Kelime tanımını bul

Güncel Türkçe Sözlük
evren
  • isim, gök bilimi Gök varlıklarının bütünü, kâinat, cihan, âlem, kozmos
    "Evrende milyonlarca galaksi, her galakside milyonlarca güneş var." - A. Boysan
  • Düzenli ve uyumlu bir bütün olarak düşünülen bütün varlıklar
    "Yemeyi, içmeyi, konuşmayı, düşmanlarımı, dostlarımı, orta malı hislerimi ve evreni unuttum." - R. H. Karay
  • Büyük yılan
  • Kişinin içinde yaşadığı, ilişkide bulunduğu ortam
    "Kendi evrenine dalmış olan Halim ürkerek sıçradı, bir adım geriye attı." - A. İlhan
Veteriner Hekimliği Terimleri Sözlüğü
evren

Ana kitle.

Su Ürünleri Terimleri Sözlüğü
evren

İstatistikte, belirli bir özelliğe sahip bireylerin tümünün oluşturduğu topluluk.

Felsefe Terimleri Sözlüğü
evren
  1. Gerçekliğin tümü.

  2. Gök cisimlerinin tümü. Uzaysal gerçekliğin tümü.

  3. (Pythagoras'tan beri) Düzenli, birlikli bir yapı oluşturan bütün. Düzenli, uyumlu birlik.

Mantık Terimleri Sözlüğü
evren

Yorumlanmış dilin sözünü ettiği tüm nesneleri oluşturmağa yarayan yapı taşları öbeği; belli bir yorumla verilip, yorumun belirlediği tüm anlamları oluşturmağa yarayan dildışı nesne öbeği ya da dildışı nesne öbeklerinden her biri. || Evren genellikle E simgesiyle gösterilir.

İstatistik Terimleri Sözlüğü
evren

Belirli bir özelliği gösteren bireylerin tümünün oluşturduğu topluluk.

Kişi Adları Sözlüğü
Evren

Cinsiyet: Erkek

  1. Gök varlıklarının tümü, kâinat.

  2. Ejder, ejderha.

  3. Boylu boslu, yakışıklı.

  4. Kahraman, yiğit.

  5. Zaman.Cinsiyet: Kız

    1. Gök varlıklarının tümü, kâinat.

    2. Ejder, ejderha.

    3. Boylu boslu, yakışıklı.

    4. Kahraman, yiğit.

    5. Zaman.

Orta Öğretim Terimleri Kılavuzu
evren

(astronomi)

Yöntembilim Terimleri Sözlüğü
evren

Bir alan araştırmasında gözlem konusu olan ve belli ayrıtlarla ötekilerden ayrılan birimler topluluğu.

Toplumbilim Terimleri
evren

Zaman ve uzay içinde sınırı bilinmeyen, özdeğin niteliksel bakımdan sonsuz sayıdaki değişik biçimlerini içeren doğa.

Eğitim Terimleri Sözlüğü
evren
  1. Var olan şeylerin insan zekâsıyle kavranabilen bütünü ve özellikle gök varlıklarının tümü.

  2. Sayılama bakımından gözlenebilir durumda olan ve birtakım ortak özellikler taşıyan birey ya da nesnelerden oluşan kümeye verilen ad.

Coğrafya Terimleri Sözlüğü
evren

Bütün gökcisimlerinin içinde yer aldığı düşünülen sonsuz varlık.

Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü
evren

Büyük yılan, canavar.

Fizik Terimleri Sözlüğü
evren

Düzenli ve uyumlu bir bütün olarak düşünülen tüm varlıklar.

Gökbilim Terimleri Sözlüğü
evren

Bütün yıldızları, gökadaları, kümeleri, gaz ve bulutları içine alan maddeyle dolu uzayın bütünü.

Vikipedi
Evren

Evren ya da kâinat, uzay ve uzayda bulunan tüm madde ve enerji biçimlerini içeren bütünün adıdır. Pozitif bilimler açısından evren, gök cisimlerini barındıran uzay ve uzayda yer alan her şeyin toplamıdır.

