Güncel Türkçe Sözlük
-
isim İmarethane
Güzel Sanatlar Terimleri Sözlüğü
(Mimarlık) Yoksullara yiyecek dağıtmak üzere kurulmuş hayır evi.
Kentbilim Terimleri Sözlüğü
Klasik çağdan sonra yoksullara yemek dağıtılan yer. Aşyeri anlamına kullanılmış olmakla birlikte, başlangıçta, herhangi bir dinsel yapıyı belirtmek için kullanılmıştır.
Vikipedi
İmaret veya imarethane, Osmanlı Devleti döneminde yoksullara yardım amacıyla oluşturulan hayır kurumları. Başlangıçta imaretlerde; şehir dışından gelenlere, yolculara, yoksul ve düşkünlere yiyecek, sağlık ve giyecek yardımı yapılırdı. Sonraları ise imaretler sadece yemek verilen yerlere dönüşmüşlerdir.
İmaretlerin giderleri, imareti yapanın kurduğu vakfın gelirleriyle karşılanırdı. Beylikler dönemindeki imaretlerin vakıflara bırakılması yöntemi Osmanlı döneminde de devam etmiştir. Osmanlı'nın ilk imarethanesi, 1331 yılında fethedildikten birkaç yıl sonra İznik'te kuruldu.
Hemen her külliyede bir imaret bulunurdu. Genel olarak dörtgen bir plan üzerine yapılan imaretlerde, ortada üstü açık bir avlu, avlunun çevresinde; mutfak, fırın, yemek odaları ve yöneticilerin odaları yer alırdı. İmaretleri oluşturan birimler, yerel ihtiyaçlara göre azaltılır ve çoğaltılırdı. Örneğin; II. Bayezid'in İstanbul'da yaptırdığı imarette en fazla önem cami ile aşhane birimlerine verilmişti ve hastane yoktu. Fakat Edirne'de 1486 yılında yaptırdığı imarette, yöre halkının isteği üzerine en büyük önem hastaneye verilmiş, cami ve aşhane ikinci planda kalmıştır.
"imaret" kelimesinin kullanım örnekleri.
Cami alanı içerisinde bir revak, bir imaret, bir şadırvan ve bir abdesthane yer alacak.
Camii alanı içerisinde 1 adet revak, 1 adet imaret, 1 adet şadırvan ve 1 adet abdesthane yer alacak.
The Modiano Market, Aya Dimitros Katedrali, Ayasofya Kilisesi, Atatürk Evi, Aristoteles Meydanı, Lefkos Pyrgos, Beyaz Kule, Kamara Meydanı, Yedi Kule, Selanik Bizans Müzesi, Kutsal Havariler Tapınağı, Rotanda, Selanik Yahudi Müzesi, Alaca İmaret Cami, Hipdrom, Vlatadon Manastırı, Latomos Manastırı, Ladadika, Ano Poli, Gelerius Kemeri, aya Dimitri Kilisesi, Bizans Kültürü Müzesi, Sultan Hortaç Cami, Church of Panagia Chalkeon, Bey Hamamı, Selanik Surları, Roman Forum.
Beypazarı Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü ekipleri, Dikiciler, İmaret, Demirciler, Alaaddin, Hanlarönü ve Develik sokaklarında, baharı yansıtan renkli çiçekler dikti.