Kelime tanımını bul

Güncel Türkçe Sözlük
gezegen
  • isim, gök bilimi Güneş çevresinde dolanan, ondan aldıkları ışığı yansıtan gök cisimlerinin ortak adı, seyyare, planet
    "Gezegenlerin hareketleri nasıl kati bir nizam içinde cereyan ederse rakkaselerinki de öyledir." - M. Kaplan
Orta Öğretim Terimleri Kılavuzu
gezegen

(astronomi)

Coğrafya Terimleri Sözlüğü
gezegen

Bir yandan kendi ekseni üzerinde dönen, öte yandan da belli bir yörünge boyunca bağlı olduğu dizgenin özeği olan yıldız çevresinde dolaşan gökcismi.

Fizik Terimleri Sözlüğü
gezegen

Güneşin çevresinde ve onun çekim alanı içinde dolanan, dokuz gökcisminden her biri.

Gökbilim Terimleri Sözlüğü
gezegen

Güneş çevresinde dolanan, ondan aldıkları ışığı yansıtan gökcisimlerinin ortak adı. Duran yıldızlara göre sürekli olarak yer değiştirirler.

Vikipedi
Gezegen

Gezegen veya seyyare, bir yıldızın etrafında dolanan gök cismidir. Dar anlamıyla, Güneş Sistemi içinde, Güneş'in doğrudan uydusu olan ve Uluslararası Gökbilim Birliği (IAU) tarafından bu tanıma uygun bulunmuş sekiz gök cismini belirlemede kullanılır. Güneş Sistemi'nde, resmî olarak kabul edilen 'sekiz gezegen'den başka, bu cisimlerle boyut, yörünge ve fiziksel özellikler açısından aynı gruba konabilecek yeni gök cisimlerinin keşfedilmesi, bir yandan da başka yıldızların etrafında da Güneş Sistemi gezegenlerine benzer gök cisimlerinin dolandığının saptanması, 'gezegen' tanımının sınırlarının bulanıklaşmasına neden olmuştur.

Uluslararası Gökbilim Birliği'nin (IAU), kabul ettiği Güneş Sistemi'nin sekiz gezegeni, Güneş'e yakınlık sıralarına göre şunlardır:

  1. Merkür
  2. Venüs
  3. Dünya
  4. Mars
  5. Jüpiter
  6. Satürn
  7. Uranüs
  8. Neptün

Bu sekiz gezegenin dışında daha önce gezegen olarak tanımlanan Plüton IAU'nun yeni tanımlamasına göre Cüce Gezegen olarak kabul edilmektedir.

Bu gezegenlerin en büyüğü Eris'tir. 1995 yılında Michel Mayor ve Didier Queloz tarafından 51 Pegasi adlı yıldızın çevresinde dönen bir gök cismi keşfedildiğinde, bu cismin 'gezegen' olarak tanımlanması uygun görüldü. 1995-2005 yılları arasında yapılan gözlemlerle, 100'ü aşkın değişik yıldız çevresinde dolanan 150'den fazla gezegen bulundu. Güneş Sistemi gezegenleri ile karıştırılmaması için bu cisimlere 'Güneş dışı gezegenler' veya Güneş Sistemi dışı gezegenler adı verilmektedir. Yine karışıklığı önlemek amacıyla, bu tür gezegenlerin yıldızları ile birlikte oluşturdukları sistemlere genel olarak gezegen sistemi ya da 'yıldız sistemi' adı verilmektedir. 'Güneş Sistemi' adı ise, yalnızca özel ad olarak Güneş ve uydularının oluşturduğu gezegen sistemini tanımlamada kullanılır.

Gezegen (albüm)

Gezegen, Bengü Erden'in 2008'de Erol Köse Exclusive'den çıkan dördüncü albümüdür.

Gezegen (anlam ayrımı)

Gezegen, bir yıldız çevresinde dolanan gök cismidir. Şu anlamlara da gelebilir:

  • Gezegen (albüm), Bengü albümü
  • "Gezegen" (şarkı), Bengü şarkısı

"gezegen" kelimesinin kullanım örnekleri.

Yollarının sürekli kapanması nedeniyle "dokuzuncu gezegen" adı verilen ilçenin 2 bin 985 rakımlı Karabet Geçidi'nde gece ve gün boyu yürütülen çalışma sonrası yol ulaşıma açıldı.

Daylan yaptığı sunumda öte gezegen ve dünya dışı yaşam araştırmalarının henüz başında olduğumuzu, yakın gelecekte heyecan verici veri setlerine ve öte gezegenler hakkında yeni iç görülere sahip olabileceğimizi belirtti.

Gezginci robot, 6 yıl süren keşif faaliyeti süresince Kızıl Gezegen'in geçmişte mikrobiyolojik canlı yaşamına ev sahipliği yapmış olabileceğine dair çok sayıda kanıt toplamıştı.

Bizim fizik dünyamızı nasıl ki güneş hem aydınlatıyor, hem ısıtıyor ise güneşsiz bir gezegen düşünemiyorsak, bilgi de bizim manevi dünyamızı, gerçek hayatımızı o şekilde aydınlatır ve o şekilde ısıtır.

O, 2004 yılında oraya vardıktan bu yana gezegen ve ayrıca Jüpiteri gözlemleyerek heliosferi, ve izafiyet kuramı deneyi amacıyla çok sayıda doğal uyduyu inceledi.

Yüzeyindeki yaygın demiroksitten dolayı kızılımsı bir görünüme sahip olduğu için Kızıl Gezegen de denir.

NASA'nın keşif aracı Curiosity, 2012 yılında Gale kraterine inmiş, 6 yıl süren keşif faaliyeti süresince Kızıl Gezegen'in geçmişte mikrobiyolojik canlı yaşamına ev sahipliği yapmış olabileceğine dair çok sayıda kanıt toplamıştı.

Sanal Gerçeklik Küresi, diğer ifadeyle gezegen evi, güneşin, yıldızların gezegenlerin ve diğer gök cisimlerinin yapay görüntüsünün özel bir yansıtıcı yardımıyla kubbe şeklindeki tavana yansıtıldığı gösteri salonudur.

Ola ki güneş sisteminde bir gezegen keşfedildi, buna zort gezegeni diyelim.

Bilim adamları, henüz Alpha Centauri'deki yıldızların çevresinde öte gezegen tespit etmedi.

Şili'de bulunan Avrupa Güney Gözlemevi'ndeki Harps teleskobu ile keşfedilen gezegen, Dünya ile aynı kütleye sahip ve Alpha Centauri B yıldızının çevresindeki dönüşünü 3,7 günde tamamlıyor.