Kelime tanımını bul

Güncel Türkçe Sözlük
gelenekçilik
  • isim Toplumsal kurumları ve inançları daha çok geçmişten süregeldikleri için benimseyen, saygın tutan, destekleyen, yeni kültür ögelerine daha az değer veren tutum veya öğreti, ananecilik
Felsefe Terimleri Sözlüğü
gelenekçilik
    1. Geleneklere aşırı değer verme eğilimi,

    2. Eskimiş olana, alışkanlıklara, eski inanışlara yakınlık duyan yaşama tutumu.

  1. (Özel anlamada) 19. yüzyılda Fransa'da katolik bilginlerce (Bonald, de Maistre vb. ) Aydınlanma'ya karşı geliştirilen, doğruluğun gelenekle, özellikle kilise geleneğiyle bilinebileceğini öne süren öğreti.

Halkbilim Terimleri Sözlüğü
gelenekçilik

Kimi toplumlarda saptanan geleneklere sıkı sıkıya bağlılık durumu, bk. gelenek, krş. boşinanççılık.

Yazın Terimleri Sözlüğü
gelenekçilik

Sanatta geçmişin değerlerine ve geleneğine bağlı olma durumu.

Toplumbilim Terimleri
gelenekçilik

Toplumsal kurumları ve inançları yalnızca geçmişten süregeldikleri için benimseyen, saygın tutan, destekleyen, yeni ekin öğelerini ise değersiz sayan tutum ya da öğreti.

Eğitim Terimleri Sözlüğü
gelenekçilik

Geleneğin ürünü olan toplum özelliklerinin, toplumun gerçek gereksinmeleri sonucu ortaya çıktığını düşünen, geleneklerin toplum yaşayışında çok önemli etki ve görevleri bulunduğunu ileri süren bir öğreti.

"gelenekçilik" kelimesinin kullanım örnekleri.

Tablet, gelenekçilik ve modernizm sentezini yansıtan ahşap bir panoya entegre edilmiş durumda.

Kenan Gürsoy, Geleneklilik ve Gelenekçilik kavramlarını din, felsefe, sanat ve mimari gibi birçok açıdan İstanbul Aydın Üniversitesi öğrencileriyle paylaştı.

Gelenekçiliğin hiçbir zaman geleneklilik olmadığını düşündüğünü söyleyen Yeprem, gelenekçilik ifadesinin geleneği küçümseyen bir yaklaşım tarzı içerdiğini söyledi.

Bir kitap Necla Arat, son dönemin sorunları olan kadın hakları, irtica, bağnaz gelenekçilik ve çağdaşlaşma arasındaki savaşımı bir bilim insanı ve siyasetçi gözüyle örnekleyerek irdeleyen yazılarını bir kitapta topladı.