Güncel Türkçe Sözlük
-
isim Bir araya getirilerek çemberlerle tutturulmuş
ensiz tahtalardan yapılan, yuvarlak, karnı şişkin ve altı üstü düz
kap
"Su, kocaman fıçılara doldurulup arabalarla Beykoz'a getirilir." - S. Birsel
-
sıfat Bu kabın alabileceği miktarda olan
Matematik Terimleri Sözlüğü
Bir yerel dışbükey uzayda soğurgan, dengeli, dışbükey ve kapalı olan altküme.
Metalbilim İşlem Terimleri Sözlüğü
İçinde fıçılama işlemi yapılan aygıt.
Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü
Topaç.
Vikipedi
Fıçı, enli ağaç şeritlerinin (fıçı tahtası) ağaç veya metal çemberlerle tutturulması yoluyla yapılan, büyük, silindir biçimindeki dayanıklı kap.
Kuru ürünlerin korunmasında kullanılan fıçılar, çam veya başka yumuşak ağaç türlerinden hazırlanan fıçı tahtalarının gevşek bir biçimde tutturulması yoluyla yapılır. Ama içine sıvı konulan fıçılar ak meşe gibi daha dayanıkla malzemeden üretilir. Bunların yapımı daha dikkatli bir işçilik gerektirir.
Fıçı tahtalarıyla kapakların (ayna) yapıldığı ağaç malzeme en az 1 yıl havada kurutulduktan sonra, 10-20 gün kadar da ocakta kurutulur, ardından istenilen boyutlarda, şeritler halinde kesilerek çeşitli bitirme işlemlerinden geçirilir. Fıçı yapımında en fazla dikkat isteyen işlem, fıçı tahtalarını, aralarında boşluk kalmayacak biçimde ve fıçıya düzgün oval bir yapı kazandıracak biçimde birleştirmektir. Karın bölümünün şişkin olması, fıçıyı iç basınca karşı dayanıklı hale getirir.
Fıçı tahtaları, önce alt ve üst bölümlerinden bir çemberle(kamanla) tutturularak geçici olarak birleştirilir. Bundan sonra bir buhar tünelinden geçirilerek yumuşatılır ve son biçimini alması sağlanır, ardından da kurutulur. Dinlenmeye bırakılacak viskiler için hazırlanan fıçıların içi bu aşamada ayrıca kavrulur. Bu işlemden sonra, fıçıların ağız bölümleri yeniden düzleştirilir ve geçici çemberler çıkarılarak asıl metal çemberler takılır.
Günümüzde çoğu uygulama alanında ağaç fıçılarının yerini yapımı daha kolay olan ve ucuza mal edilen metal variller, kontrplak veya sert kartondan kutular almıştır.
"fıçı" kelimesinin kullanım örnekleri.
İŞTE İLGİNÇ LAKAPLAR Ordu’da yakın dönemin lakabıyla anılan isimleri şöyle: "Tak tak Mehmet, Fıçı Fahrettin, Kovboy Telat, Pele Erol, Kamyon Kadir, Nato Ekrem, Piliç Necmi, Yenge Yılmaz, Bızdırık Coşkun, Bay Hamdi, Nano Engin, Ayartamlı İksan, Muhtar Azmi, Toto Uğur, Tosbağa Güner, Ayı Nihat, Genç Osman, Papaz Fikret, Alabut Telat, Dansöz Aydın, Göbek Nizam, Hart Hart Harut, Alano Murat, Höllük Memet, Dilik Yener, Kemre Yüksel, Torun Memet, Yula Berat, Katır Yusuf, Takoz Üstün, Öcü Uçman, Çakal Turgay, Şarlo Talip, Kürt Galip, Dansöz Kenan, Kepçe Ayhan, Yılancı Osman, Kelebek Mustafa, Kürt İsmet, Rambo Mehmet, Sosyete Bahtiyar, Kepcekulak İbrahim, Tren Yusuf, Peruk Necat, Yalaş Zeki, İngiliz Ömer, Çil Ferit, Zula Uğur, Kabak Rıfat, Kıllı Adem, Gürcü Faruk, Macar Osman, Tostcu Gündüz, Korukgöt Yusuf, Beyo Selahattin, Altındiş Cemil, Tostos Mehmet, Boksör Kenan, Kemre Yüksel, Palaska Yüksel, Kayho İlyas, Mayer Hamdi, Çerez Ahmet, Ayhan Işık, Corci Ali, Köpekci Turgut, Kedi İsmet, Kedi Kemal, Kafkas Ziya, Bakırc
Eve operasyon yapan ekipler, 40 litre sahte içki, içki üretiminde kullanılan filtre, soğutma tankı, damıtma cihazı, karbon, beher tüp, alkol ölçer ve dinlendirme amacıyla kullanılan ahşap fıçı ele geçirdi.
Bursa'nın İznik ilçesinde yaşayan ve 14 yaşında babasının yanında başladığı fıçıcılık mesleğinde 72 yılı geride bırakan fıçı ustası İsmail Alkış, işine olan aşkı ve azmi ile gençlere taş çıkartıyor.
Fıçı yaparken kullandığı hızar makinesine farklı zamanlarda parmaklarını kaptıran Alkış'ın 10 parmağının da uçlarından kesilmiş olduğunu görenler ise şaşırıyor.