Kelime tanımını bul

Güncel Türkçe Sözlük
hardal
  • isim, bitki bilimi Turpgillerden, 100-150 santimetre yüksekliğinde, sarı çiçekli, deriyi yakıcı nitelikte olan ve tohumu hekimlikte kullanılan, tadı acı ve bir yıllık bir bitki (Brassica nigra)
  • Bu tohumun toz durumuna getirilmiş veya sirke ile karıştırılarak yapılmış macunu
    "Sofra hardalı."
Orta Öğretim Terimleri Kılavuzu
hardal

(botanik)

Vikipedi
Hardal

Hardal, turpgiller (Brassicaceae) familyasından tohumları baharat olarak kullanılan sarı çiçekli otsu bir bitkidir. On kadar farklı türü olmasına karşın üç ana türü genelde baharat olarak bilinir ve kullanılır. Bunlar: Beyaz, siyah ve kırmızı hardaldır. Kırmızı hardal Hint hardalı olarak da adlandırılır.

"hardal" kelimesinin kullanım örnekleri.

Kimyasalların yok edilmesi için iki yöntem var: Birincisinde 1093 derecelik özel fırınlar kullanılırken, ikincisinde sarin gazı, sıvı sodyum hidroksit; hardal gazı ise alkalik suyla etkisiz hale getiriliyor.

Unutmayın; bu sezonun renkleri indigo mavisi, zümrüt yeşili, antrasit gri, hardal sarısı.

Keçiboynuzu tohumlarından elde edilen tragasol adlı zamk benzeri madde fırın mamülleri, dondurma, jöleler, reçeller, salata sosları, peynir, konserve etler, salam gibi işlenmiş et ürünleri, hardal ve diğer gıda ürünlerinde bir stabilizatör ya da koyulaştırıcı madde olarak kullanılır.

Lezzetlendirmek için maydanoz, nane, dereotu, çeşitli baharatlar, kırmızı biber, limon ve sirke kullanın ve ketçap, mayonez, hardal, soya sosu gibi hazır sos ve baharatların yüksek oranda tuz içerdiklerini unutmayın.

Lezzetlendirmek için maydonoz, nane, dereotu, çeşitli baharatlar, kırmızı biber, limon ve sirke kullanın, Ketcap, mayonez, hardal, soya sosu gibi hazır sos ve baharatların yüksek oranda tuz içerdiklerini unutmayın.

Karar, süt ve krema, tereyağı, mısır nişastası, soya, palm, kolza, hardal yağları ile diğer bitkisel katı ve sıvı yağlar ve bazı tohumların sıfır gümrük vergisi ile 2 bin 500 ton ile 9 bin ton arasında değişen miktarlarda tanımlanan kotalarla ithalatına imkan veriyordu.

Her rengin farklı bir bitkisi var kahverengi ve tonları için kahverengi, sarı tonları için hardal sarısı ve mazı, kırmızı renk için boyalık otu ve tonları, pınarla da yeşil ve tonlarını elde ediyoruz ve çivit otuyla da lacivert ve tonlarını.

Üretimine destek verilen tıbbi aromatik bitkilerin, ada çayı, anason, aslanpençesi, aspir, biberiye, civanperçemi, çakşır, çemen, çörek otu, çöven, dağ çayı, dereotu, deve dikeni, ebegümeci, ekinezya, fesleğen, göl soğanı, hardal, haşhaş, hint yağı, hodan, ısırgan otu, kapari, kebere, kekik, kırmızı biber, kimyon, kişniş, kuşburnu, lavanta, maydanoz, mayıs papatyası, melek otu, mersin, meyankökü, nane, oğul otu, öksürük otu, pelin, rezene, safran, salep, sarı kantaron, sarımsak, sumak, şerbetçiotu zencefil, zerdeçal, üzerlik otu, hardal, yağ gülü, goji berry, hünnap, gümüş düğme, pire otu, şevketi bostan, meryem ana, çoban çantası, geven, eşek hıyarı, nezle otu, kısa mahmut, defne, hatmi, alıç, domuz turpu, yüksükotu, çörekotu, altınotu, karahindiba, karaasma, kuzukulağı ve ıhlamur olmak üzere 72 çeşitten oluştuğu belirtildi.