Güncel Türkçe Sözlük
-
isim, anatomi Bir vücudun veya bir organın yapı
ögelerinden birini oluşturan hücreler bütünü, nesiç
- Bir bütünün yapısı ve özelliği
Kimya Terimleri Sözlüğü (II)
Organları meydana getiren, aynı görevi yapmak üzere bir arada bulunan benzer ya da tek tip hücrelerin oluşturdukları yapı.
Veteriner Hekimliği Terimleri Sözlüğü
anat. Biçim ve görev bakımından birbirlerine benzeyen hücrelerin bir araya toplandıkları yapı. Hücre farklılaşmasıyla organizmada epitel, destek, kas ve sinir dokuları bulunur.
Biyoloji Terimleri Sözlüğü
Bitki ve hayvan organlarını meydana getiren, aynı görevi yapmak üzere bir arada bulunan, benzer hücre topluluklarının hücreler arası maddeyle beraber oluşturdukları yapı. Epitel, bağ, kas, sinir dokusu gibi.
Metalbilim İşlem Terimleri Sözlüğü
Karbonlama, nitrürleme ve benzeri işlemlerle oluşarak çeliklerin yüzeyini saran sert kat.
Su Ürünleri Terimleri Sözlüğü
Bitki ve hayvan organlarını meydana getiren, aynı görevi yapmak üzere bir arada bulunan, ortak yapı ve işleve sahip hücreler grubunun oluşturdukları yapı.
Yerbilim Terimleri Sözlüğü
Bir kayacın iç yapısı. (İç yapı, kayacın oluşum koşullarına bağlı olduğundan belli başlı doku örneklerinde, kayaç cinslerine göre şöyledir: A) kor kayaçlar.
Kristal: Kayaç yapıcı minerallerin hepsi kristal biçimi göstermektedir, aralarında bağlayıcı madde yoktur. Kristal dokunun şu cinsleri vardır: a) tüm kristal: Kayacı yapan bütün mineraller kristallenmişlerdir. b) yarı kristal: Kristallenmiş yapıcılar arasında camsı madde de vardır. c) iri kristalli: Kristallenmiş yapıcılar çıplak gözle görülebilmektedirler. ç) ince kristalli: Kristal yapıcılar ancak mikroskopla seçilebilmektedir. d) taneli: Kristallenmiş yapıcıların büyüklük ve biçimleri ortalama özdeştir. İri, ufak ve sık taneli dokular vardır.
Camsı: Kayaç tüm ya da büyük çoğunlukla, camsı bir madde ile yapılıdır.
Porfîrsî: Sık taneli ya da camsı bir kayaç hamuru içinde kendine özgü kristal biçimi gösteren kristaller vardır.
Camsı porfirsi: Kayaç hamuru büsbütün camsı maddedir ve bu hamur içinde iri kristaller bulunmaktadır.
Akış izli doku: Kayacın geldiği magmanın akış yönü, kayaç hamurundaki kristalciklerin sıralanışından ve camsı maddenin biçiminden bellidir.
Yuvarsı doku: Camsı madde ile yapılı kayaç hamurunda, özekten ışınsal ve küresel biçimler vardır. A) tortul kayaçlar. Doku genellikle birikme koşullarına uygun olarak katlıdır. C) başkalaşım kayaçları. Mineralleri az çok özdeş zamanda kristallendiklerinden, bu kayaçlarda, genellikle kristal başkalaşım dokusu bulunur: a) mozaiksi doku: Kayacın mineralleri taneli biçim gösterir. b) eşit doku: Kayacın minerallerinin taneleri ortalama birbirine eşit büyüklüktedir. c) değişik doku: Minerallerin tane büyüklükleri çeşitlidir. ç) porfirsi başkalaşım dokusu: Taneli kayaçta, ötekilerinden sonra ve çok daha büyük tane büyüklüğünde gelişmiş kristaller vardır. d) porfir kırıklı doku: Başkalaşımdan önce oluşmuş kristaller, kayaçta kalıntı durumunda bulunur.
Orta Öğretim Terimleri Kılavuzu
(botanik, biyoloji, zooloji)
Zooloji Terimleri Sözlüğü
Bitki ve hayvan organlarını meydana getiren benzer göze toplulukları. Dokular (
örtü dokusu, (
bağ dokusu, (
kas dokusu ve (
sinir dokusu olmak üzere dört büyük tip altında toplanır.
