Kelime tanımını bul

Güncel Türkçe Sözlük
girişimci
  • isim Üretim için bir işe girişen, kalkışan kimse, müteşebbis
  • Ticaret, endüstri vb. alanlarda sermaye koyarak girişimde bulunan kimse, müteşebbis
İktisat Terimleri Sözlüğü
girişimci

Emek, sermaye ve doğayı bir araya getirerek üretim sürecini bir üretim faktörü olarak tasarlayan, örgütleyen ve onun tüm riskini üstlenen kişi.

Tecim, Maliye, Sayışmanlık ve Güvence Terim
girişimci

Bir işin sorumluluğunu kuruluş, yönetim ve dokuncasını üzerine alan kişi.

Vikipedi
Girişimci

Girişimci; ticaret, sanayi gibi alanlarda sermaye koyarak bir işi yapmaya girişen, kâr amacıyla riski üzerine alan kişidir.29.03.2009 Girişimci mal ve hizmet üretebilmek için bütün üretim öğelerini en iyi koşullarda bir araya getirir. Kâr amacı güderek riski üzerine alırKaralar, Rıdvan.(2001). Genel İşletme. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi. s. 5. ISBN 975-06-0016-9 ve ihtiyaçları karşılamak için üretim öğelerini satın alır, bunları bir araya getirecek imkânı sağlar. Kâr amacı gütmekle beraber zararı da kabullenir. Müteşebbis terimi ilk defa 19. yüzyılda Fransız ekonomist Jean Bastiste Say tarafından kullanılmıştır.

Üretim, genellikle "Doğal Kaynaklar + Sermaye + Emek + Girişimci = Mal veya Hizmet üretimi" formülüyle tanımlanır.M.E.B Mesleki Açıköğretim Lisesi Girişimcilik Dersi 1 Ders Notu. s. 3

Girişimcilik genellikle zor ve karmaşık bir iştir. Birçok girişim başarısızlıkla sonuçlanır, ancak başarılı girişimler sonucunda önemli yenilikler ve ilerlemeler gerçekleşir.

Girişimci ekonomiyi canlandırmada önemli bir role sahiptir. Yeni iş olanakları yaratması, ürün, hizmet ve süreçlerde yenilikler getirmesi, mevcut işletmeler tarafından karşılanmayan tüketici isteklerini karşılaması girişimciye önem kazandırır. Yenilikçi ve yaratıcı olmak, esneklik, risk alabilmek, önceden görebilmek gibi girişimcilik özellikleri iş yaşamında başarı etkenleridir. Girişimci bazı fonksiyonları yerine getirir ve İnovasyon (Yenilik, Yenileştirme) yaparJ. Schumpeter, 1911, The Theory of Economic Development:

  • Yeni ürünler (mal veya hizmet) bulur veya geliştirir.
  • Yeni süreçler geliştirir.
  • Yeni ihracat pazarları bulur veya genişletir,
  • Yeni hammadde, yarı mamül arz kaynakları bulur.
  • Yeni bir organizasyon yapısı oluşturur.

"girişimci" kelimesinin kullanım örnekleri.

Alman mutfağına ait yöresel tatları ise Afyonkarahisarlı girişimci bayanlar yaptı.

Girişimci Mücella Saler’e yağlık gül ve lavanta ekimine yardımcı olduklarını belirten Çemişgezek Ziraat Odası Başkanı İsmet Aksakal ise gül ve lavantanın Tunceli’de üretim amaçlı olarak ilk kez dikildiğini vurguladı.

Zülküf Alacan isimli genç girişimci tarafından açılan mağazada, nişanlıktan gelinliğe kadar tüm ürünler yer alıyor.

Girişimci Zülküf Alacan ise, gelinlik başta olmak üzere kendi atölyesinde imal edilen birçok ürünü ilçe dışına da pazarladıklarını ifade ederek, "Şu anda iş yerimizde 2 kişi çalışıyor.

