Kelime tanımını bul

Güncel Türkçe Sözlük
felsefe
  • isim Varlığın ve bilginin bilimsel olarak araştırılması
    "Felsefe diliyle söylersek her ozan bir fenomendir yani olgudur." - N. Cumalı
  • Bir bilimin veya bilgi alanının temelini oluşturan ilkeler bütünü
    "Tarih felsefesi. Hukuk felsefesi."
  • Bir filozofun, bir felsefe okulunun, bir çağın öğretisi
    "Sokrates felsefesi."
  • Dünya görüşü
    "Yargılarınızı, felsefenizi kendinize saklayıp oyununuza tek özdeyiş katmayacaksınız." - H. Taner
  • Bir konuda soyut düşünüş
    "Uzun felsefelerden sonra Mediha'yı benden çok sevdiğini anlatıyor." - H. E. Adıvar
Felsefe Terimleri Sözlüğü
felsefe

(Yun. philosophia < philia - sevgi, sophia - bilgi, bilgelik) Bilgi, bilgelik sevgisi. // Varolanların varlığı, anlamı ve nedeni üzerine sorularla ortaya çıkmış. Önceleri dinin ve söylencelerin yanıtladığı bu sorular, eleştirel bir düşüncenin ve gözlemenin konusu yapılınca felsefe doğmuştur. Philosophos sözcüğü ilkin Herakleitos'ta görülüyor (Herakleides Pontikos, bu sözcüğü ilkin Phyhagoras'ın kendisi için kullandığını söylerse de güvenilir bir kaynak değil); ama philosophia terimi kesin anlamını Platon ve Aristoteles felsefesinde kazanmıştır. Platon'a göre felsefe, doğruya varmak, var olanı bilmek için düşüncenin yöntemli bir çalışmasıdır. Aristoteles'te felsefe, var olanın ilk temellerini ve ilkelerini araştıran bilimdir, kısaca: ilkeler bilimidir. Sonradan felsefe değişik anlamlar kazanmıştır:

  1. Bilimlerin anası olarak felsefe:

    1. Nesnelerin temeline inmek üzere yapılan bilimsel araştırmada kımıldatıcı, yönetici güç.

    2. Bilimlerin ön ve temel bilimi.

  2. (Özellikle 19. yüzyılın ortalarından beri) Tek tek bilimsel araştırmaları bilimsel araçlarla bütünleyen ve yetkinteştiren çabalar:

    1. Tüm bir evren tablosuna varmak üzere bilimler arasında bağlantı kurma.

    2. Bilimsel bilginin ilkeleri, varsayımları ve yöntemleri üzerine eleştirel düşünme,

    3. Bilimsel araştırmalarla insan yaşamı arasında bağlantı kurma.

  3. Kendine özgü araştırma yöntemleri geliştiren bilimsel-kavramsal düşüncenin kuşatıcı, bağımsız, kendine özgü biçimi: çözümleme, eytişim, özbetimlemesi (görüngübilim- fenomenoloji), yorumsama (hermeneutik), varoluşu uyandırma (varoluşçuluk) vb.

  4. Bütün bilimsel bilgileri aşma olarak: a. Karşıtlar içinde birliğe varma (Alman idealizmi), b. Kuramsal olarak artık temellendirilemeyen, usdışı (irrasyonel) olan, kişisel yaşantıların ve yaşamın derinliklerinden çıkan değerlere ve değerler düzenine varma (yaşama felsefesi), c. Varoluşun özgürlüğü ve tarihselliği temelinden kalkarak koşulsuz olana, salt olana varma (varoluşçu felsefe). Felsefe iki temel bölüme ayrılır:

    1. Sistematik felsefe: Bunun da temel dalları: fizikötesi ya da varlıkbilim (ontoloji), mantık, bilgi öğretisi, ahlak felsefesi (ethik) ve estetik (sanat felsefesi); ayrıca bunlara ek olarak tarih felsefesi, kültür felsefesi, toplum felsefesi, dil felsefesi, hukuk felsefesi, din felsefesi, doğa felsefesi vb. dallar.

