Kelime tanımını bul

Güncel Türkçe Sözlük
fesleğen
  • isim, bitki bilimi Ballıbabagillerden, Akdeniz ülkelerinde yetişen, yaprakları güzel kokulu, beyaz veya pembe çiçekli, bir yıllık ve otsu bir süs bitkisi, reyhan (Ocimum basilicum)
Vikipedi
Fesleğen

Fesleğen (Ocimum basilicum), ballıbabagiller (Lamiaceae) familyasından tek yıllık ve genellikle ılıman bölgelerde yetişen bir bitki türü.

Yemeklerde kullanılmak üzere tarımı yapılan fesleğenin kökeni Asya'nın dönenceler arasında kalan bölgelerine dayansa da, günümüzde yeryüzünün öteki ılıman bölgelerine de yayılmıştır.

"fesleğen" kelimesinin kullanım örnekleri.

Koçaroğlu'da, ailesinin geçimine katkıda bunmak için, küçük sandıklar içerisinde sokak aralarında fesleğen satmaya başladı.

Çatalca'nın Kabakça Mahallesi, Çalmar Caddesi, Yavuz Selim Caddesi, Cemal Oğan Caddesi, Malkoç Sokak, Ladik Sokak, Gülhayat Sokak, Madalya Çıkmazı Sokak, Fesleğen Sokak, Makul Sokak, İhsaniye Sokak, Halilpaşa Caddesi, Gazi Mustafa Kemal Paşa Caddesi, Bekirli Caddesi, Sağlık Ocağı Caddesi, Pınarca Caddesi ve civarlarına 09.

Fesleğen Mahallesi'nde yer alan Sürücü Evi'nin açılışına Denizli Valisi Abdülkadir Demir, AK Parti Denizli Milletvekili Mehmet Yüksel, Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan, Belediye Başkan yardımcıları Mahmud Göngör, Mustafa Gökoğlan ve Ali Değirmenci, yapının eski sahiplerinden Kadime Sürücü ve vatandaşlar katıldı.

Öksürük için fesleğen Serkan Karademir, öksürük, göğüs yumuşaması, balgam ve sindirimsizlik gibi hastalıklar için fesleğenin yoğun bir şekilde tercih edildiğini ifade etti.

Maydanoz, fesleğen, parmesan, galeta unu, çili biber, tuz, karabiber ve az miktar zeytinyağını rondoda çekerek koyu kıvamlı bir sos hazırlayın.

Üretimine destek verilen tıbbi aromatik bitkilerin, ada çayı, anason, aslanpençesi, aspir, biberiye, civanperçemi, çakşır, çemen, çörek otu, çöven, dağ çayı, dereotu, deve dikeni, ebegümeci, ekinezya, fesleğen, göl soğanı, hardal, haşhaş, hint yağı, hodan, ısırgan otu, kapari, kebere, kekik, kırmızı biber, kimyon, kişniş, kuşburnu, lavanta, maydanoz, mayıs papatyası, melek otu, mersin, meyankökü, nane, oğul otu, öksürük otu, pelin, rezene, safran, salep, sarı kantaron, sarımsak, sumak, şerbetçiotu zencefil, zerdeçal, üzerlik otu, hardal, yağ gülü, goji berry, hünnap, gümüş düğme, pire otu, şevketi bostan, meryem ana, çoban çantası, geven, eşek hıyarı, nezle otu, kısa mahmut, defne, hatmi, alıç, domuz turpu, yüksükotu, çörekotu, altınotu, karahindiba, karaasma, kuzukulağı ve ıhlamur olmak üzere 72 çeşitten oluştuğu belirtildi.