Güzel Sanatlar Terimleri Sözlüğü
(Resim, Heykel, Mimarlık) Bir resmin, heykelin ya da bir yapının iskeleti; yapı kuruluşu.
Vikipedi
Doku,
- Bir vücudun veya bir organın yapı ögelerinden birini oluşturan hücreler bütünü, nesiç, bak: doku (biyoloji)
- Tekstil endüstride doku
Doku, bitki, hayvan ve insan organlarını meydana getiren, şekil ve yapı bakımından benzer olup, aynı vazifeyi gören, birbirleriyle sıkı alâkaları olan aynı kökten gelen hücrelerin topluluğu. İlkel canlılar bütün hayatları boyunca bir tek hücre olarak kaldıkları halde yüksek organizmalar çok sayıda hücrelerin bir araya gelmesi ile meydana gelmiştir. Bitkisel organizmaları meydana getiren çok sayıdaki hücrelerin protoplastları birbirinden cansız hücre çeperleriyle ayrılmış olmakla beraber aralarında sıkı bir ilişki göstermektedir. Böyle hücre çeperi içinde bulunan, birbiriyle sıkı ilişki gösteren, aynı kökenden gelmiş protoplast topluluklarına doku, dokuların özelliklerini konu eden morfoloji biliminin dalına da histoloji (doku bilimi) denir.
Dokuyu meydana getiren hücreler genellikle aynı ödevi görmekteyseler de doku tarifinde ön görülen temel düşünce fizyolojik olmaktan çok morfolojikseldir. Eğer fizyolojiksel bakımdan dokunun tarifi yapılacak olursa, kökenleri ayrı olsa bile aynı ödevi gören hücre toplulukları olarak yapılabilir ki, böyle daha geniş anlamda hücre topluluklarına doku sistemi denilmektedir.
Doku hücre bölünmesi sonucu meydana gelir. Tek hücreli organizmalarda bölünen hücreler birbirinden ayrılarak yeni birer birey vücuda getirdikleri halde, çok hücreli organizmalarda bölünen hücrelerden meydana gelen hücrelerin birbirinden ayrılmaması, geçit ve plasmodesma (plasmatik köprüler) gibi madde ve uyartı iletimini kolaylaştıran yapılar ile proplastları arasında sıkı ilişki kurulan hücre toplulukları bireyi meydana getirmektedir. Bazı tek hücreliler bölündükten sonra çevrelerinde meydana getirdikleri müsilaj bir kın ile bir arada tutulan hücre grupları ve bazı mantarlardaki zengin dallanma gösteren ipliksi hücrelerin bir örgü meydana getirmek üzere sık sık kümeler halinde olmaları, dış görünüş bakımından dokuyu andırsalar bile gerçek doku değil, yalancı dokulardır.
Dokular bitkisel ve hayvansal dokular olmak üzere ikiye ayrılarak incelenmektedir.
"doku" kelimesinin kullanım örnekleri.
Meltem Ahraz Nural ve Samandağ Belediyesi Sosyal Doku Ekibi Hatay Huzurevi’ni ziyaret ettiler.
Rükan Genç Altürk, Melis Özge Alaş buluşçusu olduğu ’Gizli Parmak İzi Algılanmasında Karbon Dot Temelli Floresans Parmak İzi Tozu’, Nimet Karagülle, Didem Demir Karakuş buluşçusu olduğu ’Hasarlı Dokuların Onarımında Doku İskelesi ya da İlaç Taşıyıcı Sistem Olarak Uygulanabilen Kitosan Kriyojel Mikroküre’ isimli başvurularıyla da bronz madalya kazandı.
Uzun süreli maruziyetlerde ciddi sağlık sorunları Gönülalan, ambalajsız ve gerekli tetkiklerden geçmeyen et ürünlerinin mide ve bağırsak sistemi rahatsızlıklarına neden olabileceğini; gıda kaynaklı kimyasallara sürekli maruziyette böbrek, karaciğer ve kalpte doku ve organ bozukluklarının ortaya çıkabileceğini sözlerine ekledi.
KIRŞEHİR (AA) - Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi'nin (AEÜ) pilot üniversite projeleri kapsamında kurulacak bitki doku kültürü laboratuvarı ile ceviz başta olmak üzere nitelikli anaç ve çeşitleri üretilerek sektörle paylaşılacak.
Üretim ve Ar-Ge amaçlı kullanılmak üzere bitki doku kültürü laboratuvarı kurarak, bu laboratuvarda bölgemiz ve ülkemiz için ceviz başta olmak üzere nitelikli anaç ve çeşitlerini üreterek sektörle paylaşacağız.