    2. Felsefe tarihi:

      1. Filozofların yaşam ve öğretilerinin tarihi,

      2. Felsefeyi ve felsefe yapıtlarını çağların ve toplumların kültürel, toplumsal bağlantıları içinde kavramaya ve ortaya sermeye çalışan düşünce tarihi,

      3. Felsefe sorunlarırin tarihi,

      4. Tarih dönemlerine göre ayrılmış felsefe tarihi

      5. Felsefe akımlarını ele alan felsefe tarihi vb.

Toplumbilim Terimleri
felsefe

Doğanın ve toplumun varoluşunun, insanın düşünme ve bilme sürecinin yasalarını, başta aktöre, sanat, siyasa olmak üzere kılgılı etkinliklerin oluşumlarını araştıran bilim.

Eğitim Terimleri Sözlüğü
felsefe
  1. Gerçeğin (realitenin) tümünü, özdek ve yaşam ile ilgili türlü belirtileri neden, ilke ve erekler bakımından inceleme amacı taşıyan düşünce etkinliği.

  2. Bilgi, kavram, inanç ve kuramların çözümlenmesi ve eleştirilmesinde açıklık arayan düşünme yöntemi.

  3. Bir kimsenin kişisel davranış ve düşüncelerine kılavuzluk yapmaya yarayan toplu ve tutarlı görüş.

  4. Genel olarak mantık, ahlak, estetik, fizikötesi ve bilgi kuramı gibi dallardan oluşan geniş bilim alanı. 5- Liselerimizde okutulan ve felsefe düşünüşünün niteliği, felsefe sorunları, bilginin gelişmesi, ahlak sorunları, sanat ile felsefe arasındaki ilişkiler gibi konuları kapsayan ders.

Vikipedi
Felsefe

Felsefe sözcüğü köken olarak Yunanca φιλοσοφία seviyorum, peşinden koşuyorum, arıyorum anlamına gelen "philia" ve bilgi, bilgelik anlamına gelen "sophia" sözcüklerinden türeyen terimin işaret ettiği entelektüel faaliyet ve disiplin. "philia"=sevgi "sophia"=bilgi veya bilmek kelimelerinden türemiştir. Philosophia=bilgelik arayışı, bilgiyi sevmek, bilgi severlik, araştırmak ve peşinde koşmak anlamlarına gelmektedir. Filozof da bilgiye/ bilgeliğe ulaşmaya çalışan kişidir.

Buna göre, felsefe Yunanlar için, ‘bilgelik sevgisi’ ya da ‘hikmet arayışı’ anlamına gelmiştir. Başlangıçtaki bu özgün anlama göre, her türden bilimsel araştırmacıya "filozof" adı verilmiştir.

Felsefe; varlık, bilgi, gerçek, adalet, güzellik, doğruluk, akıl ve dil gibi konularla ilgili özsel sorunlara ilişkin yapılan çalışmalardır.Jenny Teichmann and Katherine C. Evans, Philosophy: A Beginner's Guide (Blackwell Publishing, 1999), p. 1: "Philosophy is a study of problems which are ultimate, abstract and very general. These problems are concerned with the nature of existence, knowledge, morality, reason and human purpose." A.C. Grayling, Philosophy 1: A Guide through the Subject (Oxford University Press, 1998), p. 1: "The aim of philosophical inquiry is to gain insight into questions about knowledge, truth, reason, reality, meaning, mind, and value." Felsefe düşünce sanatı olarak da bilinir.

Filozof, yeni (farklı) sonuçlara varan ve bu sonuçları ifade etmek için yeni tanımlar ve yeni bilgi üreten kişidir. Filozoflar hayata yeni sözler, cümleler ve bilgiler koyarak insan yaşamında önemli bir yer edinmişlerdir. Öğüt verici bilgileri ile insanların hayatlarında daha kolay bir yaşam için uğraş vermişlerdir.

"felsefe" kelimesinin kullanım örnekleri.

