Güncel Türkçe Sözlük
-
isim Organizmada birtakım değişikliklerin ortaya
çıkmasıyla sağlığın bozulması durumu, rahatsızlık, çor, dert,
sayrılık, illet, maraz, maraza, esenlik karşıtı
- Ruh sağlığının bozulması durumu
- Bitkilerin yapılarında görülen bozukluk
"Filoksera, bağ hastalıklarının en korkuncudur." - Aşırı düşkünlük, tutku
"Temizlik hastalığı."
Veteriner Hekimliği Terimleri Sözlüğü
Nedeni, vücutta oluşturduğu değişimleri ve iyileşme olanağı bilinen veya bilinmeyen, karakteristik belirtiler ve bulgular dizisiyle kendini gösteren vücudun herhangi bir bölümü, organ veya sisteminin normal yapısı ve işlevlerinin kesilmesi veya sapması, sayrılık, maraz, rahatsızlık, hlk. illet, kem, morbus, toga.
Su Ürünleri Terimleri Sözlüğü
Çeşitli dış faktörlerin etkisi sonucu vücudun bir bölümü veya tamamında normal fonksiyonun bozulması durumu.
Orta Öğretim Terimleri Kılavuzu
(biyoloji)
Vikipedi
Hastalık ya da sayrılık, beden veya zihinde meydana gelen, rahatsızlık, dert ve görev bozukluğuna yol açan belirli bir anormal duruma verilen isimdir. Kimileyin terim yaralanma, sakatlık, sendrom, semptom ve normal yapı ve fonksiyonun anormal çeşitlerini kapsayacak biçimde, geniş bir anlamda kullanılır. Ancak farklı bağlamlarda bu kavramlar farklı kategorilere girerler ve hastalık kavramı bunların yerine kullanılamaz.
Sayrılıkları inceleyen bilim dalı patolojidir. Hastalıklar ın sistematik sınıflandırmasını konu edinen bilim dalı ise nozolojidir. İnsan sayrılıkları ve bunların tedavisiyle ilgilenen daha geniş bir alanı kapsayan bilim dalı ise tıptır. Birçok benzer (hatta kimi aynı) durum ve süreçler hayvanları da etkilemektedir; hayvanları etkileyen sayrılıkları inceleyen bilim dalı veteriner tıptır. Hayvanlar ve insanlar dışında, her organizma gibi, bitkiler de çeşitli süreç ve durumlardan etkilenip zarar görebilirler; enfeksiyon, besin yetersizliği veya zararlı mutasyonlar gibi. Bitkileri etkileyen sayrılıkları inceleyen bilim dalı bitki patolojisidir.
Hastalık, Allâme'nin 10 Ekim 2008 tarihinde çıkarttığı ikinci stüdyo albümüdür.https://www.turkishrap.com/allame-hastalik.html Albümde 11 parça bulunmaktadır.
"hastalık" kelimesinin kullanım örnekleri.
Zika virüsü Aedes cinsi sivrisineklerin hamile kadınlara bulaştırdığı bir virüstür ve hastalık, yeni doğan bebeklerde görülen küçük kafa yapısına sebep olmaktadır.
Aedes sivrisinek türünün taşıdığı Zika virüsünün, bağışıklık sisteminin sinir hücrelerine zarar vermesi nedeniyle gelişen bir tür hastalık olan Guillain-Barre sendromuna yol açabileceği de bildirildi.
2- Aft bulaşıcı bir hastalık değildir.
Hastalık başlangıçta 1-2 gün süren 38-39 derece ateş ile başlayıp sonrasında ağız içinde aft benzeri yaralar, el içi ve ayak tabanında isilik benzeri kızarıklıklar şeklinde görülür.
Alkol, sigara kullanımı, aflatoksin maruziyeti de hastalık riskini arttırmaktadır” şeklinde konuştu.
Tepkiler karşısında “Ama hani ben Orhan Babanızdım” diye şaşırıp, hastalık gerekçesiyle akillik görevinden kaybolan Gencebay “Çekilmedim, uçağa binemediğim için bölge değiştirdim” diyor ama yeni bölgesinde de görünmüyor.
İncirin üretiminin yoğun olduğu ilçelerde yağmurla birlikte olgunlaşan incirlerde akma adı verilen hastalık oluşmaya başladı.
Hem akyuvar sayısını arttırarak, hemde sindirim sistemine yerleşen patojen (hastalık yapan) bakterileri etkisiz hale getirerek bağışıklık sisteminizi güçlendirir ve gribe karşı koruyucu etki yapar.
Hem akyuvar sayısını arttırarak, hemde sindirim sistemine yerleşen patojen (hastalık yapan) bakterileri etkisiz hale getirerek bağışıklık sisteminizi güçlendirir ve gribe karşı koruyucu etki yapar.
Tuvaletlerden geçebilecek hastalıklara da dikkat çeken Gıda Mühendisi Ahmet Serter, alafranga tuvaletler yerine AIDS, Hepatit B ve C gibi bulaşıcı hastalık risk seviyesini ve konta mine seviyesini minimuma indirmek amacıyla alaturka tuvaletlerin tercih edilmesi gerektiğine temas etti.
Multipl sklerozun genç erişkinlerde görüldüğünü belirten Efendi, genellikle alevlenme ve düzelmelerle seyreden, santral sinir sistemini (beyin ve omurilik) etkileyen bulgularla ilerleyen, olasılıkla bağışıklık sistemini etkileyerek sinir hücresi kılıfı ve sinir hücrelerinde hasar oluşturan bir hastalık olduğunu kaydetti.
MS'in 20 ve 40 yaş arasındaki kadınlarda daha sık görülen bir hastalık olduğuna değinen Efendi, "Genellikle alevlenme ve düzelmelerle seyreder.
Multipl Skleroz (MS)’un genç erişkinlerde görülen, genellikle alevlenme ve düzelmelerle seyreden, santral sinir sistemi (beyin ve omurilik) beyaz cevheri ve bağışıklık sistemini etkileyerek beyinle omurilik beyaz cevherinde geri dönüşümsüz sorunlara yol açan kronik bir hastalık olduğunu söyleyen Yrd.
Recep Aygül, parkinson hastalığının genellikle yaşlanmayla daha sık görülen bir hastalık olduğunu dile getirerek, “Genellikle altmışlı yaşlardan sonra ortaya çıkan bir hastalıktır.
Selda Ayça Altıncık diyabetin, pankreasın yeterli miktarda insülin hormonu üretememesi ve insülin hormonuna karşı direnç gelişmesi sonucunda gelişen şeker, yağ ve protein metabolizması bozukluğu ile seyreden bir hastalık olduğunu söyledi.