Güncel Türkçe Sözlük
-
isim, bitki bilimi Baklagillerden, hayvan yemi olarak
yetiştirilen bir bitki (Vicia sativa)
Veteriner Hekimliği Terimleri Sözlüğü
Baklagil tane yemlerinden olan ve adi fiğ, tüylü fiğ, koca fiğ ve Macar fiği gibi 150 kadar türü bulunan, vicin ve vicianin adı verilen siyanojenik glikozitleri içeren, hayvanlar tarafından ağız yoluyla alındığında çiğneme sırasında veya bitkinin öğütülmesi esnasında, yine bitkide bulunan, enzimle bir araya gelen siyanojenik glikozidin hidrolize olmasıyla hidrosiyanür gazı açığa çıkaran yem bitkisi.
Orta Öğretim Terimleri Kılavuzu
(botanik)
Tarama Sözlüğü
bk. fik.
Vikipedi
Fiğ (Vicia sativa ), baklagiller (Fabaceae) familyasından dane yemleri içerisinde önemli bir yere sahip olan tek yıllık bir serin mevsim yem bitkisi.
Zayıf ve az derine giden bir kök sistemi vardır. Ancak yan kökler iyi gelişir. Ortama bağlı olarak ortalama 40–60 cm. boylanabilmektedir. Yapraklar 4-6 çifttarakçıktan meydana gelmiş olup, yaprakçık uçları sivridir. Meyvesi tipik bir fasulyedir; 3–5 cm. uzunluğunda olup, ortalama 5-6 dane bulunur.
Adaptasyon yeteneği iyi bir bitkidir. Ancak fazla asitli toprakları sevmez. Kışı ılıman geçen bölgelerde sonbaharda erken ekilerek iyi bir şekilde yetiştirilebilir. Kışı soğuk geçen bölgelerde ilkbaharda ekilir. Ekimde 8-10 hatta 12 kg./da tohum kullanılır. 3–5 cm derinliğinde ekilir.
Türkiye'de yetiştirilen fiğ miktarı TÜİK tarafından sağlanan 2004 yılı verilerine göre 540.000 ton yeşil ot ve 410.000 ton kuru ottur.
"fiğ" kelimesinin kullanım örnekleri.
Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı tarafından Yenişehir ilçesinde hayvancılığı destelemek üzere kaba yem ihtiyacını gidermek için fiğ yem bezelyesi, süt otu gibi tohumları dağıtıldı.
Besin değeri diğer arpa, yulaf, mısır silajı ve fiğ çeşitlerine göre daha yüksek.
Bu makine ile hububat tohumları başta olmak üzere nohut, mısır, Macar fiği, adi fiğ ve benzeri özellikteki tohumların arazi işlemesine gerek kalmadan, anız üzerine ekilebiliyor.
Kökten, daha önce 15 çeşit silajlık mısır çeşidi, fiğ türleri gibi değişik yem bitkilerinin farklı çeşitlerinin adaptasyon denemelerini yaparak bölgeye uyabilecek türleri ortaya çıkarmaya çalıştıklarını anlattı.
Yüzde 25 çiftçi katkısıyla ikinci etap tohum dağıtımı çalışmaları başlatılmış olup bu kapsamda ilave fiğ tohumu bağlantısı yapılmıştır.
Projeyle kıraç alanda yetişen çok yıllık yem bitkisi olan korunganın ve kıraç alanda da yetişebilen fiğin tarımının tekniğine uygun olarak yapılmasıyla çiftçilere destek olunması amaçlanmakta, 50 ton korunga kuru otu, 8 ton fiğ kuru otu üretimi hedeflenmekte.
Hayvancılığın gelişmesi için devasa boyutlara ulaşan kaliteli kaba yem açığının kapatılmasının mücadelesini veren Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, bu amaçla dört yılda 96 bin 605 dekar mera ıslah ederek, 183 bin 786 kilogram macar fiğ ve yem bezelyesi tohumu dağıtımı yaptı.
Alınan bilgiye göre, Hakkı Gülerman ve Metin İlgün'e ait İshakça Mahallesi'ndeki besi ve süt çiftliğinde, fiğ ve yem bitkilerinin balya olarak konulduğu depoda çıkan yangın kısa sürede büyüdü.
Kiralanan arazide, tuzluluk oranı yüksek olduğundan arazi ıslah çalışması kapsamında mera kanunu çerçevesinde mera karışımı bitkilerin ekimi konusunda 8 parsel için ayrı ayrı mera ıslah ve amenajman projesi hazırlandığı, ön bitki olarak macar fiği, adi fiğ, triticale, arpa karışımı ekilerek gerekirse sürülerek toprağa karıştırılması sağlanıp, ıslah çalışması tamamlandıktan sonra yonca, kılçıksız brom ve kamışsı yumak ve yüksek otlak ayrığı karışımı yapay mera tesis edileceği belirtildi.
Tarım ve hayvancılıkla geçimini sağlayan çiftçiler, 2 bin ile 2 bin 300 rakımlı ekin alanlarında arpa, buğday, korunga ve fiğ gibi ürünleri ekmeye başladı.
Bölgemizde genellikle hububat, arpa, buğday, yem bitkilerinden de fiğ, korunga ve yulaf ekiliyor.
Kararname, kuru alanda üretimi yapılan buğday, arpa, mercimek, nohut, fiğ, burçak ve mürdümük ekiliş ve ürünlerini kapsıyordu.
Su kısıtı olan yerlerde mercimek ve nohut için fark ödemesi desteğine fiğ, Macar fiği, mürdümük için yem bitkileri desteğine yüzde 50 ilave destek ödenecek.