Kelime tanımını bul

Güncel Türkçe Sözlük
enfeksiyon
  • isim, tıp (***) Organizmada hastalığa yol açan mikrop, virüs, parazit vb. etkenlerin genel veya yerel gelişmesi, yayılması
    "Biz az sayıda transplantasyon yaptığımızdan enfeksiyon olasılığı azalıyor." - S. Erez
Veteriner Hekimliği Terimleri Sözlüğü
enfeksiyon
  1. Bakteri, virüs, mantar veya protozoonların bir organizmaya girmesi.

  2. Enfeksiyon yapan organizmaların bir hücre veya canlıda meydana getirdiği durum.

Biyoloji Terimleri Sözlüğü
enfeksiyon
  1. Bakteri, virüs, mantar ya da protozoonların bir organizmaya girmesi.

  2. Enfeksiyon yapan organizmaların bir hücre ya da canlıda meydana getirdiği durum.

Su Ürünleri Terimleri Sözlüğü
enfeksiyon

Hastalık etkeni mikroorganizmanın vücuda girişi ve yayılışı, patojen mikroorganizmaların neden olduğu bulaşıcı veya bulaşıcı olmayan hastalık, infeksiyon.

"enfeksiyon" kelimesinin kullanım örnekleri.

Doğu Karadeniz Bölgesi´nde Zika virüsü salgınına neden olan 2 Aedes türü sivrisinek tespit edilmesi ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof.

Gribin insandan insana solunum yolu ile bulaştığını vurgulayan Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Kenan Ecemiş, “Öksürme, aksırma ile çevreye yayılan damlacıklar ile ve bu damlacıkların temas ettiği yüzeylerden virüs bulaşabilir.

Faktör8 ve faktör9 pıhtılaşma bozukluğu hastalıklarında, albümin böbrek yetmezliği gibi bir çok hastalığın tedavisinde, immunoglobulinler de pek çok enfeksiyon hastalığı ve organ yetmezliğinde kullanılıyor.

Pedikür; Yanlış uygulanan ve alelade yerlerde yapılan pedikür, tırnağın enfeksiyon kapmasına ve sonrasında batık yaşanmasına neden olur.

Uçar, “Akciğerde meydana gelen bu enfeksiyon, alveol adı verilen havayla dolu küçük akciğer keseciklerine iltihap hücrelerinin birikmesine ve yine bu alana kan damarlarından gelen serumun dolmasına neden olur.

Profesörlüğünü alalı bir yıl bile olmayan Rektör Metin Doğan yönetimindeki üniversite bünyesindeki enfeksiyon hastalıkları profesör kadrosuna alınabilmek için 10 yıllık, çocuk hastalıklarında 8 yıllık, nörolojide 5 yıllık profesör olma şartı arandı.

Kadro ilanında, enfeksiyon hastalıkları profesör kadrosuna alınabilmek için 10 yıllık profesör olmak gerekirken çocuk hastalıklarında 8 yıllık, nörolojide 5 yıllık profesör olma şartı arandı, diğerler alanlarda profesörlük sürelerine ilişkin bir tanımlama yer almadı.

Ancak hamileler, emziren anneler, cildinin üzerinde enfeksiyon olan hastalar, özellikle kaslarda görülen kas zayıflığı gibi nörolojik hastalıkları olanlar, aminoglikozit türü antibiyotik kullananlar, botoks uygulaması yaptırmamalıdır.

Ancak hamileler, emziren anneler, cildinin üzerinde enfeksiyon olan hastalar, özellikle kaslarda görülen kas zayıflığı gibi nörolojik hastalıkları olanlar, aminoglikozit türü antibiyotik kullananlar, botoks uygulaması yaptırmamalı.

Enfeksiyon ( idrar yolu Enfeksiyonları ) Plasenta ile alakalı komplikasyonlar ( plasenta previa, dekolman plasenta ) Polihidramnios ( amniyos suyunun fazla olması ) Çoğul gebelikler Gebelik döneminde cerrahi operasyon Karın bölgesine darbe almak Travmatik olaylar Servikal yetmezlik Uterin ya da serviks ile ilgili yapısal anormallikler erken doğum tehdidini ve riskini arttırmaktadır.

Epidural analjezi kanama riski , düşük tansiyon, nörolojik hastalık , bel bölgesinde enfeksiyon, kan sulandırıcı ilaç kullanan, kan pıhtılaşma bozukluğu olan kadınlara uygulanmaz.

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Tıp Fakültesi Anesteziyoloji Ve Reanimasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Türkiye Yoğun Bakım Derneği Çalışma Grubu Üyesi Doktor Filiz Alkaya Solmaz, enfeksiyon hastalıklarından korunmada en iyi yöntemin el yıkama olduğunu belirterek, “Bu nedenle, çocuklarda küçük yaşlardan itibaren doğru teknikle el yıkama alışkanlığının geliştirilmesi birçok önemli hastalıktan korunmada oldukça etkilidir” dedi.

Çünkü bunlar anofel cinsi sivrisinek sokmasıyla bulaşan bir enfeksiyon.

Küçükkendirci, açıklamasında enfeksiyon hastalıklarının tedavileri hakkında, “Halk sağlığı açısından önemli ve uygun antimikrobik tedaviyle başarının sağlandığı bir alandır.

Mikroorganizmaların, kendilerini yok etmek için kullanılan antimikrobik maddelere karşı er ya da geç karşı koyma gücü yani direnç kazandıklarını belirten Özel Adana Avrupa Hospital Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzm.