Kelime tanımını bul

Güncel Türkçe Sözlük
glokom
  • isim, tıp (***) Karasu
Veteriner Hekimliği Terimleri Sözlüğü
glokom

Göz sıvısının üretimindeki artıştan veya yeterince uzaklaştırılamamasından kaynaklanan, göz içi basıncında uzun süren artışıyla belirgin göz sinirinin zedelenmesine ve görme bozukluğuna neden olabilen patofizyolojik değişim, karasu.

Vikipedi
Glokom

Glokom, göziçi sıvısının iyi boşalmaması yüzünden göz tansiyonunun artması.

Halk arasında göz tansiyonu ve karasu adlarıyla bilinen glokom, milyonlarca insanı etkileyen yaygın bir

Tedavi edilmezse görme kaybına neden olabilir. Glokomda, göz içindeki sıvı basıncı, görme yeteneği için gerekli olan göz sinirine zarar verecek düzeyde yüksektir. Glokom tüm dünyada en sık kalıcı görme kaybı nedenidir. Kırk yaşın üzerinde yaklaşık olarak her 40 kişiden 1'inde görülür ve hastalığın ortaya çıktığı 20 kişiden 1'inde her iki gözde kalıcı görme kaybına, yani total körlüğe neden olur. Bu hastalık iki türlü gerçekleşir: kalıcı glokom ve süreksiz glokom. Kalıcı glokom ömür boyu devam eder ama süreksiz glokom yorgun anlarda belirmeye başlar.

"glokom" kelimesinin kullanım örnekleri.

Erken doğmuş bebeklerde ileri yaş gruplarında myopi, şaşılık, katarakt, glokom ve retina dekolman riski hayat boyu devam ettiğinden takipleri bırakılmamalıdır.

Bu önemli gelişme, katarakt cerrahisinde dikişli dönemden dikişsiz yapılan ameliyatlara geçişte olduğu gibi, GATT yöntemi de, glokom cerrahisinde yeni bir dönemin başlayacağına işaret olabilir.

Bu durumda oküler hipertansiyonun tanısı, glokom hastalığının yani göz tansiyonu hastalığının tespitinde önem arz eder.

Oküler hipertansiyon ile glokom yani göz tansiyonu hastalığı karıştırılmamalıdır.

Çoğu zaman glokom hastalığının başlangıç evresinde takip edilmesi gereken bir durum olan oküler hipertansiyonda cerrahi yöntemler riskli olabilir.

Türkiye birçok bölgesinden katılan 800 doktor, Katarak ve Refraktif Cerrahi, Glokom, Vitreoretinal Cerrahi, Kornea ve Oküler Yüzey, Şaşılık ve Oküloplastik Cerrahi birimlerinin düzenledikleri naklen ameliyat ya da video cerrahi etkinliklerini 4 gün boyunca izleyerek alanlarındaki bilgilerini geliştirdiler.

Katarakt ve Refraktif Cerrahi, Glokom, Vitreoretinal Cerrahi, Kornea ve Oküler Yüzey, Şaşılık ve Oküloplastik Cerrahi birimlerimizin düzenledikleri canlı ya da video cerrahi etkinliklerinin, birlikte düzenlendiğinde meslektaşlarımıza zaman tasarrufu açısından çok önemli bir katkı sağlayacağı, meslektaşlarımızın aynı sempozyum içinde birden fazla birimin cerrahi uygulamalarını izleme fırsatı bulabileceği, sponsor firmaların ayrı ayrı sempozyumlara katılmak yerine, ortak sempozyuma katılımlarının zaman ve finans açısından daha verimli olacağını ve tüm bunların sonucu olarak katılımın yüksek sayılara ulaşabileceğini öngörerek birimlerimizin ortak canlı cerrahi uygulamasını organize etmiştik.