Güncel Türkçe Sözlük
-
isim Kan bilimi
Kimya Terimleri Sözlüğü (II)
Kan ve kan hastalıklarını inceleyen bilim dalı.
Biyoloji Terimleri Sözlüğü
(Yun. haima: kan; logos: bilim) Kan ve kan oluşumunu inceleyen bilim dalı.
Su Ürünleri Terimleri Sözlüğü
Kan ve kan oluşumunu inceleyen bilim dalı.
Vikipedi
Hematoloji ya da kan bilimi. Tıbbın kan ve kan bozuklukları ile ilgili dalına verilen isim.
Hematoloji, hücre tiplerine ve gruplarına göre üç ana alana bölünür:
- Eritrositler (Alyuvarlar)
- Anemiler
- Hemoglobinopatiler
- Kan bankası
- Lökositler (Akyuvarlar)
- Lösemiler
- Nötropeniler
- Miyeloproliferatif hastalıklar
- Miyelodisplastik sendrom
- Lenfoma ve lenfoproliferatif hastalıklar
- Multipl miyelom
- Trombositler ve koagülasyon (pıhtılaşma)
- Kanama ve koagülasyon bozuklukları
- Yinelenen tromboz
- Trombositopeni ve trombositoz
"hematoloji" kelimesinin kullanım örnekleri.
Hasta Yılmaz Kızıloğlu'nun 3 yıl önce halsizlik, kilo kaybı ve yüksek ateş şikayetiyle başvurduğu üniversite hastanesinde tedavi gördüğünü ifade eden Gündoğdu, hastaya KBB, iç hastalıklar ve hematoloji bölümlerince yapılan konsültasyonlar ve diğer tetkikler neticesinde kan değerlerindeki anormallik nedeniyle biyopsi yapılmasının önerildiğini anlattı.
Etkinliği organize eden DÜ Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Mahmut Altunhan, organizasyonu Çocuk Hastanesi Hematoloji kliniğinde yatan hasta ve yakınlarına yönelik düzenlediklerini söyledi.
Kök hücre naklinin çok kısa bir süre öncesine kadar çaresiz gözüken, hatta ölümcül olabilen kan kanseri, nükseden lenf bezi kanseri ve kemik iliği kanseri gibi birçok hastaya yaşam sunarak umut ışığı oluşturduğunu söyleyen Ankara Horu Hastanesi Hematoloji Uzmanı Prof.
Rahmi alınarak kanaması durdurulan hasta, ameliyat sonrası takipte dissemine intravasküler koagülasyon gelişmesi, aferez trombosit gibi kan ürünlerine ihtiyaç duyulması ve hematoloji uzmanının da bulunduğu bir üst basamakta takibinin uygun olması gerekçesiyle Pamukkale Üniversitesi Yoğun Bakımı'na sevk edilmiştir.
Rahmi alınarak kanaması durdurulan hasta, ameliyat sonrası takipte dissemine intravasküler koagülasyon gelişmesi, aferez trombosit gibi kan ürünlerine ihtiyaç duyulması ve hematoloji uzmanının da bulunduğu bir üst basamakta takibinin uygun olması gerekçesiyle Pamukkale Üniversitesi Yoğun Bakımına sevk edilmiştir.
Yüksek teknolojiye sahip cihazlarla donatılan laboratuvarımız, Biyokimya, Mikrobiyoloji, Hematoloji, İmmünoloji, bölümlerinden oluşan monoblok bir laboratuvar olup yatan ve ayaktan başvuran hastalar ile laboratuar hizmetlerinden yararlanan anlaşmalı kurumların, bu konudaki beklenti ve gereksinimlerini karşılamak üzere kurulmuştur.
Klinik tanı ve tedavi süreçlerinin izlenmesinde gerekli olan Klinik Biyokimya, İmmünoloji, Hematoloji, Mikrobiyoloji, Seroloji ve Acil Laboratuvar hizmetleri zamanında, doğru ve güvenilir olarak sunulmaktadır.
Tülin Tiraje Celkan, Türk Hematoloji Derneği Genel Sekreteri ve İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hematoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.
Yevanhelina, henüz 10 aylık ve mutlaka kemik iliği nakli gerektiren bir çocuk olduğu için hematoloji servisine yatırılarak tedavisine başlandı.