Veteriner Hekimliği Terimleri Sözlüğü
anat. Derinin yüzeyinde ektoderm kökenli, içten dışa doğru; bazal katman, spinozum katmanı, granulozum katmanı, lusidum katmanı ve korneum katmanı olmak üzere beş katmandan oluşan çok katlı yassı katman. Keratinleşme gösteren bu katmanlarda derinin ince ve kalın oluşuna bağlı olarak stratum lusidum bulunmayabilir.
Biyoloji Terimleri Sözlüğü
bk. üst deri
Su Ürünleri Terimleri Sözlüğü
Üst deri.
Zooloji Terimleri Sözlüğü
bk. üst-deri
Vikipedi
Epiderma: Dış tabakası keratin(korun)dir. Ölü hücrelerden oluşur. Bunlar dökülerek kepek yapar. Korun altında canlı hücrelerden oluşan malpighi tabakası bulunur. Bu tabakanın hücrelerinde Melanosit pigment bulunur ve deriye rengini verir. Vücudu ısı ve soğuktan korur.
Alt deri (dermis): Duyu hücreleri, ter bezleri, sinir uçları, kılcal kan damarları, kıl kökleri, dokunma cisimcikleri bulunur. Görevi: Vücudun ısı, ter, su dengesini sağlamak, dış etkilerden korumak dokunma, basınç, acı duyularını algılamaktır. Duyu cisimcikleri dokunma, ağrı, basınç, sıcaklık gibi duyuları algılar. Sinirlerle beyinin ilgili bölgelerine aktarılır. Sevinç, korku, heyecan, soğuk hava etkisi ile deri sinirleri kıl kaslarının kasılmasını ve kılların dikleşmesini sağlar.
Epidermis (Yunanca "επίδερμίδα", "üst-deri") bitkilerde yaprak, kök, gövde ve çiçeği kaplayan tek katmanlı hücreler bütünü. Bitkiyle dış ortam arasında bir sınır oluşturur. Epidermisin bitkilerde birden çok fonksiyonu vardır; bitkinin su kaybetmesini önlemek, gaz değişimini düzenlemek, metabolik bileşiklerin salgılanmasını sağlamak ve özellikle köklerde su ve mineral gibi besinleri absorbe etmek. Genellikle kloroplast içermez veya çok az miktarda içerir.
Süngerlerin epitelleri yoktur dolayısıyla da epidermis ve gastrodermisleri de yoktur. Daha karmaşık omurgasızların epidermisi bir tabaka daha kalındır ve hücresel olmayan bir ölü deri tabakasıyla korunur. Daha gelişmiş omurgalıların ise epidermisleri birkaç tabakadan oluşur ve dış katmanları keratin ile güçlendirilmiştir.
Notlar[ değiştir]