği olan kişilerde, vücutta biriken fazla sıvı ve atık maddelerin yarı geçirgen bir membran ( zar) aracılığıyla temizlenmesi işlemidir.

Diyaliz tedavisinin iki farklı türü vardır;

  1. Hemodiyaliz
  2. Periton diyalizi

Diyaliz teknolojisinde sağlanan gelişmeler diyalize girenlerde öncelikle yaşam süresini uzatmış daha sonra da yaşam kalitesinin artması sağlanmıştır. Türkiye'de de 2005 sonu istatistiklerine göre yaklaşık 35.000 kişi yaşamlarını diyaliz tedavisiyle sürdürmektedir.

Santrifüjleme ile ayrılamayan, çökmeyecek kadar çok küçük tanecikleri (kolloitler, çapları 1-100 nm arasında değişen tanecikler) içeren sıvı-katı karışımları ayırmak için "diyaliz" işlemi uygulanır.

Diyalizde kan, delik çapları 1-5 nm olan selofan, hayvan derisi, parşömen gibi süzgeç görevi gören yüzey alanı genişyarı-geçirgen bir zar kullanılır. Bu zardaki deliklerden küçük moleküller geçebilirken daha büyük ve gerekli moleküller ( proteinler veya kolloidler) geçememektedir.

Tıpta, hemodiyaliz, fistül, greft ya da kateter adı verilen uygun bir vasküler giriş yolu kullanılarak hastadan alınan kanın, bir makina ve pompa yardımıyla diyalizör adı verilen bir süzgeçten (yapay böbrek) geçirilirken sıvı ve solüt içeriğini düzenleyerek hastaya geri verilmesine verilen addır. Genelde haftada 3 kez 4 saat süren seanslar şeklinde uygulanır.

Periton diyalizi, hastanın karın boşluğuna küçük bir ameliyat ile yerleştirilen, ince, yumuşak, silikondan yapılmış kalıcı bir tüp (kateter) aracılığı ile verilen özel olarak hazırlanmış bir solüsyon ile, hastanın kendi karın zarı (periton) kullanılarak hastanın kanının zararlı maddelerden arındırılması ve vücuttaki sıvı dengesinin sağlanması işlemidir.

Periton diyalizi esnasında hazırlanmış olan bu özel solüsyon karın boşluğunda 4 ila 6 saat arası bekletildikten sonra yeni ve temiz solüsyonla değiştirilir. Bu bekleme süresi boyunca hastanın kanında bulunan üre, kreatin gibi vücuttan atılması gereken maddeler ve vücutta biriken fazla sıvı solüsyona geçer. Bu solüsyonun karın boşluğu içine verilmesi ve tekrar geri alınması işlemi herhangi bir makina aracılığı ile değil yer çekimi kuvveti kullnılarak yapılır. Bu tip diyaliz işlemine sürekli ayaktan periton diyalizi (SAPD) denir.

Diyaliz makinesi[ değiştir]

Böbrek yetmezliği çeken hastaların belirli zamanlarda bağlanmak zorunda kaldıkları suni böbrek makinesine verilen addır.

İki tüpten oluşan bu makinenin tüplerinden biri hastanın bileğindeki atardamarına, diğeri ise toplar damarına bağlanır. Tüpün içerisinde kanın düzenli akışını sağlayan iki pompa bulunur. Hastanın zararlı maddelerle kirlenmiş kanı birinci tüple alınır ve diyaliz solüsyonunun içinden geçirilerek bu zararlı maddelerden arındırılır. Daha sonra temizlenen kan diğer tüple yeniden damara verilerek diyaliz işlemi sonuçlanmış olur. Fakat diyaliz makinesi kalıcı tedavi sağlamaz.

"diyaliz" kelimesinin kullanım örnekleri.

Diyaliz merkezi protokolü işadamı Abdülhalim Altınoluk ve Sağlık Müdürü Dr.

Nuri Alaçakır da BEAH'ta yeni doğan, bebek ve çocuk yaş gruplarında diyaliz yapılabilmesinin Erzurum ve çevre iller açısından büyük önem taşıdığını vurguladı.

Nuri Alaçakır ile gerekli müdahaleyi yaparak önce solunum desteği sonrasında diyaliz uyguladık.

Birliğe bağlı Denizli Devlet Hastanesi Diyaliz Merkezi’nde 12 yıldır Diyaliz tedavisi gören 39 yaşındaki Aytaç Alca isimli hasta, 3 aylık eğitimin sonunda Diyaliz tedavisini kendi evinde yapmaya başladı.

İlçemizdeki diyaliz hastaları için de diyaliz ünitesinde tıbbi cihaz ve donanımların kurulumlarının bitirilmek üzere.

Diyaliz sonrası çoğunlukla bitkin ve yorgun olduğum için hastaneden eve gelişimde yanımda birinin olması gerekiyor.

Diğer yandan 11 adet diyaliz ve 7 adet kemoterapi yatağı olan hastanemizde 7 adet doğum salonu, 2 adet röntgen, 3 adet USG, 1 adet MR, 1 adet Tomografi, 1 adet Mamografi, 1 adet Kemik Dansitometre cihazlarına sahip olacak.

Çalışma hayatında, iş güvenliği dersi okutulup, iş güvenliğinden diskalifiye edilirse, elektrik teknikerliği okutulup, kaporta esnaf odasına kayıt yaptırması şart koşulursa, inşaat teknikerliği okutulup, inşaat şantiye şefliğinden men edilirse, 5596 sayılı yasa ile gıda güvenliğinden uzak tutulursa, arıcılık eğitimi verilip, bal üretimi engellenirse, ekmekçilik okutulup, ekmek yapması, fırın açması engellenirse, harita ve kadastro eğitimi verilip, mesleğini serbest olarak icra etmesi engellenirse, makine eğitimi alıp kendi yaptığı işe imzası çok görülürse, su ürünleri teknikeri olarak yetiştirilip, balıkçılıkta istihdamı engellenirse, diş teknikerliği okutulup, diş teknisyenlerinin emrine verilirse, çevre teknikeri olarak yetiştirilip, çevre koruma yönetmeliğinin dışında tutulursa, diyaliz teknikerliği okutulup, buna rağmen bu görev hemşirelere verilirse, eczane teknikerliği unvanı verilip, eczane açmasına izin verilmezse, gıda teknikerliği okutulup, gıda ile hiçbir yetki verilmezse, kimya teknikerliği okutul

Tekeler, İcikler, Gümele ve Yumuklar Mahallelerinde ikamet eden 12 diyaliz hastası evlerinden alınarak hastaneye götürüldü.

Antalya İl Sağlık Müdürü Ünal Hülür, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Akseki ve köylerinde ikamet eden ve günaşırı diyaliz cihazına bağlanarak tedavi gören hastaların, yolların kapanmasıyla ulaşımda sıkıntı yaşadığını söyledi.

Periton diyalizi ve hemodiyaliz olarak adlandırılan bu diyaliz çeşitlerinde vücuda herhangi bir sıvı girmesi sırasında oruç bozulur.

Periton diyaliz sırasında da vücuda sıvı enjekte edildiği için oruç bozulur ama hemodiyaliz işlemi sırasında sıvı enjekte edilmez bu işlem sırasında ise oruç bozulmaz.