Kelime tanımını bul

Güncel Türkçe Sözlük
Hristiyanlık
  • özel, isim Hristiyan dini, İsevilik, Nasranilik
    "Avrupa kıtasında yaşayan milletlerden payen kalmış olanlar arasında Hristiyanlık IX. asır ile XI. asır arasında teessüs etti." - F. R. Atay
  • özel Hristiyan dünyası
  • özel Hristiyan olma durumu
Vikipedi
Hristiyanlık

Hristiyanlık,Hıristiyanlık TDKterim.gov.tr. Erişim: 12 Ağustos 2011.Hristiyanlık DilDernegi.org.tr. Erişim: 12 Ağustos 2011.Hristiyanlık TDK Büyük Türkçe Sözlük Orta Doğu kökenli, tektanrılı,Christianity Catholic Encyclopedia. Erişim: 12 Ağustos 2011. İsa'nın Yeni Ahit'teki öğretilerine dayanan İbrahimi din. İsa'nın adına atfen İsevilik, memleketine İsa'nın Beytüllahim'de doğduğuna inanılır. Ancak Nasıra'da büyümüştür. atfen Nasranilik de denir. Bu inanca sahip kişilere Hristiyan denir.Anadolu'da Hristiyanlık TarihiElçilerin İşleri, 11:25-26 Hristiyanlığın kutsal kitabı Kitab-ı Mukaddes'tir. 2,4 milyardan fazla inananı ile dünyanın en yaygın dinidir.Robert Winston, "Human, the Definitive Visual Guide", ChristianityHinnells, The Routledge Companion to the Study of Religion, p. 441.http://www.pewforum.org/files/2014/01/global-religion-full.pdf

Hristiyanlar İsa'nın Tanrı'nın oğlu"Jesus of Nazareth." Oxford Dictionary of English 2e, Oxford University Press, 2003. ve Eski Ahit'te geleceği müjdelenen Mesih olduğuna inanırlar.Woodhead, Linda (2004). Christianity: A Very Short Introduction. Oxford: Oxford University Press. pp. n.p. Hristiyanların tümü olmasa da kayda değer bir kısmı teslis inancına sahiptir. Bu inanca göre İsa, hem Tanrı, hem insan, hem de kutsal ruhtur. Hristiyanlığın inanç sistemi ve ibadetleri İsa tarafından; 1. yüzyılda, Roma İmparatoru Tiberius'un iktidarında Filistin'de ortaya konmuş, havarileri ve diğer takipçileri tarafından öğretilerek yayılmıştır.

Hristiyanlığın kökenleri en azından, MS 1. yüzyılda Roma İmparatorluğu yönetimindeki İsrail'e değin uzanır. Hristiyanlık, temel olarak Yahudilik üzerine kurulmuş ve daha sonraları Tarsuslu Pavlus'un da etkisiyle müstakil bir din olarak gelişmiştir.Aydın Fuat; Pavlus Hristiyanlığına Giriş; Eski Yeni Yayınları, 2011.Aydın, Fuat, "Pavlus'un Ahlak Anlayışı", Sakarya Ünv. İlahiyat Fakültesi Dergisi 9 / 2004 s. 1-23. Hristiyanlığın kutsal kitabı olan Kitab-ı Mukaddes'in Yahudiliğin kutsal kitabı olan Tanah'ı içinde barındırdığı göz önüne alınırsa Hristiyanlığın erken döneminde Hristiyanlık ve Yahudilik arasındaki bağ daha net anlaşılacaktır.

"hristiyanlık" kelimesinin kullanım örnekleri.

Temyiz mahkemesinin başyargıcı Muhammed Apandi Ali, ''Allah sözcüğünü kullanmanın Hristiyanlık inancının temel unsurlarından biri olmadığını'' açıkladı.

Erken Hristiyanlık döneminde, yani İslamiyetten hemen önce Hristiyanlar bu eseri, Hristiyanlığın bir gereği olarak geçmişteki peygamberleri sevdikleri için yapmış.

Kulelerin bulunduğu alanın, Roma döneminde askeri garnizon, erken Hristiyanlık döneminde piskoposluk merkezi olarak kullanıldığı, Selçuklular zamanında ise önemli ticaret merkezlerinden biri olduğu belirlendi.

Hristiyanlık devrinde küçük bir piskoposluk merkezi görünümünde olan antik kentte surlar, tapınağa ait olduğu düşünülen bir alan, yeri belli olan antik tiyatro, küçük bir stoa kalıntısı, Roma çağından kalan bir hamam kalıntısı ve Bizans dönemine ait olduğu düşünülen nekropol kalıntıları bulunuyor.

Kelimelerin tarihi kökenlerini inceleyerek başlayan etkinlikte, Rektör kelimesinin Latince dümenci anlamından geldiğini, gemilere yön veren, tayin eden anlamlarını taşıdığı dile getirilerek, Hristiyanlık sonrası dönemde ise ruhban sınıfının bu kelimeyi kullanıp dini bir anlam yüklediği ifade edildi.

Nitekim Hristiyanlık, Yahudilik ve Müslümanlığın arasında yeni bir din icat etme projesi olan bizdeki adıyla FETÖ ile ehli sünnet dışı olan Vehhabilik, İsmailiye, Selefiye gibi akımlar radikalizmin ve insanlığın düşmanı kutupların kaynağıdır.