Yeni Zelanda Otago Üniversitesi Felsefe bölümünde doktora çalışmalarını sürdüren Çimen, “Eski Yunan Tiyatro Oyunlarının Feminist Yorumu” başlıklı konuşmasında, Platon ve Aristoteles gibi filozofların kadın hakkındaki düşüncelerini anaerkil gelenekten gelen Eski Yunan oyunları (tragedyalar) üzerinden inceleyerek yorumlayacak.

Günümüz felsefesinde kullanılan 'çokluk' kavramının açımlanması üzerine bir konuşma yapan Yazar ve Çevirmen Cengiz Baysoy, bu kavramın aşkınlık düzlemine karşı içkinlik düzleminden anlaşılabileceğini belirterek, felsefe tarihinde 'halk' kavramıyla karşıtlığını vurguladı.

Kaymakamlık ve valilik görevlerinin yöneticilik ve yük taşıma kabiliyeti isteyen stresli görevler olduğunu ifade eden Vali Bektaş, sosyal bilimler lisesinde eğitim gören öğrencilerin bunlar dışında toplumu geniş anlamda etkileyen edebiyat, roman, öykü, makale, şiir, anı yazarlığı, hukuk, felsefe, mantık, sosyoloji, toplum felsefesi, belgeselcilik gibi alanlarda da önemli işler yapabileceklerini söyledi.

Bu camianın içerisindeki her ferde ulaşıp, asgari müştereklerde birleşebilme adına ortak bir felsefe geliştirmek zorundayız.

İş, sadece saha ve bina inşa etmek değil, bu noktada önemli olan her şeyi bir felsefe etrafında birleştirebilmek.

Vatan Karakaya da kültür ve değerler alanının ancak eğitim ve felsefe ile sağlıklı, tutarlı ve derinlikli bir yapıya kavuşabileceğini, bu nedenle felsefi mirasın anlaşılması ve canlandırılması gerektiğini aktardı.

Buna göre, felsefe lisans eğitiminde çocuklar için felsefeye dair en az bir dersin konulmasına ve TRT ile bağ kurularak, felsefi içerikli çizgi filmlerin yapılmasına yönelik faaliyetlerde bulunulmasına karar verildi.

İnsanlara düşünme ve sorgulama yetkisi kazandıran Felsefe, insanların dogmatik fikirlerden uzak daha özgür düşünmelerini sağlamaktadır.

Kitapların kapak tasarımının ve logosunun ünlü sanatçı Bülent Erkmen tarafından yapıldığının açıklandığı toplantıda yayınevinin tarih, felsefe, sanat, edebiyat, klasikler, iktisat, politika ve akademik yayınlar üzerine yoğunlaşacağı da duyuruldu.

Atölye çalışmalarımızın dayandığı temel felsefe ezbercilik yerine öğrencilerimize sorgulama ve araştırma fikrini aşılamak, öğrenmeyi öğretmektir.

Ankara Üniversitesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, bu yıl açılan Tıp, Felsefe, Medya ve İletişim Çalışmaları, Farmakoloji, Farmasötik Toksikoloji, Farmasötik Teknoloji, Farmakognozi ve Sağlık Politikaları, Ekonomisi ve Yönetimi bölümleriyle üniversitede yüzde 100 İngilizce eğitim veren bölüm sayısı 34'e yükseldi.

Sosyal bilimler, felsefe, teoloji ve kimya eğitimi alan Papa, öğreciliği döneminde cep harçlığını çıkarmak için bir barda fedailik yaptı.

Çalıştayda ilköğretimden üniversiteye felsefe, felsefe mezunlarının iş imkanları, felsefi danışmanlık gibi konularda da konuşmalar yapılacak.

Bugüne kadar araştırma, tarih, politika, ekonomi, bilim, manevi değerler, psikoloji, felsefe, yönetişim, kişisel gelişim, işletme, fütüroloji konularında çok sayıda kitap, rapor ve makalenin özeti yapıldı.

Şarklı mizaçla, garplı düşünce arasında bocalamış, bunlardan yine kendine göre bir felsefe tutturmaya çalışmıştı.