Evrenin oluşumuna dair günümüzde en çok benimsenen teori, Bigbang (Büyük Patlama) teorisidir. Bu teoriye göre evren, sıfır hacimli ve çok yüksek bir enerji potansiyeline sahip, sıkışmış bir noktanın patlamasıyla oluştu. İlk patlamanın nasıl oluştuğu, evren meydana gelmeden önce evrenin yerinde ne olduğu ya da evrenin neyin içinde genişlediği sorularına günümüzde bile tam olarak bilimsel bir cevap bulunamamıştır, bununla birlikte evren öncesi durum, evren dışı varoluş hakkında hipotezler öne sürülmüştür. Büyük Patlama sonucunda uzun bir dönem boyunca birbirlerinden bağımsız hareket ettiler. Sürekli genişleyen evrenin her yerinde geçerli olan fizik kanunlarından kütleçekimi kanunu vasıtasıyla bağımsız gazlar birleşerek galaksileri (gök adaları) oluşturdular.

Aynı evrensel fizik kanunu neticesinde gökadalar da birbirlerine yaklaşarak devasa gruplar oluşturdu. Galaksiler içinde yıldızlar ve bazı yıldızların çevresinde sistemler oluştu. İçinde yaşadığımız Güneş Sistemi bunlardan birisidir. Keşfedebildiğimiz evrende 400 milyardan fazla galaksi ve 300 sextillion (3 × 10 yıldız olduğu tahmin edilmektedir.

Evren'in yaşı, büyüklüğü, içerik ve yasaları[ değiştir] Evren'in yaşı Büyük Patlama'dan günümüze dek geçen zamandır. Şu anki teori ve gözlemler, Evren'in yaşının 13,5 ile 14 milyar arası olduğunu önermektedir. Bu yaş aralığı birçok bilimsel araştırma projesinin görüş birliğiyle elde edilmiştir. Bu projeler arasında arka plan ışınımı ölçümlerini ve Evren'in genişlemesinin ölçümü için kullanılan diğer pek çok farklı yöntemi de içerir. Arka plan ışınımı ölçümleri Evren'in Büyük Patlama'dan bu yana olan soğuma süresini verir.

Büyük patlamanın zaman ve mekanın mutlak başlangıç noktası olduğu, bütün bilim dünyası tarafından kabul edilmiş bir teori değildir. Farklı evren modelleri, kendi üzerine çöken ve yeniden genişleyen evren modelleri de farklı çevrelerde kabul gören evren teorilerindendir.

Evren'in büyüklüğü 19. yüzyılın ortalarına doğru astronomları; insanın dış gücünün çok ötesinde, tasarlanamayacak kadar engin bir evren düşüncesine götüren önemli gelişmeler oldu. Evrenin sınırsız boyutlarının ilk somut göstergesi, büyük Alman astronomi bilgin Friedrich Wilhelm Bessel'in ( 1784 - 1846 ) o güne kadar denenmemiş bir yönteme başvurarak 1838'de yaptığı bir uzaklık ölçümüdür. Bessel, ilk kez ıraklık açısından yararlanarak, Güneş ile yakınındaki Kuğu 61 yıldızı arasındaki uzaklığı kesin değerleriyle ölçtü ve inanılması güç bir sonuç buldu. Bu ölçüme göre Kuğu 61 ile Güneş arasındaki mesafe 97 trilyon kilometreden daha fazlaydı (tam olarak 97.432.493.000.000 km). Yakın bir yıldızın bile böylesine şaşırtıcı bir uzaklıkta olması, uzayda yapılacak ölçümlerde kilometre ve mil gibi geleneksel ölçü birimlerini kullanmanın ne kadar anlamsız olduğunu açıkça ortaya koymuştu. Bunun üzerine astronomlar, çok hızlı bir maddenin bu uzaklığı ne kadar zamanda alacağını belirtmenin çok daha kolay ve anlamlı bir ölçü birimi olacağına karar verdiler. Saniyede yaklaşık 300.000 km hızla hareket eden bir ışık ışını bir yılda yaklaşık 9.6 trilyon kilometre yol alır. Işık yılı, bugün astronominin temel uzunluk ölçüsü birimidir. Bu ölçü birimine göre Kuğu 61, Güneş'ten 10,3 ışık yılı uzaklıktadır. (Günümüzde yapılan daha duyarlı ölçümler bu uzaklığın 11,2 ışık yılı olduğunu ortaya koymuştur.) Güneş'e en yakın yıldız ise yalnızca 4,3 ışık yılı uzaklıktaki Proxima Centauri'dir (Erboğa takımyıldızından bir yıldız). Yapı ve içeriği

