Veteriner Hekimliği Terimleri Sözlüğü
Küçük boy köpek ırklarında doğum öncesi veya doğumdan sonra laktasyonun ilk 2-4. haftasında, kanda kalsiyum seviyesinin düşmesine bağlı olarak biçimlenen, vücut sıcaklığının yükselmesi, hızlı nabız ve tetani semptomlarıyla seyreden hastalık, puerperal tetani.
Kısraklarda tipik olmayan laktasyon tetanisi. Kan kalsiyum ve magnezyum seviyelerinin düşmesine bağlı olarak erken doğum sonrası veya sütten kesilme dönemlerinde; daha çok aşırı yorulma ve uzun süren nakiller sonucu biçimlenen akut seyirli, tedavi edilmezse 24 saatte ölüme neden olabilen metabolik bir hastalık.
Vikipedi
Puerperal tetani veya hipokalsemi olarak bilinen Küçük boy köpekler ile kedilerde görülen ve serum kalsiyum seviyesinin normal değerin altına düşmesinden kaynaklanan bir hastalıktır. Doğumu izleyen ilk 2 haftada gözlemlenir. Diyetle kalsiyum alımının yetersizliği, beslenme bozuklukları, paratiroid bezinin atrofisi, gebeliğin son döneminde fötal iskeletin şekillenmesi sırasında kalsiyum kaybı gibi bedenlerden kaynaklanmaktadır.
Kalsiyum seviyesi 100ml serumda 7 mg/dl altına düştüğünde huzursuzluk, hızlı solunum, sinirlilik, viyaklama gibi semptomlar ortaya çıkar. İlerleyen dönemlerde yavrulara ilgisizlik, salivasyon artışı, tireme ve kas spazmları şekillenir. Birkaçsaat içerisinde hayvan yattığı yerden kalkamaz , kasları ve eklemleri sertleşmiştir, 41-42 derce ateş ve taşikardi görülür. Tedavi edilmezse kasılma nöbetleri ve bilinç kaybı gözlenir. Solunum depresyonu ve yüksek ateşle birlikte ölüm şekillenir.