Kelime tanımını bul

Vikipedi
Ethereal (müzik)

Ethereal Müzik, 80'li yılların başlarında İngiltere'de 4AD etiketiyle Dead Can Dance, This Mortal Coil ve Cocteau Twins adlı öncü müzik gruplarının etkisiyle ortaya çıkmıştı. Ruhâni, cennetsel müzik anlamına gelir. Darkwave müziğin alt tarzı olarak tanımlanır.

Ethereal müzikte genellikle kadın vokal kullanılır. Kadın vokaller ağıtsal ya da sarhoş edicidir. Müziklerde karanlık materyaller, atmosferik/akustik gitar melodileri, dingin elektronik melodiler, klasik enstrümanlar veya dünya müziklerinden öğeler kullanılır. Erkek vokallerin sunumu genellikle fısıldayan, rüyasal ya da bunlar dışında mütevazı bir tarzdadır. Sözlerin de genellikle zor yorumlanacak şekilde olduğunu söylemek mümkündür. Bu tarz üzerinde Ambient müziğin güçlü etkileri olduğu söylenebilir.

Amerikan müzik grubu Siddal bu tarzı şöyle tanımlıyor. "Ethereal Wave; Cocteau Twins, Low, Slowdive, The Cure, ve Dead Can Dance gibi grupların ambient müzik, shoegaze stili gitarlar, synth'ler ve birbirini izleyen ritimleri kullanmasıyla meydana getirilmiş bir müzik türüdür."

Ethereal müzik, shoegaze ve dream pop tarzına çok yakındır. Bu sebepten birçok müzisyen bir 4AD müzik şirketi grupları olan, Dead Can Dance, Cocteau Twins, ve This Mortal Coil'den etkilendi. Hatta daha önceleri var olan Siouxsie and the Banshees ve aynı dönemde All About Eve gibi gruplardan etkilenildiğini söyleyenler de olmuştur.

90'lı yıllarda Alman müzik şirketinin Hyperium etiketli 5 adet "Heavenly Voices" derleme albümlerinin yayınlanması, bu tür müzikle ilgilenenler için önemli bir başlangıç olmuştur.

Şimdilerde bu tarz fazlasıyla "Projekt" müzik şirketi ile bağlantıdır. Projekt Records'tan birçok müzisyen Ethereal, Shoegaze ve Dream Pop tarzını yansıtmaktadır ve bunların haricinde birkaç örnek vermek gerekirse; Tess Records'tan ( This Ascension), Yvy Records'tan ( Faith & Disease) ve Middle Pillar'dan ( Aenima) vardır.