Kelime tanımını bul

Güncel Türkçe Sözlük
gırgır
  • isim Mekanik olarak çalışan süpürge
  • denizcilik Açık denizlerde balık avlamakta kullanılan büyük ağ
Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü
gırgır

Testi.

Vikipedi
Gırgır (dergi)

Gırgır, 1972'de yayına başlayan, Türkiye'nin en çok satmış kült mizah dergisidir.

Gırgır (süpürge)

Gırgır, İzmir'de 1960'lı yıllarda üretilmeye başlanan bir tür mekanik halı süpürgesinin markası ve sonradan alete verilecek addır.

Mekanik halı süpürgelerinin ilk üreticisi, toza karşı alerjisi olan Melville R. Bissell'dir. 1876'da üretilen bu alet, kısa sürede yaygınlaşmıştır. İzmirli sanayici, Göztepe Kulübü’nün eski başkanlarından Tacettin Hiçyılmaz da, bu mekanik halı süpürgesini Türkiye'de ilk kez seri olarak üretmiş ve "Gırgır" adını da kendisi koymuştu. Türkiye'de milyonlarca eve giren bu aletin üretimine son yıllarda son verilmişti. Bir döneme damgasını vuran "Gırgır"ın sahibi Hiçyılmaz 24 Temmuz 2013'te ölmüştür.

1960'lı yıllarda çalı süpürgesinin yerine geçen büyük bir yenilik olduğu için "GırGır" firmanın patentli markası olan "GırGır", bu tür süpürgelere verilen genel bir isim olmuştur ve sözlüğe girmiştir. "GırGır giren eve dırdır girmez", firmanın o yıllarda kullandığı bir reklam sloganıdır.

Gırgır
  • Gırgır (dergi) - Türk mizah dergisi
  • Gırgır (süpürge) - mekanik halı süpürgesi

"gırgır" kelimesinin kullanım örnekleri.

Alamana (voli) ağları ile 15 Nisan-15 Mayıs tarihleri arasında su ürünleri avcılığının yasak olduğunu belirten Yılmaz, “Gırgır ağlarının kullanımının yasak, alamana ağlarının kullanımının serbest olduğu dönemde, 22 metreden (12 kulaç) daha fazla derinliğe sahip alamana (voli) ağlarının su ürünleri avcılığında kullanılması yasaktır.

Yılmaz, ağla 15 Nisan ile 15 Mayıs tarihleri arasında, "Gırgır ağlarının kullanımının yasak, alamana ağlarının kullanımının serbest olduğu dönemde, 22 metreden (12 kulaç) daha fazla derinliğe sahip alamana ağlarının su ürünleri avcılığında kullanılması yasaktır.

Ancak 22 metreden daha fazla derinliğe sahip alamana ağları ile gırgır avcılığının yasak olduğu dönemde, avcılık yapılması yasaktır.

Ancak 22 metreden (12 kulaç) daha fazla derinliğe sahip alamana (voli) ağları ile gırgır avcılığının yasak olduğu dönemde, avcılık yapılması yasaktır.

Açıklamada, 15 Nisan-31 Ağustos tarihleri arasında gırgır ağları ile su ürünleri avcılığı, algarna ile deniz salyangozu avcılığının yasak olduğu vurgulanarak,"15 Nisan-15 Haziran 2018 tarihleri arasında her türlü istihsal vasıtası ile kalkan balığı avcılığı yasaktır.

Gırgır ve trol teknelerini limana alan balıkçılar, bir yandan dinlenirken bir yandan da avda zarar gören ağlarını tamir ediyor.

Liman içerisinde gırgır ve trol teknelerinde bulunan hamsileri kamyonlara boşaltan balıkçılar, tekrar Karadeniz'e açıldı.

Park Bahçeler Müdürlüğü ekipleri gırgır toprak seriminin ardından tesviye çimleme çalışmaları da yaptı.

Gırgır ve trolcü rahatsız bu durumdan çünkü bir seferde 2 ton ürün çıkartıyor denizden.