Evrenin büyük oranda " karanlık madde" ve " karanlık enerji"den oluştuğuna inanılmaktadır.

Özel görelilik kuramı ve uzay-zaman:

Evrenin alan ve bir geçici ( zaman) ​​olmak üzere en az üç boyutu vardır. Uzun süre mekansal ve zamansal boyutların doğada farklı ve birbirinden bağımsız olduğu düşünülmüştür, ancak özel görelilik kuramı ile, mekansal ve zamansal ayrımların her bir tanesinin hareketi ile (sınırlar içinde) karşılıklı çevrim'ler (interkonvertible) oluştuğu anlaşılmıştır.

(Ayrıca bakınız: Gök cisimleri)

Yasalar / Termodinami kanunları Evrende tüm madde yapı taşları atom, iyon, anyon, katyon yoğunlaşmış düzensiz ısı enerjileridir. Tüm maddeler enerjinin bir formudur ve Termodinamik kanunlarına göre işlemektedir. Termodinamiğin üç temel kanunu vardır.

Termodinamiğin en basit yasası; Sıfırıncı kanun olarak adlandırılır. Daha basit bir ifadeyle farklı sıcaklıklarda iki cisim ısıl bakımdan temas ederse sıcak olan cisim soğur, soğuk olan cisim ısınır. Sıcaklık, madde içinde atomların titreşmesi ile iletilir. Bu nedenledir ki, ısı akışı sıcak cisimden soğuk cisim'e doğru gerçekleşir.

Birinci Kanunu, evrende temel olarak enerjinin yok edilemeyeceğini veya yoktan var olamayacağını söyler. Enerji sadece bir şekilden diğerine dönüşür. Bunun sonucu olarak geçmişteki bir olgunun gelecekte birebir tekrarlanmayacağı düşünülür.

Termodinamik'in bilim dallarına da uygulanabilen İkinci Yasasına göre, ısı enerjisi daha soğuk bir kaynaktan, daha sıcak bir kaynağa enerji vermeden transfer olamaz. Başka bir deyişle, bir sistem kendinden daha soğuk sistemle ısıtılamaz. Sistemlerin bu özelliği Termodinamikçiler'in geliştirdiği "ENTROPİ" kavramıyla açıklanır.

Isı Devinimi olarak da bilinen Termodinamiğin üçüncü Yasası kısaca: “Eğer mutlak sıfır noktası olan sıfır Kelvin derecesine (yani -273 Santigrat) ye inilirse, bu sıcaklığa inebilen tüm parçacıkların biririne eşit entropileri olur, 0-noktası enerjisi (zero-point energy) olarak tanımlanır. İşte bu nokta entopi'nin minimuma gittiği sıfır entropi noktasıdır. Bu yasa, neden bir maddeyi mutlak sıfıra kadar soğutmanın imkansız olduğunu belirtir (dinamik bir evrende ısı titreşim alışverişi düzensizliği ve pi sabiti.) Sıcaklık mutlak sıfıra yaklaştıkça bütün hareketler sabitleşir. Sayının sıfır değil de bir sabit olmasının sebebi, bütün hareketler durmasına ve buna bağlı olan belirsizliklerin yok olmasına rağmen kristal olmayan maddelerin moleküler dizilimlerinin farklı olmasından belirsizliğin hala mevcut olmasıdır. Üçüncü yasa sayesinde maddelerin mutlak sıfırdaki entropileri referans alınmak üzere kimyasal tepkimelerin incelenmesinde yararlı olan mutlak entropi tanımlanabilir.

