Kelime tanımını bul

Güncel Türkçe Sözlük
gerçeklik
  • isim Gerçek olan, var olan şeylerin tümü, hakikat, hakikilik, şeniyet, realite, reellik
    "Çok işte ne yapıyorsak onu yapıp bunda da gerçekliği belirlemekle yetinebiliriz." - N. Uygur
Felsefe Terimleri Sözlüğü
gerçeklik
  1. Gerçek olan, varolan şeylerin tümü. // Bu anlamda gerçekliğin şu türleri vardır:

    1. Bilinçten, tasarımlardan bağımsız olan varlık. (Düşünülmüş, düşlenmiş şeylerin karşıtı.)

    2. Belli bir zaman bağlantısı içinde yaşanmış olan, yaşantı ve deneylerde somut olarak karşılaşılan şeyler.

  2. Olanağın karşıtı. 3-Bilimsel araştırmalarda her türlü öznel öğenin karşısında nesnel olarak geçerliği olan şey.

Gösterim Sanatları Terimleri Sözlüğü
gerçeklik

Gerçek olan, var olan şeylerin tümü.

Toplumbilim Terimleri
gerçeklik

Somut ve nesnel olarak varoluş.

Edebiyat ve Söz Sanatı Terimleri Sözlüğü
gerçeklik

(Söz sanatı terimi) Bir sözdeki düşüncelerin doğru, duyguların içten ve hayallerin olağan olması hali.

Vikipedi
Gerçeklik

Gerçeklik, günlük kullanımdaki anlamıyla, "var olan her şey" demektir. Bilimde, dinde ve felsefede farklı anlamları vardır. Düşünceden bağımsız olarak zamanda ve mekanda yer kaplayan her şey gerçektir. Herhangi bir şeyin gerçekliği insan zihnine bağlı olmaksızın varolmasıdır.

"gerçeklik" kelimesinin kullanım örnekleri.

Sanal gerçeklik gözlüğü, birçok aygıtın ekran görüntüsünü daha gerçekçi göstermek, göz yanılmaları (hileleri) sayesinde görüntüyü daha gerçekçi olarak algılatmak için tasarlanmış teknolojik gözlüklerdir.

Bu kapsamda 7 üniversiteden alanında uzman akademisyenler, proje kapsamında öğretmenlere "bilgisayar destekli araştırma sorgulama", "fen, teknoloji, mühendislik ve matematiği (FeTeMM) bütünleşik eğitimi", "kimya konularında probleme dayalı öğrenme uygulamaları", "kimya öğretiminde rehberli sorgulamaya dayalı arttırılmış gerçeklik uygulamaları" ve "farklı markaların üretmiş olduğu antiasit tabletlerin etkililiğinin karşılaştırılması" gibi teknoloji ve günlük hayatı bünyesinde barındıran zengin etkinliklerle ilgili uygulamalı eğitim verildi.

Turhan, havalimanının, nesnelerin internetinden akıllı dijital saatler veya sanal gerçeklik gözlükleri gibi giyilebilir teknolojilere uzanan birçok teknolojiyle donatıldığını ve donatılmaya devam edileceğini vurgulayarak, "Hem yolculara servis verebilmek hem de çalışanların verimliliğini artırabilmek için bu teknolojiler kullanılacak.

Artırılmış gerçeklik ve 3 boyutlu haritalama gibi teknolojiler, insanların fiziksel sınırlamalarının ötesine geçmesine ve nesneleri bağlam içine yerleştirmesine izin veriyor.

Artırılmış Gerçeklik ve 3D haritalama, fiziksel sınırlamalarımızın ötesine geçmemize ve nesneleri bağlam içine yerleştirmemize izin veriyor.

Bu süreçte, çözüme ve uzlaşmaya katkı veren bir Türkiye görebileceğimiz gibi savrulan ve yalpalayan, söyledikleriyle gerçeklik arasında bağlantısızlık olan bir Türkiye de görebiliriz.

Bilindiği üzere basın hukukunda gerçeklik somut gerçeklik olmayıp, olayın beliriş biçimine uygunluktur.

Daha inandırıcı olsun da, biçimsel tutarlılıktan mı ödün verelim, yoksa stil yara almasın da gerçeklik duygusundan mı verelim bu ödünü.

İsmail Demir, kuantum hesaplama, mikro elektromekanik sistemler, artırılmış gerçeklik, yapay zeka ve bütünleşik insansız sistemler ile akıllı karar destek teknolojileri, plazma ve ileri malzeme teknolojileri gibi ihmal edilmeden geliştirilmesi gereken alanlarda ve geleceğe yönelik sürpriz teknolojilerin atlanmaması yönünde takiplerini ve çalışmalarını sürdüklerini dile getirdi.

Selçuk Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü mezunu Ahmet Fatih Avcı, okullarında laboratuvar bulunmayan ortaokul ve lise öğrencilerinin periyodik cetvel ve kimya deneylerini yapabileceği sanal ve artırılmış gerçeklik gözlüğüyle entegre çalışan bir uygulama tasarladı.

Sanal gerçeklik atölyesi, ahşap atölyesi, elektromotor araç tanıtımı, Hacivat ile Karagöz gösterimi, etkileşimli uygulamalar, deneyler, sergi, bilimsel yarışmalar, sanat etkinlikleri, yazılım ve robotik atölyeler, akıl oyunları atölyesi, planetaryum gösteri ve bilim söyleşi programları gibi birçok bilimsel etkinliğin yer aldığı projede öğrenci ve veliler bilimsel çalışmaların keyfine varacak.

Madde kullanımının fizyolojik etkileri algılamada, gerçeklik değerlendirmede sorun oluşturmaktadır.

Proje hedeflenen boyuta ulaştığında meslek liselerinde eğitim gören öğrenciler, atölyelerde üretmeye çalıştıkları tüm ürünlerin tasarımlarını bu sınıfta modelleyerek sanal olarak test edebilecek ve ürün geliştirebilecek, hayallerini sanal gerçeklik sınıfıyla hayata geçirme fırsatı bulacak.

Artırılmış gerçeklikte kullanıcıların gerçek görüntü ortamına dijital görüntüler ve grafikler eklenmesi yoluyla etkileşim sağlandığını anlatan Karagözoğlu, sanal gerçeklik uygulamalarında ise tamamen bilgisayar ortamında üretilen ve işlenen görüntülerin sanal bir ortamda sunulduğunu bildirdi.

Yapay gerçeklik, yapay zeka alanlarının üretim fonksiyonlarına nasıl bir etkisi olacak bunları gözlemleme fırsatı bulacak, aynı zamanda yeni iş imkanlarını keşfedecek, bununla birlikte çeşitli kültürel ve sosyal faaliyetler olacak.