Akel, hastalığın en kesin ve kalıcı tedavisinin cerrahi tedavi olduğunu ifade ederek, ’ağrı yoksa ameliyat olmayın’ uyarısında da bulunarak şunları söyledi: "Ameliyat ile ağrılı kemik çıkıntının alınması ve gerekli yumuşak doku gevşetmelerinin yanı sıra tarak kemiğinin şeklini düzeltici ameliyatlar ile başarılı sonuçlar elde edilebilmektedir; ancak ameliyatla ayaktaki anatomik yapıyı değiştiriyoruz, sonuçta.
Sözcüklerin kılını kırka yaran, onların sesini soluğunu duyumsayan Özdemir, iyi yazarlığı da şöyle tarif etti: ‘Her sözcük kendi içinde bir dünya taşır; bu dünyaya ulaşma, onları seçme, yan yana getirip anlatımsal bir doku oluşturma süreci içinde gerçekleşir.
Patofizyolojik mekanizma olarak serum CRP miktarının azalması hastalığı tetikler Sıklıkla genç kadınlarda klinik semptomlar başlamadan önce dramatik olarak serum CRP miktarı çok çok azalır; bu nedenle vücutta her an olan inflamatuar durumlarda hasarlanan insan doku hücre antijenleri CRP ile işaretlenemez; bu nedenle bölgeye gelen immun sistem hücreleri kendi vücut antijenlerini özellikle İnsan Kromozomunun DNA histon proteinlerini yabancı bir antijen olarak algılar ve DNA proteinlerine karşı otoimmun saldırıya neden olacak Antinükleerotoantikor(ANA)'ları üretir.
Böylece, yüksek antijenik yüklü olan bu hastaya, kanında antikorun saldırmayacağı doku grubundan olan vericilerden böbrek sağlanırken, 0 kan grubu olan verici, 0 kan grubu olan diğer alıcıya böbrek verebilir.
Bu amaçla hücrelerde bulunan ve doku (HLA) antijenleri adı verilen bir grup antijenik yapıya bakılır.
Soba ve tüp gaz zehirlenmeleri, karbonmonoksit zehirlenmesi, hava gaz ambolisi, yumuşak doku enfeksiyonları, multiple skleroz, otizm, crohn hastalığı, skleroderma gibi birçok hastalıkta da denenme ve araştırılma aşamasındadır.
İlizarov yönteminin hangi hastalara uygulandığı hakkında bilgi veren Bölükbaşı “Kırıklar (özellikle kemiğin cilt, cilt altı dokuları parçalayıp dış ortamla temas halinde olduğu açık kırıklarda en önemli tedavi yöntemidir), nonunion dediğimiz uzun süre geçtiği halde kaynamamış kırıklar (ameliyat olmuş yada olmamış), özellikle ateşli silah yaralanmaları ve ağır trafik kazaları sonrası ortaya çıkan kemik kaybının olduğu durumlar, ekstremitelerdeki şekil bozukluklarında (yanlış yada eğri kaynama gibi), kronik osteomyelitler (kemik iltihaplanması), benign (iyi huylu) kemik tümörleri, ekstremite uzatmaları (iki bacak yada kol arasındaki uzunluk farklarında), cücelikler, ekstremite güdüklerinin uzatılması (bacak kopmaları sonrası ortez kullanımı için yeterli mesafe kalmadığı durumlarda), hastalık veya kazalara bağlı eklemlerdeki açılmayan hareket kısıtlılıklarında, artrodez dediğimiz eklemlerin dondurulması gereken durumlarda, doğuştan kalça çıkılarında, ayaktaki şekil bozukluklarında, yumuşak doku defektlerinde, ko
Örneğin, özellikle uyluk kemiğinin baş bölgesinin iveğen doku ölümüne uğraması (akut aseptik nekroz) çok kısa bir süredir hafif izleyen, ya da yıllardır ağır izleyen Cushing sendromlu hastalarda da rastlanabilir.
Sadece ağrı ile seyreden küçük adale yırtıklarının pubis iltihapları veya başka yumuşak doku zedelenmesindne ayırd edilmesi için genellikle ileri tetkik yöntemleri gerekir.
İzzettin Kahraman, Organ ve Doku Nakli Koordinatörü hemşireleri Figen Bahça ve Nurkan Mert Şahin, Uzman Dr.