Kelime tanımını bul

Güncel Türkçe Sözlük
hodan
  • isim, bitki bilimi Hodangillerden, çiçekleri hekimlikte kullanılan ve kökü kavrularak yenilen, bir yıllık ve otsu bir bitki (Borago officinalis)
Orta Öğretim Terimleri Kılavuzu
hodan

(botanik)

Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü
hodan
  1. Zembil çiçeği, Borrago orientalis Borra ginaceae.

  2. Sebze.

Vikipedi
Hodan

Hodan (Borago officinalis), hodangiller (Boraginaceae) familyasından bir yıllık bitki türü. Anavatanı Suriye'dir. Güney Amerika, Kuzey Afrika ve Anadolu'da yayılış yapmasına karşın Akdeniz rejyonundada doğallaşmıştır.

Beş dar yaprak üzerinde, beş üçgen sivri yaprakları ile mükemmel bir görünümü vardır. Pembe çiçeklere bazen rastlanmasına rağmen çiçekleri sıklıkla mavidir. Beyaz çiçekli türleri de yetiştirilmektedir.

"hodan" kelimesinin kullanım örnekleri.

Ben de boş zamanlarımda Hodan toplayarak aile geçinmesine katkı sağlayama çalışıyorum.

Çatalzeytin ilçesinde çay kenarında topladığı hodan bitkisini pazara getiren yaşlı kadın, kilosunu 3 TL'den satarak geçimini sağlıyor.

İlkbahar mevsiminin yaklaşmasıyla Çatalzeytin'de hodan otu görücüye çıkmaya başladı.

Bir çok hastalığa iyi geldiği bilinen hodan otunu çay kenarında toplayan kadınlar, hem kendilerine saklıyor hem de pazarda satışa sunuyor.

Merkez Mahallesi'nde ikamet eden 60 yaşındaki Saniye Açıkgöz de topladığı hodan otlarını kilosu 3 TL'den satarak evinin ekmek ihtiyacını karşılıyor.

Açıkgöz, hodan otunun öksürüğü kestiğini, balgam söktürdüğünü, terletici ve ateş düşürücü etkisi olduğunu söyledi.

İnebolu ilçesinin yüksek kesimlerde toplanan ve baharın müjdecisi olarak bilinen Hodan Otu, köylülerin geçim kaynağı oldu.

Bunlar ekinezya, andız pekmezi, ginseng, ginko, keten tohumu, hibisküs, kuşburnu, kantaron, Afrika sardunyası, propolis, zencefil, siyah üzüm çekirdeği, arı sütü, melisa, reishi mantarı, kudret narı, tarçın, ada çayı, ebegümeci, ıhlamur, sırım, hodan ve pancar vs.

Sıkıntıları gideren ve cesareti arttıran hodan otunun diğer adları ıspıt ve kaldirik otudur.

Üretimine destek verilen tıbbi aromatik bitkilerin, ada çayı, anason, aslanpençesi, aspir, biberiye, civanperçemi, çakşır, çemen, çörek otu, çöven, dağ çayı, dereotu, deve dikeni, ebegümeci, ekinezya, fesleğen, göl soğanı, hardal, haşhaş, hint yağı, hodan, ısırgan otu, kapari, kebere, kekik, kırmızı biber, kimyon, kişniş, kuşburnu, lavanta, maydanoz, mayıs papatyası, melek otu, mersin, meyankökü, nane, oğul otu, öksürük otu, pelin, rezene, safran, salep, sarı kantaron, sarımsak, sumak, şerbetçiotu zencefil, zerdeçal, üzerlik otu, hardal, yağ gülü, goji berry, hünnap, gümüş düğme, pire otu, şevketi bostan, meryem ana, çoban çantası, geven, eşek hıyarı, nezle otu, kısa mahmut, defne, hatmi, alıç, domuz turpu, yüksükotu, çörekotu, altınotu, karahindiba, karaasma, kuzukulağı ve ıhlamur olmak üzere 72 çeşitten oluştuğu belirtildi.