Kelime tanımını bul

Veteriner Hekimliği Terimleri Sözlüğü
feromon

Bir organizma tarafından diğer bir organizmayı etkilemek amacıyla yeni erginleşmiş dişi böceklerle memelilerdeki özel bezler tarafından salgılanan veya sentetik olarak üretilen, türe özgü hormon taşıyıcısı kimyasal maddeler.

Biyoloji Terimleri Sözlüğü
feromon

(Yun. pherein: taşımak; hormon: hormon) Aynı türün bireyleri arasında haberleşmeyi sağlayan kimyasal madde. Eşey feromonu vb. gibi.

Su Ürünleri Terimleri Sözlüğü
feromon

Alan belirlenmesi, topluluk içinde hiyerarşik düzenin sağlanması ve üreme döneminde eşlerin birbirini bulması gibi durumlarda etkili olan, hormon yapısındaki maddeler, feromen.

Vikipedi
Feromon

Feromon, aynı türün üyeleri arasındaki sosyal ilişkileri düzenleyen kimyasal maddedir. Yunanca kökenli olan sözcük " hormon taşıyan" anlamına gelmektedir.

Feromon ilk olarak 1956 yılında ipek böceklerinde bulundu. Günümüze kadar yapılan çalışmalar sonucunda pek çok feromon türü belirlendi. Böceklerin yanı sıra örümcekler, kurbağalar, sürüngenler ve memelilerin de feromon salgıladıkları bulundu. Kuşlarda ise feromon bulunamadı. En çok bilinen feromonlar uyarı feromonları, eşeysel feromonlar ve iz feromonlarıdır.