Kimya Terimleri Sözlüğü (II)
Formülü (CH3N2)CH2CH(NH2)COOH, mol kütlesi 155,2 g olan ,oğal olarak L izomeri halinde bulunan ve farelerde rastlanan bir amino asit. 2-amino-3-imidazolilpropanoik asit
Veteriner Hekimliği Terimleri Sözlüğü
Büyüme ve dokuların onarımı, sindirim ve mide öz suyu oluşumunda çok önemli olan, alerji, romatizmal artrit ve anemi tedavisinde, kırmızı ve beyaz kan hücrelerinin üretiminde gereksinim duyulan, renksiz, suda çözünen kristallerden oluşan sembolü His ve H olan esansiyel olan bazik bir amino asit.
Su Ürünleri Terimleri Sözlüğü
Birçok proteinin yapısında bulunan ve histaminin öncüsü olan bir aminoasit.
Vikipedi
Histidin (His, H) doğada yaygın 22 aminoasitten biridir ve proteinlerin yapısında bulunur. L-Histidin ve D-Histidin olnak üzere iki farklı enantiomerik formu vardır. Beslenme açısından, genelde sadece çocuklarda, dışarıdan alınması zaruri gıda maddelerinden biridir.
Diğer birçok amino asitte olduğu gibi bu amino asitinde hem L- hem de D- isomeri vardır. Aber aktiv olan diğer bir deyişle doğada var olan isomeri L- Histidin’dir. Bu yazıda ya da bilimsel makalelerde Histidin L- ya da D olarak hiçbir ön ek almayarak sadeceHistidin diye bahsedilmişse, burada bahsi geçen L- Histidin’dir.
Fonksiyonlar[ değiştir]Yan zincirinin imidazol olması ve pK değerinin göreceli olarak nötral değerlere yakın olması (6.0 civari), histidinin hücre içinde lokal pH değerindeki çok küçük değişikliklere elekrik yükünü değiştirerek yanıt vermesine olanak tanır. Bu nedenle, bu aminoasitin yan zinciri birçok enzimin katalitik bölgesinde ve metaloproteinlerin ligandları koordine eden kısımlarında bulunur.
İmidazol yan zincirinde birbirinden farklı kimyasal özellikler taşıyan iki azot ( nitrojen) atomu bulunur: birinci azot hidrojene bağlıdır ve bir çift elektronunu aromatik halkaya verir, dolayısıyla hafifçe asidiktir. İkinci azot ise, elektronlarından sadece birini aromatik halkaya katar. Kalan serbest iki elektronu nedeniyle bazik özellik taşır. Bu kimyasal özellikler proteinlerde farklı şekillerde değerlendirilebilir.
- Katalitik triadlarda(en), histidindeki bazik azot atomu, serin, treonin veya sisteinden bir proton kopararak bu aminoasitleri nükleofile çevirir.
- Proton taşıyıcısı histidinlerde, histidin protonları hızlı şekilde transfer etmede kullanılır. Transfer işlemi esnasında ilk olarak bazik azot atomu bir proton edinerek pozitif yüklü bir ara ürün oluşturulur. Daha sonra başka bir molekül veya tampon asidik azot atomundan bir proton koparmada kullanılır.
- Karbonik anhidraz enzimi, proton taşıyıcısı histidinleri kullanarak, çinko bağlı bir su molekülünden bir proton transfer ederek kendini (katalitik aktif bölgesini) hızla rejenere edebilir.
Histidin aynı zamanda histamin ve karnozin biyosentezinde metabolit olarak kullanılır.
Doğada Bulunuşu[ değiştir]Et ve süt ürünleri, tahıllar, pirinç, buğday ve çavdar zengin histidin kaynaklarıdır.