Kelime tanımını bul

Zanaat Terimleri Sözlüğü
gora

Koyun ve kuzuların boynuna takılan ceviz büyüklüğünde çan. (Yenikent *Aksaray -Niğde)

Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü
gora
  1. Anahtar.

  2. Sürgü.

  3. Demir çivi.

Vikipedi
Gora (roman)

Gora, Hint yazar Rabindranath Tagore'un (1861-1941) yazmış olduğu roman. Yazar bu romanı ile 1913 Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazanmıştır.

Romanda Tagor’un Hindistan’ın kurtuluşu hakkındaki fikir ve inanışları görülmektedir. Birçok yazara göre Tagor’un en büyük eseri kabul edilmektedir. Hinduizm dininde bazı yeniliklerı barındıran Brahmo Samaş mezhebi ismindeki bir mezhep romanda önemli bir yer tutmaktadır.

Konusu[ değiştir]

Gora’nın öyküsü, geleneksel Hindular ile liberal düşünceye sahip Brahmanlar olarak ayrılmış Bengal topluluğunun yaşadığı Kalküta’da geçer. Romandaki karakterler böyle bir ortamda kendilerine özgü inanışlarına ve güçlü kişilik yapılarına sahiptir.

Romanın başkahramanı olan Gora, hitap yeteneğine ve etkileyici bir sese sahiptir ve Hinduizmin bir savunucusu olarak kendi dinini güçlü bir şekilde yaşamaktadır. Tüm kalbiyle huzurlu bir Hindistan istemekte ve bunun da ancak Hinduizm’in kanatlarının altında tüm sınıfların birleşmesiyle olabileceğine inanmaktadır. Zengin - fakir uçurumuna katlanamamaktadır.

Roman karakterleri[ değiştir]
  • Gora: Romanın başkahramanı. Huzurlu bir Hindistan istemekte ve bunun için Hinduizmde birleşmeyi savunmaktadır.
  • Binoy: Gora’nın en iyi arkadaşı. Brahmanlar’a katılır.
  • Pareş Babu: Brahman. Güçlü bir kişilik.
  • Suşarita: Eğitimli bir kadın.
  • Lolita: Geleceği görebilen biri.