Kelime tanımını bul

Güncel Türkçe Sözlük
hünnap
  • isim, bitki bilimi Hünnapgillerden, yenilen meyvesi için özellikle Batı ve Güney Anadolu'da yetiştirilen dikenli bir ağaç, çiğde (Zizyphus jujuba)
    "Küçük bahçede acı badem, ayva, nar, hünnap ağaçları görürüm." - S. F. Abasıyanık
  • Bu bitkinin meyvesi
Biyoloji Terimleri Sözlüğü
hünnap

Cehrigiller (Rhamnaceae) familyasından, yaprakları almaşlı dizilişte, çiçekleri sarı, koyu kırmızı ya da siyah renkli eriksi tipte meyveleri olan ve yenen, 5-10 m kadar boyda, ülkemizin Marmara, Ege ve Akdeniz bölgelerinde kültürü yapılan bir tür.

Vikipedi
Hünnap

Hünnap (Ziziphus zizyphus), cehrigiller (Rhamnaceae) ailesinden bahar aylarında hoş kokulu sarı renkli çiçekler açan dikenli bir ağaç türü.

"hünnap" kelimesinin kullanım örnekleri.

ERKEKLERE ÖZEL: En önemli formüllerden biri 4’er gr cangzhu, astragalus ve ginseng, 3 gr Japon melekotu, 2’şer gr hünnap ve Japonya’ya özgü bir narenciye türü olan unshiu kabuğu, 1.

Proje kapsamında 2 bin 400 dekar alana ağaç dikimi yapılırken, 3 yıllık süreçte ıhlamur, sedir, hünnap, kızılcık, ağlat ve iğde türü ağaçlardan toplam 272 bin 500 adet fidan dikildi.

Hünnap, bizim pek de aşina olmadığımız cehrigiller familyasına ait bir bitki.

Anadolu'nun yanı sıra Rusya, Hindistan, Ortadoğu, Güney Avrupa ve Kuzey Afrika'da da yetiştirilen hünnap, yüksek C, B1, B2 ve B6 vitaminleri, mineraller ile organik ve inorganik madde içeriği barındırıyor.

Bir süredir Orman Bakanlığı, başvuruları değerlendirip orman vasfını kaybetmiş arazileri ceviz, badem, hünnap, keçiboynuzu, zeytin, ladin, çam gibi meyvelik veya kerestelik ağaçlar yetiştirilmesi şartıyla, dikilecek ağaçların ömrü süresince tahsis ediyor.

Özellikle hünnap müsilaj maddelerinin fonksiyonel özelliklerinin gıda sanayiinde ticari olarak kullanılan ksantan gam hidrokolloidlerine eşdeğer düzeyde, ticari guar gum hidrokolloidlerden daha etkin olduğu ve yağ absorblama kapasitesinin kıyaslanan hidrokolloidlerden yüksek olduğu belirlendi.

HÜNNAP MEYVESİ İLE ÜRETİLEN ÇİKOLATALAR DAHA GEÇ ERİYOR Demirci hünnap meyvesinin ramnoz, früktoz, sükroz ve glukoz şekerlerini içerdiğine dikkat çeken Özlem Tokuşoğlu, şeker profilinin oldukça dengeli, özellikle früktoz ve glukozun daha yüksek olduğunu ifade etti.

Fidanlığımızda hünnap, ahlat, alıç, iğde, yemişen, üvez, kuşburnu, kızılcık gibi yöresel yabanıl meyveli türlerin de fidanı üretilmektedir.

Üretimine destek verilen tıbbi aromatik bitkilerin, ada çayı, anason, aslanpençesi, aspir, biberiye, civanperçemi, çakşır, çemen, çörek otu, çöven, dağ çayı, dereotu, deve dikeni, ebegümeci, ekinezya, fesleğen, göl soğanı, hardal, haşhaş, hint yağı, hodan, ısırgan otu, kapari, kebere, kekik, kırmızı biber, kimyon, kişniş, kuşburnu, lavanta, maydanoz, mayıs papatyası, melek otu, mersin, meyankökü, nane, oğul otu, öksürük otu, pelin, rezene, safran, salep, sarı kantaron, sarımsak, sumak, şerbetçiotu zencefil, zerdeçal, üzerlik otu, hardal, yağ gülü, goji berry, hünnap, gümüş düğme, pire otu, şevketi bostan, meryem ana, çoban çantası, geven, eşek hıyarı, nezle otu, kısa mahmut, defne, hatmi, alıç, domuz turpu, yüksükotu, çörekotu, altınotu, karahindiba, karaasma, kuzukulağı ve ıhlamur olmak üzere 72 çeşitten oluştuğu belirtildi.