Kelime tanımını bul

Güncel Türkçe Sözlük
guatr
  • isim, tıp (***) Boyundaki troit bezinin aşırı büyümesiyle beliren hastalık, guşa, cedre
Veteriner Hekimliği Terimleri Sözlüğü
guatr

Tiroit bezinin tümör veya yangıya ilgili olmaksızın her türlü büyümesi ve bunun sonucu ortaya çıkan klinik hastalık tablosu, struma, tirosel.

Vikipedi
Guatr

Guatr tiroid bezinin normal dışı olarak büyümesi hastalığıdır.

"guatr" kelimesinin kullanım örnekleri.

Hipertiroid probleminde guatr, sinirlilik, uykusuzluk, huzursuzluk, konsantrasyon güçlüğü, duygusal tutarsızlık, saldırgan tavır, sıkıntı, el ve ayaklarda titreme, vücudun ısınma hissi ve sıcaktan dolayı tahammülsüzlük, kilo kaybı, çarpıntı, taşikardi, nefes darlığı, kalp ritm bozukluğu, kalp ağrısı, kalp yetmezliği, saçlarda cansızlaşma ve dökülme, bağırsak problemleri,gözlerde çıkıntılık, kemik erimesi ve erkeklerde meme büyümesi durumları yaşanır.

El titremesi hangi hallerde görülür Fazla alkol kullanımı Hipertiroidi yani zehirli guatr Epilepsi Multipl skleroz yani MS hastalığı Beyincik hastalıkları Beyin damar hastalığı Bazı ilaçların kullanılması B12 vitamini yetmezliği Vücuttaki istemsiz kasılmalara neden olan distoni Vücuttaki sinirlerin işlevlerini kaybettiği polinöropati gibi durumlarda el titremesi ortaya çıkabilmektedir.

Ülkemizde hipertiroidi, hipotiroidi, özellikle de iyot eksikliği, guatr ve nodüler guatr en sık görülen endokrinolojik hastalıklardandır.

Tedavi edilmeyen haşimato hastalığı kısırlık, düşük, doğuştan kusurları olan bir bebek doğurma, yüksek kolesterol, guatr, kalp problemleri, ruh sağlığı sorunları, miksödem gibi çok ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

Toksik multinodüler guatr, halk arasında zehirli guatr olarak bilinen türdür.

O yüzden de toksik multinodüler guatr kişide bazı şeylerin ters gittiğinin belirtisini verir.

Nontoksik multinodüler guatr daha sessiz seyreder, belirti vermeyebilir.

Guatr şüphesi ile polikliniğe gelen hastaların öncelikle palpasyon ile boyun bölgesinin muayene edildiğini söyleyen Dr.

Bunun dışında diğer dökülme nedenleri arasında demir eksikliği, guatr, stres, beslenme bozukluğu, hamilelik, lohusalık, ilaçların yan etkisi, saç çekiştirme tiki, saçkıran, radyoterapi sayılabilir.