Vikipedi
Hollywood , Amerika Birleşik Devletleri'nin Kaliforniya eyaletinde bulunan Los Angeles kentinin bir bölgesidir. Kent merkezinin kuzeybatısında yer alır. Sinema stüdyolarının ve film yıldızlarının oturduğu evlerin bu bölgede yoğunlaşmasından dolayı Amerikan sinema endüstrisiyle özdeşleşmiştir.
ABD'de yapılan ilk filmler New York kenti civarında çekilmişti. 1900 yıllarına doğru Kaliforniya'da ilk filmler yapılmaya başlandı. Kaliforniya'nın tercih nedeni daha güzel bir havaya ve açık alanlara sahip olmasıydı. Ayrıca bir diğer nedeni de ünlü buluşçu Thomas Edison'a sinema konusundaki patentlerinden dolayı ödeme yapmaktan kaçınmaktı. Thomas Edison sinema dalındaki birçok patent haklarını elinde bulunduruyordu. New York bölgesinde Edison'un avukatlarına ödeme yapmamak mümkün değildi. Kaliforniya'da Edison'un avukatlarının etkisi azdı ve gerekirse Hollywood'un Meksika sınırına yakınlığından dolayı polisten kaçarak Meksika'da saklanmak mümkündü.
"Hollywood", Amerikalı pop müzik şarkıcısı Madonna'nın 2003 çıkışlı albümü American Life'tan çıkan ikinci şarkıdır. Şarkı Sire Records tarafından yayınlanmıştır.
"Hollywood", rapçi Jay-Z'nin Kingdom Come albümünden çıkan dördüncü teklisidir. Şarkıda Jay-Z'ye, eşi Beyoncé eşlik etmektedir. Mart 2007'de tekli olarak yayımlanmıştır. Parça ayrıca Beyoncé'nin B'Day albümünün özel sürümünde de bulunmaktadır.
Hollywood, Amerika Birleşik Devletleri'nde bir yerleşim birimidir. ABD sinema endüstrisinin kalbi olarak bilinir ve ismi bu sektör için sıkça kullanılır: Örnek Ünlü Hollywood yapımları. Bu yanı ile Türk sinemsı için "Yeşilçam" teriminin kullanımı ile karşılaştırılabilir. Hindistan sineması için de bu isimden esinlenilerek "Bollywood" terimi kullanılır Şu anlamlara da gelebilir:
- "Hollywood" (Jay-Z şarkısı)
- "Hollywood" (Madonna şarkısı)
- Hollywood Foreign Press Association
- Hollywood kara listesi
- Hollywood Walk of Fame Hollywood Şöhret Yolu
- Hollywood (roman), ABD'li şair yazar Charles Bukowski'nin 1989 tarihli romanı
Hollywood, Alman asıllı ABD'li şair ve yazar Charles Bukowski'nin 1989'da yayımlanmış otobiyografik romanıdır.
Türkiye'de birinci ve ikinci baskıları 1992 ve 1995 yıllarında Yapı Kredi Yayınları tarafından yapılmış olan romanın bir sonraki baskısı 1997 yılında Türkçe yayın haklarını da elinde bulunduran Parantez Yayınları tarafından yapılmıştır. Romanın Türkçe çevirisi Bukowski'nin Türkiye'de çıkan tüm kitaplarının çevirisini de yapmış olan Avi Pardo'ya aittir.(ISBN 975-7939-66-8)
Roman, Fransız yönetmen Barbet Schroeder'in 1987'de çektiği Amerikan sinema filmi Bar Kelebeği (Barfly)'nin çekim öyküsünü, buna paralel olarak da Hollywood'un renkli dünyasını, bu sinema çevresinde yaşananları ve farklı insan ilişkilerini anlatır. Barfly filminin senaryosunu da Charles Bukowski yazmış üstelik filmde küçük bir rolde de oynamıştı (bar müdavimlerinden birini oynuyordu). Senaryoda alkole boğulmuş olarak sürdürdüğü kendi depresif hayatından bir kesiti yansıttığı için de "Barfly" yarı-otobiyografik bir film sayılmaktadır. Filmde Mickey Rourke'un canlandırdığı ayyaş, Charles Bukowski'nin alter-egosu olan Henry Chinaski dir.
Senaryosunu yazdığı "Barfly" filmi 1987 yılında gösterime girdikten iki yıl sonra, 1989'da piyasaya çıkan ve bu filmin kamera arkasını anlattığı "Hollywood" romanında Charles Bukowski Hollywood'un renkli dünyasından, filmin oyuncuları Mickey Rourke ve Faye Dunaway'den yönetmen Jean-Luc Godard'a, Norman Mailer'dan Sean Penn'e kadar onlarca ünlüden hiç yakası açılmadık yönleriyle bahseder. Ancak romanda bunlardan hiçbirisinin kendi adları geçmez. Örneğin Bokowski Jean-Luc Godard'ı Jon-Luc Modard, Mickey Rourke'u da Jack Bledsoe yapmıştır. Kendi adı da romanda birçok kitabında olduğu gibi Henry Chinaski olarak geçiyor. Gerçekte yaşanmış olayları gerçek kişilerin isimleri değiştirilerek kurgu tarzında anlatan bu roman türüne "Roman à clef" (anahtarlı romanlar) denmektedir.
Bukowski "Bar Kelebeği" filminin yönetmeni Barbet Schroeder'e ithaf ettiği romanının girişine şu alaycı ibareyi koymuş: "Bu eser tümüyle kurgu ürünü olup yaşayan ya da ölmüş kişilerle kurulacak ilişkiler bütünüyle rastlantısaldır, vs. vs."
"Bar Kelebeği" filminin senaryo kitabı ise çok daha önce, daha filmin yapım aşamalarına geçilmeden 1984 yılında Barfly: The Continuing Saga of Henry Chinaski adıyla çıkmıştı.Bukowski, Charles. Barfly: The Continuing Saga of Henry Chinaski (1984) ISBN 0-920348-44-0 DELUXE