Güncel Türkçe Sözlük
-
isim, bitki bilimi Baklagillerden, çok yıllık, bazı
türlerinden kitre denilen zamk çıkarılan, dikenli bir çalı, keven
(Astragalus)
Veteriner Hekimliği Terimleri Sözlüğü
Baklagiller familyasından Asya, Avrupa ve Amerikada yaygın olarak bulunan, yaklaşık 500 farklı türü buluna, kimi türleri zehirli olabilen, kümeler hâlinde topluca yetişen, çok yıllık bitki, Astraglus, geven otu. Bu bitkilerden kimileri selenyumu biriktirdiğinden selenyum zehirlenmesine, kimileri de glikozit veya swainsoinine alkaloitleri nedeniyle lizozomal alfa-mannosidazm inhibitörleri olduklarından lizozomal depo hastalıklarına, gebe hayvanlarda yavru atma ve teratolojik bozukluklar görülür.
Zanaat Terimleri Sözlüğü
Dam direklerinin üstüne yerleştirilen tahta ağaç. (Çallı, Yaylacık *Burhaniye -Balıkesir)
Tarama Sözlüğü
Baklagillerden bir çalı ki bazı çeşitlerinden kitre denilen zamk çıkarılır.
Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü
Arpa sapı.
Vikipedi
Geven (Astragalus), baklagiller (Fabaceae) familyasından yetiştiği bölgelere göre farklılaşan 2000 kadar türü bulunan otsu ve küçük çalıların ortak adı. Tıpta özellikle ana vatanı Çin olan Çin Geveni kullanılmaktadır. Gevenden gövde veya kökünün üzerinden bıçakla özel olarak yapılan çizgilerden akan zamka kitre denir ve kitre başka ilaç yapımında kulanılır. Astragalus microcephalus ve Astragalus gummifer Türk kitresi ve Anadolu kitresi olarak bilinir.
Tıpta daha çok kullanılan ve hakkındaki araştırmaların en fazla olduğu Astragalus kökü veya Astragalus membranaceous denilen türünün doğal yerleşim alanları Çin'in kuzey ve doğu bölgeleriyle Moğolistan ve Kore'dir.
- Geven - Çorum ili Alaca ilçesinin köyü.
- Geven - Kütahya ilinin köyü.
- Geven - bir bitki cinsi.
"geven" kelimesinin kullanım örnekleri.
İhsan Çalış’ın adı uzun yıllardır üzerinde çalıştığı baklagiller familyasından “Geven Otu” olarak bilinen ve bilimsel adı Astragalus olan bitkinin yeni keşfedilen türüne verildi.
Yıl Mahallesi, İkizhüyük Mahallesi, Zığra Mahallesi, Alayunt Mahallesi, Fatih Mahallesi, Cumhuriyet Mahallesi, Vefa Mahallesi, Yıldırım Beyazıt Mahallesi, Akkent Mahallesi, İnköy Mahallesi, Çalca Mahallesi, Kırgıllı Mahallesi, Yenibosna Mahallesi, Perli Mahallesi, Sanayi Esnafı ile Fuat Paşa Mahallesi, Paşam Sultan Mahallesi, Mecidiye Mahallesi, Maruf Mahallesi, Gazikemal Mahallesi, Gaybiefendi Mahallesi, Meydan Mahallesi, Bahçelievler Mahallesi, Evliya Çelebi Mahallesi, Mehmet Akif Ersoy Mahallesi, Maltepe Mahallesi, Saray Mahallesi, Müderris Mahallesi, Hamidiye Mahallesi, Sultanbağı Mahallesi, Börekçiler Mahallesi, Okmeydanı Mahallesi, Gültepe Mahallesi, Kumarı Mahallesi, Aydoğdu Mahallesi, Osmangazi Mahallesi, Ziraat Mahallesi, Kirazpınar Mahallesi, Civli Mahallesi, Şair Şeyh Dumlupınar Mahallesi, Bölücek Mahallesi, Yoncalı Mahallesi, Enne Mahallesi, Andız Mahallesi, Geven Mahallesi, Parmakören Mahallesi, Okçu Mahallesi, Güveçci Mahallesi ve Sofu Mahallesi ile sona ereceği ifade edildi.
Fuara Pütürge Belediyesi kayısı, Pütürge Dermanı ve Geven Balı, Arapgir Belediyesi ise Reyhan Çayı ile katılım sağladı.
Malatya kayısısı, Pütürge Dermanı ve Geven Balı, Arapgir ise Reyhan Çayı ile katılım sağladı.
Pamuk, kumaş, tel ve geven otunun gövdesinden çıkan kitreden elde edilen yapıştırıcıyı kullanarak üretim yapan kadınların yaptıkları kitre bebekler, kursun tamamlanmasından sonra sergilerde beğeniye sunulacak.
Yaylalarda ağırlıklı olarak geven bitkisi bulunduğu için bal daha kaliteli oluyor.
Kütahya Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu, Alayunt, Perli ve Geven mahallelerinde yapımı devam eden kültür evlerinde incelemelerde bulundu.
Üretimine destek verilen tıbbi aromatik bitkilerin, ada çayı, anason, aslanpençesi, aspir, biberiye, civanperçemi, çakşır, çemen, çörek otu, çöven, dağ çayı, dereotu, deve dikeni, ebegümeci, ekinezya, fesleğen, göl soğanı, hardal, haşhaş, hint yağı, hodan, ısırgan otu, kapari, kebere, kekik, kırmızı biber, kimyon, kişniş, kuşburnu, lavanta, maydanoz, mayıs papatyası, melek otu, mersin, meyankökü, nane, oğul otu, öksürük otu, pelin, rezene, safran, salep, sarı kantaron, sarımsak, sumak, şerbetçiotu zencefil, zerdeçal, üzerlik otu, hardal, yağ gülü, goji berry, hünnap, gümüş düğme, pire otu, şevketi bostan, meryem ana, çoban çantası, geven, eşek hıyarı, nezle otu, kısa mahmut, defne, hatmi, alıç, domuz turpu, yüksükotu, çörekotu, altınotu, karahindiba, karaasma, kuzukulağı ve ıhlamur olmak üzere 72 çeşitten oluştuğu belirtildi.