Kelime tanımını bul

Güncel Türkçe Sözlük
farz
  • isim, din b. (***) Müslümanlıkta, özür olmadıkça yapılması zorunlu, yapılmaması günah sayılan ibadet
  • Yapmak zorunda kalınan şey, boyun borcu
Vikipedi
Farz

Farz ( Arapça: الفرض) ya da “fariza”; Fıkıh bilginleri tarafından oluşturulmuş ve tanımlaması yapılmış olan bir İslâm dinî terimidir. Yine fıkıhçılar tarafından tanımlanan efâl-i mükellefînden sayılır. İslâmî anlayışta Allah'ın sözü sayılan Kur’an’da Müslümanlara yapılmasının açık bir şekilde emredildiği kurallar veya ibadetler olarak kabul edilir. Kur’an’da yapılması açık emir ve gereklilik ifade etmeyen fiiller ise vacip gibi başka kavramlar ile tanımlanır.http://www.islamhouse.com/d/data/tk/ih_books/tk_osol_fekh.doc

"farz" kelimesinin kullanım örnekleri.

Bir kimseye zekâtın farz olması için o kimsenin Müslüman, akıl sağlığı yerinde, ergenlik çağına gelmiş ve bir yıllık borcundan ve aslî ihtiyaçlarından fazla, artıcı nitelikte “nisap miktarı” mala sahip olması gerekir.

Bir an için sevginizden ötürü çocuğunuzun her istediğini yerine getirdiğinizi farz edelim, ancak onun yaşamındaki diğer insanlar onu her koşulda onaylamayacaklar, benmerkezci ve alaycı tavırların bir bedeli olacaktır.

Durumu ve sağlığı elveren kişilerin üzerine bu ibadet farz kılınmıştır.

Farz edelim, fiziksel aktivitelerimizde engel var, o halde sevgi köprüsü kurar, gene kucaklaşırız.

Ancak güneşin sarararak göz kamaştırmaz duruma geldiği andan başlayıp güneş batıncaya kadar süren vakte kerahet vakti denir ve bu vakitte farz harici namaz kılmak mekruh sayılmaktadır.

Müttefik donanmanın mayınsız olarak farz ettiği ve yoğun bombardımanla susturduğunu sandığı Türk tabyalarını yok sayarak, 18 Mart 1915 günü Boğaz'ın içine doğru başlattığı büyük harekat, tam bir hüsranla sonuçlanmıştır.

Gelecek nesillerin Türkiye de Cumhuriyetin ilanı günü, ona en merhametsizce hücum edenlerin başında, cumhuriyetçiyim iddiasında bulunanların yer aldığını görerek şaşıracaklarını asla farz etmeyiniz!

İyiliği emretmek, kötülükten sakındırmak her Müslümanın görevidir ve bizden önceki ümmetlere de farz kılınmıştır.

Arefe günü sabah namazından itibaren bayramın dördüncü gününün ikindi namazına kadar, yirmi üç farz namazının arkasından birer defa Teşrik Tekbiri getirilir.

Farz namazlarla beraber kıldığımız sünnetlere ilaveten, teheccüd, kuşluk, evvabin gibi nafile namazları da kılmaya alışkanlık kazanmaya çalışılmalıdır.