Kelime tanımını bul

Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü
hollik
  1. Biçimsiz, bol, sarkık elbise.

  2. Biçimsiz elbise giyen kimse.

Vikipedi
Hollik

Hollik, Güneydoğu Anadolu Bölgesinde, sulama kontrolü amacıyla tarla kenarlarına yapılan geçici mesken.

Hollikler öncelikle sulu tarımın yaygınlaşmasıyla pamuk tarlalarının kenarlarına, yola ve tarlaya yakın, suyun ulaşamayacağı hafif tümsekte, tek odalı, plansız, duvarlarında havalandırma delikleri bulunan meskenler şeklinde yapılmıştır. Kullanım amacına göre pamuk, çoban, sebze holliği adını alır. Tarla sahibine ait ise sürekli aynı yerdedir, kiracı veya ortakcılara ait olanlar bir sonraki sene sökülmektedir.

Hollik yapımında çevrenin sunduğu malzemeden yararlanılır. Viranşehir, Ceylanpınar ile Siverek Platosu'nda bazalt taşları, Suruç ve Harran Ovalarında önceleri kerpiç, yakın zamanlarda briket kullanılmıştır. Şanlıurfa şehir merkezine yakın sebzeliklerde pamuk çuvalları ve sazdan yapılmış holliklere rastlanır.

Basit tarzda yapılan hollikler ekim-mart arasında sekiz ay kullanılmaktadır. Önceleri tek bir binadan oluşan holiklere ihtiyaç doğrultusunda yeni ekler yapılmaktadır. Evlenen çocuklar veya çalışacak işçilerin artmasıyla yapı sayısı artmaktadır. Büyüyerek mahalle ve köye dönüşen hollikler bulunur.