Kelime tanımını bul

Güncel Türkçe Sözlük
ilmiye
  • isim, din b. (***) Din işleriyle uğraşan hocalar sınıfı
    "İlmiyeden bir zat."
  • Din işleriyle uğraşanların mesleği
Tarih Terimleri Sözlüğü
ilmiye
  1. Osmanlılarda din, yargı ve öğretim işleriyle uğraşan devlet görevlileri sınıfı.

  2. Bu gibi işleri yürütenlerin uğraşı.

Vikipedi
İlmiye

İlmiye, Osmanlı Devleti'ndeki başlıca dört enstitüden biri. Diğer üçü ise seyfiye, mülkiye ve kalemiyedir. Devlet kontrolünde örgütlü bir sınıf olan ve tepesinde Şeyhülislam'ın bulunduğuOttoman Ulema, Turkish Republic: Agents of Change and Guardians of Tradition sf 4. ilmiyenin başlıca görevleri dini eğitim ve şeriatin doğru bir şekilde uygulanmasıdır.

Bu zümrenin görevleri adalet hizmetleri, eğitim ve yargı görevlerini kapsamaktadır. Osmanlı Devleti'nin ilk dönemlerinde ve Osmanlı'dan önceki İslam devletlerinde şeyhülislam resmi bir anlam ifade etmemiş, resmi kullanımı ilk olarak II. Mehmet döneminde olmuştur. Zamanla üst düzey yöneticilerin istismarıyla bilimsel özelliğini yitirmiş ve bu sınıfın önde gelenlerinin çocukları iyi mevkiilere gelir olmuştur. Niteliklerine bakılmaksızın aile üyelerinin atanması sonucunda, 18. yüzyılda artık ilmiye sınıfı tüm reformlara karşı çıkan, kendini yenilemekten uzak, gelişen bilim ve hukuk konusunda çağının gerisinde bir konuma gelmiştir.

"ilmiye" kelimesinin kullanım örnekleri.

Başkan Kul, okul müdürü Ahmet Ali Güneysu ve Okul Aile Birliği Başkanı İlmiye Diktaş, dernek yöneticileri Şerife Sarı, Emine Kuru, Şükriye illik, Selvi Eyi ve duyarlı tüm öğrenci velilerine teşekkür etti.

Zekai Erdal, kadınlara ait mezar taşlarının tepelik kısmı ile sandukalı mezar taşlarının sandukalarında simetrik formda bitkisel motifler ile mezar taşlarının dış yüzlerinde saç örgüleri ve tokalarının yer aldığını, erkeklere ait olanlarda ise Osmanlı döneminde bulunmuş olduğu ilmiye ve kalemiye gibi sınıflara göre fes olgusunun söz konusu olduğunu bildirdi.

Tarikat mensuplarının başlıklarında taçlar, memurlarınkinde fesler, daha çok ilmiye mensuplarında ise kavuklar üzerine sarılmış sarıklar bulunur.

Stantta birbirinden ünlü isimler yer aldı Dernek üyeleri tarafından açılan stantta Zübeyde Hanım başta olmak üzere Münire Işık, Afet İnan, Ayşe Sıdıka Avar, Kebire Alpak, Halide Edip Adıvar, Fakime Öymen, Fatma Refet Angın, Muazzez İlmiye Çığ, Suna Kıraç, Remziye Hisar, Madam Küri, Nezihe Muhittin ve İoanna Kuçuradi gibi adını tarihe altın harflerle yazdırmış isimler yer aldı.

Konuşmanın ardından Festival Sanat Ödülü keman virtüözü Suna Kan, Festival Kent Ödülü sümerolog Muazzez İlmiye Çığ, Nevit Kodallı Genç Yetenek Ödülü de keman sanatçısı ve solist Yiğit Karataş'a verildi.