Kelime tanımını bul

Güncel Türkçe Sözlük
gergedan
  • isim, hayvan bilimi Gergedangillerden, sıcak ülkelerde yaşayan, burnunun üstünde bir veya iki boynuzu bulunan, kalın derili, saldırgan bir hayvan (Rhinoceros inducus)
Orta Öğretim Terimleri Kılavuzu
gergedan

(zooloji)

Vikipedi
Gergedan

Gergedan, gergedangiller (Rhinocerotidae) familyasından bugüne kadar soyunu sürdürebilmiş kara hayvanları içinde filden sonra en iri olan hayvan türü.

Gergedan (gravür)

Gergedan, Albrecht Dürer tarafından 1515 yılında yapılan bir gravür çalışmasıdırBazı kaynaklar 1513 yılını da söyler (Bedini, s. 121). Resmin üzerinde bir tasvir bulunmaktadır ve bilinmeyen bir Hint sanatçı tarafından güldürü yazısı da yazılmıştır. Dürer karşısına bir Hint gergedanını alıp bu çalışmayı yapmadı, Roma İmparatorluğu zamanından beri görülmüş olan bu canlıyı betimlemek amacıyla gravürünü yaptı. 1515 yılı sonlarında dönemin Portekiz kralı I. Manuel, gergedanı hediye için X. Leo'ya gönderdi. Ama hediye yerine ulaşamadı, 1516 yılında gemi enkazı İtalya sahillerine vurdu. Bundan sonraki gergedan ise Abada adında, I. Sebastião'nun hükmünde getirildi. Abada, 1577 yılında getirilmişti. 1580 yılında II. Philip'e miras olarak kaldıClarke, II. BölümMadrid'teki bir caddenin adı Abada'dır (Bkz: 1 ve 2 (İspanyolca).

Dürer'in gravürü, gergedanı tam olarak betimlememektedir. Gergedanı güçlü plakalar kaplamaktadır, gırtlağında da bu plakalar bulunmaktadır ve katı görünümlü göğsü bir zırh gibi görülmektedir, arka tarafı pullarla kaplıdır. Bunlar gerçekte gergedanların özellikleri değildirTarih ve Bilim Teorisi Grubu — Dürer'in Gergedanı, Campinas Devlet Üniversitesi - Brezilya (7 Temmuz 2011'de görüntülenmiştir). Bu anatomik yanlışlıklara rağmen Dürer'in gravürü Avrupa'da popüler oldu ve sonraki üç yüzyıl boyunca da kopyaları üretildi. 18. yüzyılın sonlarında asıl doğru gergedan temsili çalışması kabul gördü. Sonuçta bu gravürden esinlenerek birçok gergedan çalışması yapıldı, 18. Yüzyılda Clara adında bir gergedan birçok Avrupa bölgesinde gezdirildi ve temsili resimleri yapıldı. Dürer'in çalışması için "Hiçbir hayvan resmi sanatta bu kadar derin bir etki yaratmamıştır" denmiştirClarke, s. 20.

Gergedan (anlam ayrımı)

Gergedan, gergedangiller (Rhinocerotidae) familyasından bir hayvandır. Şu anlamlara da gelebilir:

  • Gergedan (gravür), Albrecht Dürer tarafından 1515 yılında yapılan bir gravür
  • Gergedan (dergi)
Gergedan (dergi)

Gergedan, Mart 1987-Ekim 1988 tarihleri arasında toplam yirmi sayı çıkan Türkçe kültür ve sanat dergisidir. Derginin adının yanında bir gergedan resmi yer almıştır. Dinç Bilgin, derginin imtiyaz sahibiyken Ömer Madra yayın müdürü ve ilk on sekiz sayıda Enis Batur yayın danışmanı olmuştur. Derginin bazı sayıları 90 sayfa olur iken bazı sayıların 200 sayfa olmuştur. Daha çok şiirlerin yayımlandığı dergide on altı farklı konuda araştırma yazısı sunulmuştur.

"gergedan" kelimesinin kullanım örnekleri.

Gergedan böceği, 4 cm uzunluğunda ve 6 cm genişliğinde olup vücudunun baş kısmındaki kütikula başkalaşımı sonucu oluşmuş boynuzsu yapı ile tanınıyor.

Gergedan böceği, 4 santim uzunluğunda ve 6 santim genişliğinde olup, vücudunun baş kısmındaki kütikula başkalaşımı sonucu oluşmuş boynuzsu yapı ile tanınıyor.

Bu alanlardan Gebeceler, oldukça zengin bir karasal memeli fosil lokalitesi olup, yaklaşık 12 milyon yıl öncesine tarihlenen gergedan, zürafa, fil, at, sırtlan, otçullar, misk geyiği, antilop, böcekçil ve kemirgen fosilleri içermektedir.

Bu alanlardan Gebeceler oldukça zengin bir karasal memeli fosil lokalitesi olup, yaklaşık olarak 12 milyon yıl öncesine tarihlenen gergedan, zürafa, fil, at, sırtlan, otçullar miskgeyiği, antilop, böcekçil ve kemirgen fosilleri içermektedir.

Afyonkarahisar'ın Gebeceler bölgesinde geçen yıl yaptığımız araştırmada, 12 milyon yıl öncesine ait olduğu tahmin edilen gergedan, zürafa, fil, at, sırtlan, otçullar misk geyiği, antilop, böcekçil ve kemirgen fosil kalıntıları bulundu.

Elmacık fosil yataklarından sadece fil değil, gergedan, toynaklı türlere ait atların ataları, bunun yanında su aygırları gibi iri cüsseli türler de ortaya çıkarıldı.

Son günlerde gazetelere manşet olan ve vatandaşların ilgisini çeken gergedan böceği hakkında Iğdır Üniversitesinden Entomolog Yrd.

Kazının en önemli amacını Kızılırmak ve Hirfanlı Barajı çevresinde mevsime bağlı olarak baraj suları altında kalan ve hızla tahrip olan fosilli lokalitenin kurtarılması ve çıkarılan fosillerin bilimsel çalışılmalarının gerçekleştirilmesinin oluşturduğu anlatılırken Ahi Evran Üniversitesi öğretim üyeleri ve Antropoloji Bölümü öğrencilerinin katılımıyla gerçekleştirilen kazıda bulunan ve çökellerden çıkartılan gergedan, at, bovid, zürafa, domuz, primat ve fil gibi omurgalı fosil örneklerinin üniversitenin Antropoloji Bölümü laboratuvarında koruma altına alındığı kaydedildi.

Müzemizin önemli bir bölümünü 8 milyon yıllık fil, gergedan, at, domuz, zürafa, keçi, geyik, koyun, kılıç dişli kaplan ve kuyruksuz maymun gibi türlerin fosillerine ayıracağız.

Ayla Sevim Erol, kazılarda bugüne kadar fil, gergedan, at, domuz, zürafa, keçi, geyik, koyun, kılıç dişli kaplan ve kuyruksuz maymun gibi çok fazla türün fosillerine ulaştıklarını açıkladı.

İlçe sakinlerinden Ramazan Turgut, dinlenmek için gittiği Tağar Çayı vadisinde türüne az rastlanan ve dünyanın en güçlü böceği olarak bilinen gergedan böceğini gördü ve fotoğraflarını çektikten sonra böceği tekrar doğal ortamına bıraktı.