Yıllık üretimi 150 tonu bulan girişimci, somonu ihracat yapan firmalar ile oteller ve balık hallerine pazarlarken, dağ alası cinsi kırmızı benekli alabalık ile özel talepleri karşılıyor.

Çalışma gruplarında öğrenciler ile birlikte aktif olarak rol alan, Sabancı Üniversitesi Toplumsal Duyarlılık Projeleri Yöneticisi Zeynep Bahar Çelik, Sabancı Üniversitesi Mezunlarla İlişkiler ve Kariyer Geliştirme Müdürü Şule Yalçın, Kadir Has Üniversitesi Uluslararası İlişkiler ve Eğitim Ofisi Koordinatörü Ekin Burak Akıkan, Endeavor Etkin Girişimci Destekleme Derneği Yöneticisi Hande Didem Altop ve Habitat Derneği Başkanı Sezai Hazır, Toplum Gönüllüleri Vakfı, İnovatim, Imece ve Atölye gibi sivil toplum örgütlerinden öğrenci çalışmaları ve Girişimcilik ile ilgili uzmanlar, deneyimlerini ve yürütmekte oldukları projeleri ile örgütlenme yapılarını anlatarak çeşitli önerilerde bulundular.

Dernekle ilgili bilgi de veren Cengiz Turut, "Misyonumuz, gençlerin evrensel ve insani değerlere sahip, milli ve manevi değerlerine bağlı; çevreye saygılı, bilgi ve özgüven sahibi, etkin, girişimci, toplumsal aidiyet duygusu yüksek, toplumsal hayata aktif katılan, temel hak ve hürriyetlerini etkin bir biçimde kullanan bireyler olarak kendi potansiyellerini tam anlamıyla gerçekleştirebilecekleri imkan ve zemini oluşturmayı, amaçlamak ve gençlerin toplum hayatına aktif katılımını sağlayarak daha bilinçli ve üretken bir genç toplumun oluşumuna katkı sağlamaktır.

Eğitimlerini tamamladıktan sonra sertifikalarını Başkan Aziz Kocaoğlu’nun elinden alan girişimci kadınlara arılı ve arısız kovan ile arıcılık malzemesi seti de dağıtıldı.

İki genç girişimci Mücahid Kaan Damgacı ve Atahan Yersel’in ilkini yedi ay önce Akaretler’de açtığı Lokmata’nın ikinci şubesi bu.

Ortağı Atahan Yersel ise halihazırda çikolata sektöründe iş yapan bir girişimci.

GİŞKAD Yönetim Kurulu Başkanı Ayferi Tuğcu ise dernek olarak kadının girişimci profilini geliştirmeyi hedeflediklerini söyledi.

Levent Kandiller, TÜSİAD Genel Sekreter Yardımcısı Melda Çele, TÜSİAD Bu Gençlikte İş Var Çalışma Grubu Başkanı Bedii Can Yücaoğlu, Çalışma Grubu Üyesi Pınar Süt Ürün Müdürü Bilge Kalpaklıoğlu, TÜSİAD yetkilileri, EGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Buğra İlter, iş dünyası ve girişimcilik ekosisteminin önemli aktörleri, akademisyenler ve genç girişimci öğrenciler katıldı.

BELMEK kurslarına şehrin dört bir yanından 18 yaş üzeri her yaşta kadın yoğun ilgi gösterirken, kurslara katılan kadınlar girişimci olarak da iş hayatına katılıyor.

Kadınların hem birikim, bütçe, tasarruf bilincini hem de girişimci olarak büyüyebilme kabiliyetini geliştirecek kaynaklara ulaşma yollarını, parayı yönetme bilincini artıracak etkinlikler içinde bulunması önemli.

Girişimci Kadınlar Derneği Buhara Şubesi Başkanı Dilbar Ahmedova da TİKA tarafından sağlanan destekle faaliyetlerini ve hizmet ağlarını genişletme fırsatı bulduklarını kaydetti.