Güncel Türkçe Sözlük
-
isim, jeoloji Üçüncü Çağın, memelilerin oluştuğu
dönemi
Orta Öğretim Terimleri Kılavuzu
(jeoloji)
Vikipedi
Eosen dönem günümüzden 55,8± 0.2 ila 33,9± 0.1 milyon yıl önce arasında sürmüş bir jeolojik devirdir. Senozoik çağdaki Palaeojen dönemin ikinci bölümüdür. Eosen, Paleosen bölümün sonundan Oligosen bölümün başına uzanır. Eosenin başlangıcı ilk modern memelilerin ortaya çıkması ile tanımlıdır. Eosenin sonu ise Büyük Kopukluk ( Fr.Grande Coupure) olarak adlandırılan büyük bir yokolum olayı olarak tanımlanmıştır (bu olay Sibirya'ya ve günümüz Chesapeake Körfezine çarpmış bir veya birkaç büyük göktaşı ile ilişkili olabilir). Diğer jeolojik devirler gibi Eosenini başı ve sonunu belirleyen katmanlar iyi tanımlıdır ama tam tarihleri belirsizdir.
Eosen adı Yunanca ἠώς (eos, şafak) ve καινός (kainos, yeni) sözcüklerinde gelir ve bu zamanda ortaya çıkan modern ('yeni') memeli fauna'ya değinir.
"eosen" kelimesinin kullanım örnekleri.
Erkman, bulunan kabuklu ya da kabuksuz yumuşakçalar, deniz minareleri, deniz yıldızları, midyeler ve derisi dikenli fosillerin Eosen dönemi olan 33 ile 55 milyon yıl önceye ait olabileceklerini tahmin ettiklerini vurguladı.
Burası Eosen döneme tarihlendirilen numulitli ve yumuşakçaların olduğu bir lokalite.
Proje kabul edildiğinde, biraz daha bölgesel ölçekli, eosen yaşında bu katmanların arazide nerelere kadar uzandığına ilişkin çalışma yapacağız.
Ayrıca, nümerik dediğimiz üst katmanlarda eosen yaşını belirten fosilli zonlarımız da var.
Eosen döneme ait olduğu belirlenen kireçtaşları içinde araştırma yapan Jeofizik Yüksek Mühendisi Abdullah Sipahi, 47 milyon yıl öncesine ait olan ve sığ denizlerde yaşayan nummulit isimli bir canlının fosiline rastladı.
Araştırmaya göre jeolojik devir Eosen sırasında bölgede kış mevsimi yaklaşık 10 derece yaz mevsimi ise 25 derece civarında geçiyordu.