Moleküler Enerjiler

Maddelerin ısınması veya soğuması bir takım zincirleme fiziksel olaydan meydana gelmektedir. Bu olaylar birbirini takip eden zincirleme kazalara benzer. Maddeler soğurken kendinden daha soğuk bir ortamla etkileşime girer. Maddeler ısınırken ise kendinden daha sıcak bir ortamla etkileşime girer. Biz soğumayı ele alalım. Bir maddenin soğuması için kendinden daha soğuk ortamla etkileşir dedik. Bu etkileşim esnasında olan şeyler şunlardan ibarettir: Maddenin tanecikli yapısı, yani moleküler yapıları veya atomik yapıları, soğuk maddeyle çarpışır. Bu çarpışma esnasında daha sıcak olan ve bundan dolayı daha hareketli ve moleküler yapısı daha serbest olan madde, moleküler yapısı daha soğuk olan yani moleküler yapısı daha az serbest olan atoma çarpar ve soğuk maddenin atomunun durgunluğu nedeniyle yavaşlar. Tıpkı koşarken duran bir cisme çarpmak gibi. Diğer soğuk atomu da hızlandırır. Bu olay tüm atomların enerjileri eşitlenene kadar devam eder. Isınma da bu anlatılan olayın tam tersi olur. Isınma da bu sefer soğuk maddeyi sıcak maddenin taneciklerinin hızından dolayı hızlanması yani ısınmasıdır. Sıcak olan ortamın da yavaşlaması yani soğumasıdır. İki anlatılan olay da birbirinin aynısıdır. Bu yüzden donma ve kaynama, buharlaşma ve yoğuşma noktaları birbirine eşittir.

"evren" kelimesinin kullanım örnekleri.

Edinilen bilgiye göre, Ercan Yıldız (25) idaresindeki 55 RB 228 otomobil, Ankara istikametine seyir ederken direksiyon hakimiyetini kaybedip Evren Alpak (33) yönetimindeki 61 BN 320 plakalı otomobile çarpıp daha sonra da aniden fren yapıp kaldırıma çıktı.

Edinilen bilgiye göre, Ercan Yıldız (25) idaresindeki otomobil, Ankara istikametine seyir ederken direksiyon hakimiyetini kaybedip Evren Alpak (33) yönetimindeki otomobile çarpıp daha sonra da aniden fren yapıp kaldırıma çıktı.

Emine Ünal Evren, "Kişisel hijyen için kullanılan suyun yetersiz ve kirli olması; tifo, kolera, amipli ve basilli dizanteri gibi enfeksiyöz ishaller, hepatit A ve E.

Evren Işık, "Kendilerini muayene eden erkekler, testislerin etrafında damar kitlesi hissediyorlarsa zaman kaybetmeden androloji uzmanlarına muayene olmalıdır.

Sözleri Esin İris’e müziği Esin İris ve Samuray Gökce’ye ait “Özledim” şarkısına çekilen video klibin yönetmenliğini Evren Arasıl üstlendi.

Evren Arasıl yönetmenliğinde çekilen klipte Ayda, güçlü yorumuyla göz doldurdu.

Yarım milyon Türkiye asıllı göçmenin yaşadığı Hollanda’daki etkinliklerde Aylime Aslım Demir, Sema Kaygusuz, Karin Karakaşlı, Murat Uyurkulak, Seray Şahiner ve Süreyyya Evren’in aralarında olduğu isimler konuşma yapacaklar.

