Güncel Türkçe Sözlük
-
isim Halk bilimi
Yazın Terimleri Sözlüğü
bk. halkbilim.
Vikipedi
Halk bilimi veya folklor, bir ülkede veya bölgede yaşayan halkın kültür ürünlerini, sözlü edebiyatını, geleneklerini, törelerini, inançlarını, mutfağını, müziğini, oyunlarını, halk hekimliğini inceleyerek bunların birbirleriyle ilişkilerini belirten, kaynak, evrim, yayılım, değişim, etkileşim vb. sorunlarını çözmeye, sonuç, kural, kuram ve yasaları bulmaya çalışan bilim dalıdır.
"Halk bilimi", Arapça kökenli bir sözcük olan halk ve Türkçe bilim sözcüklerinin bir tamlama oluşturmasıyla ortaya çıkmıştır. En basit haliyle halkla ilgilenen bilim anlamındadır. "Folklor" terimi ise Türkçeye Fransızcadan geçmiş olup, folk (halk) ve lore (bilgi)'den gelmektedir. Terim ilk kez İngiliz araştırmacı William Thoms (1803-1885) 1846 yılında, Londra’da yayınlanan “Athenaeum” adlı bir dergideki yazısında kullanmıştır.Halkbilimi Kuramları ve Araştırma Yöntemleri Tarihine Giriş, Özkul Çobanoğlu, Akçağ Yayınları s.18 Thomas söz konusu yazısında halk edebiyatı ve halk gelenekleri konularındaki ürünleri inceleyen bilim dalına ad olarak Folklore teriminin kullanılmasını önermiştir. Johann Gottfried von Herder de Alman halkının otantik ruhu, geleneği ve kimliğinin belgesi olan folklorün kaydedilmesi ve korunması gerektiğini ilk savunan kişilerden biri olmuştur.
"folklor" kelimesinin kullanım örnekleri.
Dans ve halk oyunlarından gala gösterisi Etkinliklerde Bulgaristan, Romanya, Sırbistan, Gürcistan, Azerbaycan, Meksika, Bosna-Hersek, KKTC, Endonazya, Ürdün dans grupları ile Akşehir Spor Halk Oyunları Ekibi, Mamak Belediyesi Afem GSK, Silifke Türkmen Derneği, Edirne Anadolu Folklor Vakfı, Aydın Efeler GSK, Afyon Kocatepe Üniversitesi, Bursa Balkan Göçmenleri Derneğinden oluşan ekip de Akşehir Nasreddin Hoca Stadyumunda gala gösterisi yaptı.
Böyle asortik olmayan, folklor kostümü veya Heidi'nin elbisesi gibi durmayan bir kıyafet.
Gecede Dursunbey Folklor Araştırma ve Turizm Derneği Barana Ekibi türküler söyleyerek, salona giriş yaparken yöreye ait çeşitli oyunlar sergilendi.
İstanbul Radyosu'nda 1950'de Memleket Havaları Ses ve Saz Birliğini kurarak, uzun yıllar bu topluluğun yöneticiliğini ve şefliğini yapan Ataman, 1952'de İstanbul Belediye Konservatuvarı bünyesinde kurulmasına önayak olduğu Folklor İnceleme ve Derleme Kurulu'na atandı ve bu kurula bağlı olarak kurduğu Folklor Tatbikat Topluluğu'nun şefliğine getirildi.
Engellilerden oluşan folklor ekibi ile karşılanan Başkan Atilla, engelli folklorcu ve Kayapınar Belediyesi Kültür İşleri Müdürü Mustafa Çelik ile halay çekti.
Bozüyük'te bir otelde düzenlenen gecede, Pazaryeri adetlerinden olan mani söyleyerek haklama tabir edilen oyun ve folklor ekibinin gösterisi sunuldu.
Roman vatandaşların kültürel bileşenleri, müzik, dans, folklor gibi çeşitli özellikleri tanıtıldığı gecede keman virtüozü İbrahim Çamlı, solist Nejla Kamaz ve Roman saz grubu ile birlikte Roman dans grubu konuklara unutulmaz bir anlar yaşattı.
Klipte Tepebaşı Belediyesi halk oyunları ekibi, Gülçin Hekim eşliğinde ve halk egotim folklor eğitmenleriyle yöresel oyun ve kartografi yaparak çekimleri tamamladı.
Gecede Keyfekeder grubu söylediği şarkılarla öğretmenleri coştururken, belediye bünyesinde kurulan Sanat Kulübü folklor ekipleri ve tiyatro ekiplerinin skeçleri izleyicilerden büyük beğeni topladı.
Folklor ve kılıçkalkan gösterilerinin ardından törenler kortej yürüyüşü ile son buldu.
Milli ve Milletlerarası Folklor ve Türkoloji Kongreleri ile sempozyum, panel ve seminerlere bildirilerle katılan Ataman, 40 civarında kitap yazdıysa da bunlardan 20'ye yakınını yayımladı.