Kelime tanımını bul

Güncel Türkçe Sözlük
etnoloji
  • isim, antropoloji, toplum bilimi Irk bilimi
Biyoloji Terimleri Sözlüğü
etnoloji

(Yun. ethnos: millet; logos: bilim) Farklı insan ırkları, dağılımı, ilişkileri ve faaliyetleri ile uğraşan bilim dalı.

Budunbilim Terimleri Sözlüğü
etnoloji

bk. budunbilim.

Vikipedi
Etnoloji

Etnoloji, (budun bilimi, Yunanca , ethnos insanlar, millet, ırk) insanların etnik gruplara ayrılışını, bu grupların kökenini, oluşumunu, yeryüzüne yayılışını, aralarındaki bağıntıları ve bunların töre, dil ve kültür niteliklerini, genel kanunlar çıkarmak amacıyla inceleyip karşılaştıran, geçmişte yaşamış ve halen yaşamakta olan değişik kültürleri karşılaştırmalı olarak inceleyen bilim dalına verilen isimdir.

Maddî manevî kültürleri etnolojinin malzemelerine dayanarak açıklar. Genel anlamda insanlığın kültür tarihini aydınlatmaya çalışmaktadır. Folklor karşılığı olarak da halkıyat kullanılmaktadır. Düğün, bayram, cenaze, doğum, isim koyma, bazı batıl inanışlar, türkü, masal, ninni halk hikâyeleri, menkibe, bilmece, oyun, atasözü, deyimler, tekerlemeler, halkıyatın içine girer. Tarih, dil, din, arkeoloji, ruhiyat, içtimaiyat, sanat tarihi, hekimlik, bitkiler ve hayvanlarla ilgili ilimler de etnolojinin içinde yer almaktadır.

"etnoloji" kelimesinin kullanım örnekleri.

Hüseyin Çiçek ise arkeoloji biliminin sosyoloji, coğrafya, tarih, etnoloji gibi birçok disiplinden beslendiğini, aynı zamanda bu bilimleri beslediğini dile getirdi.

Özellikle ulusal kütüphanesi, arkeoloji ve etnoloji müzesi ziyaret edilmesi gereken yerlerdendir.