Alican Leblebici, Alp Sime, Alper Aydın, Antonio Cosentino, Ardan Özmenoğlu, Ayşe Erkmen, Aslı Işıksal, Ayşe Umur, Burcu Yağcıoğlu, Balkan Naci İslimyeli, Barış Seyitvan, Burçak Bingöl, Canan Dağdelen, Cemil Batur Gökçeer, Ceren Erdem, Damla Yalçın, Deniz Erbaş, Derya Yücel, Dilara Göl, Dilek Karaaziz Şener, Eda Kehale Argün, Ekrem Yalçındağ, Elif Aydoğdu Ağatekin, Erdağ Aksel, Erinç Seymen, Erol Tabanca, Esra Aliçavuşoğlu, Evren Sungur, Ezgi Tok, Fatih Temiz, Ferhat Özgür, Ferhat Satıcı, Gamze Yolal, Gözde İlkin, Güneş Terkol, Hakan Irmak, Han Tümertekin, Hamza Kırbaş, Hera Büyüktaşçıyan, Hülya Özdemir, İdil Tabanca, Leyla Gediz, Marcus Graf, Mehmet Dere, Mehmet İmre, Melda Narmanlı Çimen, Melih Görgün, Memed Erdener, Merve Çağlar, Murat Tabanlıoğlu, Mustafa Horasan, Nazlı Pektaş, Nazmi Kılıçer, Necla Rüzgar, Nermin Er, Ömer Özyürek, Özdemir Altan, Saliha Yavuz, Sarp Evliyagil, Selen Tokgöz, Seyhun Topuz, Sibel Horada, Sinan Niyazioğlu, Sarp Evliyagil, Suela Cennet, Şakir Gökçebağ, Şefik Özcan, Tankut Aykut,

Güreşlerin düzenlendiği etkinliğe AK Parti Kütahya Milletvekili Adayı Mustafa Özbey, Kütahya MHP İl Başkanı Ferhan Yıldırım, MHP Kütahya Milletvekilleri Adayları Ahmet Erbaş, Selahattin Uslu, CHP Kütahya Milletvekili Adayları Şeref Han, Zeliha Aksaz Şahbaz, Mehmet Aydın Uzun, Saadet Partisi Kütahya Milletvekili Adayı Ömer Faruk Evren, Domaniç Kaymakamı Tufan Bağır Gilan, Domaniç Belediye Başkanı Sahvet Ertürk, Seyitömer Belediye Başkanı Halil Öztürk, Çukurca Belediye Başkanı İlyas Tosun, Siyasi İlçe Başkanları, Sivil Toplum Kuruluşları ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Uzman Çavuş Muratdağı'nın acı haberi, Kayseri'nin merkez Kocasinan ilçesine bağlı Bozantı Caddesi'ndeki Evren Apartmanı'nda oturan, 6 ay önce evlendiği eşi Birgül Muratdağı'na, askeri yetkililer tarafından, sağlık ekipleri eşliğinde verildi.

Antalya Büyükşehir Belediyesi Kent Tarihi ve Tanıtımı Dairesi Başkanlığından Evren Dayar ise turizmin başkenti Antalya'da müzecilik alanında önemli çalışmalar yapıldığını ifade etti.

Bölge Manisa İl Şube Müdürü Veteriner Hekim Engin Bahçeci tarafından eğitim verilirken, ayrıca seminere Manisa Büyükşehir Belediyesi veteriner hekim Ahsen Diba Yayın, Turgutlu Belediyesi Temizlik İşleri Müdürü Çevre Mühendisi Evren Erbaşser, Turgutlu Belediyesi Ziraat Mühendisi Zafer Kutluel de katıldı.

İlk maçlar sonunda 54 kilogram erkeklerde Hasan Doğuç birinci, Cihan Çakmak ikinci ve Evren Karaca üçüncü oldu.

Ahmet Evren Erginal ile akademisyenler, konuklar ve öğrenciler katıldı.

Osmancık Ömer Derindere Meslek Yüksekokulu temsilcisi olarak ise Evren Ergüleç seçildi.