Kelime tanımını bul

Güncel Türkçe Sözlük
fıkıh
  • isim Bir şeyi, gereği gibi, iyice anlayıp bilme
  • din b. (***) İslam hukukunda din ve dünya işleri ile ilgili ana kaynaklardan yararlanarak konulmuş olan kuralların bütünü
Vikipedi
Fıkıh

Fıkıh ( Arapça: فقه), anlayış, anlayış tarzı veya derinliği anlamına gelen kelime, terim olarak İslami kanunların teorik ve pratik uygulama ( fetva) çalışmalarına verilen ismi ifade etmektedir.

Müslümanlar Allah tarafından indirildiğine ve Kur'an ve sünnette ortaya konulduğuna inandıkları şeriatı ulema tarafından kendilerine iletilen sorunlara getirmeye çalıştıkları cevaplar ( Fetva) ve yapılan yorum çabaları ( İctihad) genişletmişler, bu amaçla kaynakları, kural ve prensipleri tespit etmeye çalışmışlardır.

Fıkıhla ilgilenen kişiye fâkih denir.

"fıkıh" kelimesinin kullanım örnekleri.

Askerden sonra tekrar köyüne dönerek bir yıl süreyle Yunus Efendi’den Akait ve Fıkıh derslerine devam etti.

Burada eğitim gören yavrularımız hafızlık eğitimimin yanında fıkıh, tefsir, akait ve kelam gibi dersler alıp çok donanımlı birer birey olarak yetişecekler.

Doktor Öğretim Üyesi Ahmet Çelik koordinatörlüğünde iki kur halinde düzenlenen programda, öğrencilere nahiv, modern Arapça, akaid, muhadese, fıkıh, fıkıh usulü, hadis usulü, belagat ve tefsir konularında 168 saat eğitim verildi.

Mustafa Efendi'nin yeğeni olan Mehmet Emin Parlaktürk, Koyunoğlu Müze ve Kütüphanesi konferans salonunda yaptığı konuşmada, çok yoğun çalışan Bozkırlı Mustafa Efendi'nin, Kapı Camisi'nde pazartesi günleri fıkıh, Aziziye Camisi'nde çarşamba günleri tefsir ve pazar günleri ise Tahtatepen Camisi'nde hadis dersleri verdiğini söyledi.

Tillo Belediye Başkanı İdham Aydın da Sultan Memduh'un genç yaşta dedesi İsmail Fakirullah Hazretlerinin halifesi olan Erzurumlu İbrahim Hakkı Hazretlerinin yanında sarf, nahiv, tefsir, hadis ve fıkıh gibi pek çok dini ilimleri okuduğunu anlattı.

Keleş, en başta İslam Fıkıh Akademisi olmak üzere pek çok fıkhi kurulun, Din İşleri Yüksek Kurulunun koyduğu şartlar çerçevesinde, tedavinin nakle bağlı olduğu, başka imkan kalmadığı durumlarda organ bağışını caiz gördüğünü dile getirdi.

Kent merkezindeki Sırçalı Medrese ise 1242'de fıkıh ve hukuk okutulmak üzere yaptırıldı.

Vakıf kültürüyle hizmet veren bu medreselerde, tarih boyunca fıkıh, hadis, fen, astronomi, matematik, geometri ve kozmografya gibi çeşitli ilimler öğretildi.

Balıkesir'de Mutasarrıf Ömer Ali Bey Yazma Eser Kütüphanesi'nde, Osmanlılar zamanında yetişen fıkıh ve lügat alimi Vankulu Mehmet Efendi'nin yazdığı ve ilk Türk matbaacısı İbrahim Müteferrika'nın 1729 yılında matbaasında bastığı Vankulu Lügatı titizlikle korunuyor.

Tefsir, siyer, fıkıh, sarf ve nahiv dallarında yaklaşık 7 sene eğitim alan talebeler düzenlenen törenle icazetleri verildi.

Bu çerçevede her gün öğle namazından önce fıkıh, akaid, tefsir, hadis ve ahlak konularında düzenli olarak camilerde takrir usulü ile sahih kaynaklardan istifade edilerek derslerin verilmesi önem arz etmektedir.