Kelime tanımını bul

Güncel Türkçe Sözlük
işlev
  • isim Bir nesne veya bir kimsenin gördüğü iş, iş görme yetisi, görev, fonksiyon
    "Seçme ve aracılık işlevini yerine getiren dünyanın önünde ise öyle aşılması güç engeller yok gibi." - A. Ağaoğlu
  • kimya Bir deneyi yaparken izlenen yol, izlev
  • toplum bilimi Bir yapının gerçekleştirilebileceği ve onu başka yapılardan ayırt etme imkânı veren eylem türü, fonksiyon
İktisat Terimleri Sözlüğü
işlev

Herhangi bir şeyin gördüğü iş, iş görme yetisi, görev.

Matematik Terimleri Sözlüğü
işlev

X içindeki her bir (…) öğesine Y içinde f(x) ile gösterilen bir ve yalnızca bir öğe karşılık gelen f=(F,X,Y) bağıntısı, Anlamdaş. gönderim, dönüşüm, işleç, tekdeğerli işlev.

Mantık Terimleri Sözlüğü
işlev
  1. Herhangi bir sayıda addan bir ad oluşturan deyim; bir adda geçen bir ya da birden çok sayıda adı kaldırmakla elde edilen deyim. || n sayıda addan bir ad oluşturan n-li işlev (…) biçiminde gösterilir. Dizimsel türü: a/an. Örn. ‘ + 'imi iki sayı adı arasına konmakla bir sayı adını oluşturduğundan bir 2-li işlevdir. Anl. işlevci. Krş.. sıfırlı işlev.

  2. Açık terim.

Halkbilim Terimleri Sözlüğü
işlev

Bir toplumun halkbilim olay, ürün, öğe ve değişkenleri arasındaki ilişkiler düzeninin, halkın tarihsel, toplumsal, kültürel ve ekonomi gereksinmelerine uygun bir biçimde, uyumlu ve kesintisiz olarak işlemesini sağlayan etkinlik, bk. toplum, halkbilim, halkbilim olayı, öğe, değişken.

Yöntembilim Terimleri Sözlüğü
işlev

Bir edim, eylem ya da bir ilişkiler dizgesine özgü etkinlik ya da bir değişkende bağıl olarak beliren değişme, bk. bağıllık.

Toplumbilim Terimleri
işlev
  1. Bir ekin öğesinin belli bir toplumsal düzenin uyumlu işleyişine yaptığı katkı.

  2. Bir yapının gerçekleştirebileceği ve onu başka yapılardan ayırt etme olanağı veren eylem türü ya da türleri.

Ruhbilim Terimleri Sözlüğü
işlev

Belirli bir yapı, rol ya da kata özgü olan ve onu başkalarından ayıran etkinlik.

Fizik Terimleri Sözlüğü
işlev

Bir kümedeki değişimin başka bir kümede yol açtığı değişimi belirleyen bağıntı.

Fiziksel Kimya Terimleri Sözlüğü
işlev

Bir değişkenin değerlerine karşılık atanan sayılar topluluğu.

"işlev" kelimesinin kullanım örnekleri.

Anayasa değişikliğini milletin onayına sunmalarının gerekçelerini anlatan Yazıcı, "Türkiye'nin yönetim modelinde arızalara yol açan, kimi zaman vesayetçi yapılara araçsal işlev gören ve boşlukları içeren yönetim modelini anayasa değişikliğiyle düzeltiyoruz, onarım yapıyoruz.

Rifampisin, barbitürat gibi bazı ilaçların kullanımı östrojen hormonunun işlev görmesini engelleyebilir.

Cinsel işlev bozukluklarının bir diğer sebebi düşünülünce çocukluk dönemi sonrası maruz kalınan olumsuz cinsel deneyimler de cinselliğin bilinçdışı reddedilmesine yol açabilir.

Parlamentoda 40 üyemiz olmasına rağmen, sayısal, birimsel kimliğimizin ötesinde bir işlev edinmek durumundayız Türkiye'de.

Bozukluğun ilerlemesiyle bilişsel yeteneklerdeki kayıp artıyor, frontal ve temporal lob ile ilişkili dil, ince motor hareketler ve tanıma becerilerinde işlev kaybı başlıyor.

Bedel partnerler, her iki cinsiyetten seçilmiş ve terapi konsepti anlamında idmanlı olan, cinsel işlev bozukluklarının tedavisi konusunda formal bir eğitimden geçen ve cinsel yardım konusunda yeterli bilgi ve becerileri olan kişilerdir.

Demans ya da yaygın adıyla bunama ise kişinin bilişsel işlevlerinde, daha önce edindiği işlev düzeyine göre kötüleşme ile giden klinik bir sendromdur.

Özellikle kışlak diye tabir edilen ve sünenin kışladığı dağlarda erken ilkbaharda hareketlenen süneleri tüketen keklik önemli bir ekolojik işlev görmüş olur.

Pektin kolon içerisindeki nemi geri tutar ve bu nedenle müshil olarak işlev görür.

Bu ise vücudumuzu mikroorganizmalara karşı savunan antikor, lenfosit, makrofaj, nötrofil dediğimiz bağışıklık sistemi hücrelerinin yetmezliğinden ya da işlev bozukluğundan kaynaklanmaktadır.

Disk, omurları birbirine bağlayan ve omurlar arası yastık gibi işlev gören sağlam bir bağ dokudur.