Kelime tanımını bul

Güncel Türkçe Sözlük
gecekondulaşma
  • isim Gecekondulaşmak işi
    "Büyükşehirlerimizin gecekondulaşması önlenmeli."
Vikipedi
Gecekondulaşma

Gecekondulaşma kitlesel göç hareketleri ile birlikte ülkenin görece daha gelişmiş şehirlerinin eski ve kenar mahallerine veya bölgelerine gelen insanların, kendilerine ait olmayan boş arazilere sağlıksız ve alelacele barınaklar yapmasıyla ortaya çıkan yapılar ve bu yapıların zaman içinde geçirdiği süreçtir.

Türkiye’de gecekondulaşma süreci[ değiştir]

Her ne kadar halen bu süreç tamamlanmadıysa da Türkiye’de gecekondulaşma sürecini dört aşamada incelemek mümkündür:

  • 1945-1960 arası dönem: Bu dönemde yoksulluk içinde yaşayan ancak belli bir sayıda olan barakalaşmadan bahsedilmektedir. Gecekondulaşmadaki tek amaç barınak sağlanmasıdır.
  • 1960-1970 arası dönem: Bu dönemde gecekondulaşmanin ekonomik ve siyasal hayata olan etkisi daha da artmıştır. Bu dönemde ilk oluşturulan gecekondulara kıyasala daha da nitelik kazanmışlar, yakın çevreleri düzenlenmiş, tek katlı ve bazıları bahçelere de sahip olmuşlardır. Ayrıca gecekonduların nitelikleri de değişmeye başlamış, ek katlar ve ilavelerle birlikte kiralanmaya ve satılmaya başlanmışlar ve ekonomik kaynaklara da dönüşmüşlerdir.
  • 1970-1980 arası dönem: Gecekondulaşma bu dönemde de devam etse de, geçmişten farklı olarak yasadışı olan arsa spekülatörlerinin bu süreçten kazanç sağlandığı gözlemlenmiştir.Ayrıca enflasyonun artmasıyla gecekondu arazilerinin fiyatları da yükselmiştir. Başka bir önemli husus da şehirlerin gelişmiş bölgelerine yakın olan gecekonduların artık çok katlı apartmanlara dönüşmeye başlamasıdır. Böylelikle ilk baraka olarak inşa edilip, sonra tek katlı evlere dönüşen gecekondulaşma süreci, bundan sonra oldukça yoğun bir inşaat sürecine girmiştir.
  • 1980 sonrası dönem: 12 Eylül Darbesi ile duran gecekondulaşma süreci, demokrasiye dönülmeye başlanmasıyla tekrar hız kazanmıştır. Bu dönemden itibaren gecekondulaşma sürecinin niteliği tamamen değişmiştir. Artık her konut ihtiyacı olan gecekondu inşa edemez duruma gelmiş ve sadece belli bir maddi birikimi olan bir gecekondu sahibi olur hale gelmiştir. Bu süreçten faydalanan bir rant piyasası da oluşmuştur.
Ayrıca bakınız[ değiştir]
  • Çarpık kentleşme
  • Gecekondu
  • Favela
Kaynakça[ değiştir]

"gecekondulaşma" kelimesinin kullanım örnekleri.

Çarpık kentleşme ve gecekondulaşma sorunlarıyla zaman zaman gündeme gelen İzmir'de özellikle Buca, Konak, Karabağlar, Bayraklı ve Çiğli ilçelerinden yoğun başvuru olması bekleniyor.

Diyarbakır'ın Sur ilçesinin, tarihi özellikleri nedeniyle korunması gereken bir bölge olduğuna dikkati çeken Özhaseki, burada son yıllardaki belediyecilik hizmeti nedeniyle tarihi eserlerin harap edildiğini ve ilçedeki gecekondulaşma sonucu, Sur'un, geçmişine yakışmayan bir durumda olduğunu dile getirdi.

Geçmişte gecekondulaşma ve çarpık yapılaşma sebebiyle sıkıntılar yaşayan şehirlerimizi kentsel dönüşüm projeleriyle yaşanabilir yerler haline getirmeyi sürdüreceğiz.

Üzerinde yoğun gecekondulaşma olan vakıf arazileri, resmen Hazineye devredilmiş oldu.

Kayseri, önceki dönemlerde Melikgazi ilçesinde ağırlıklı olmak üzere 40'a yakın mahallede gecekondulaşma mantığı içerisinde hareket edilmiş, şehrimizin etrafı adeta sarılmış, bir kambur oluşmuştu.

Özhaseki, Kayseri Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ile TOKİ iş birliğinde yapımı gerçekleştirilen 834 konutun, Kadir Has Kongre ve Spor Merkezi'ndeki kura töreninde yaptığı konuşmada, esnaflar için yapılan bu projede emeği geçenlere teşekkür ederek, Kayseri'de kendi belediye başkanlığı döneminden itibaren gecekondulaşma ile ilgili önemli çalışmalar yapıldığını söyledi.

Görevi bıraktığımızda gecekondu sayısı 110 bine düşmüş, bunların içinde kaçak yapılaşma da ayrıca var, bütün bunlarla beraber o günden bugüne ne yazık ki, gerek gecekondulaşma gerek kaçak yapılaşma devam ediyor.

Konferansta ayrıca hızlı ve çarpık kentleşme, alt ve üstyapı sorunları, çevre sorunları, konut sorunu ve gecekondulaşma, iş gücü ve istihdam yapısındaki değişim, kentlileşme ve bütünleşme sorunu, sosyal yapıdaki değişimler, ulaşım, sağlık, eğitim alanlarında olanaksızlıklar ve enerji kullanımında karşılaşılacak sorunların aşılabilmesi için yapılması gerekenler masaya yatırıldı.