Kelime tanımını bul

Güncel Türkçe Sözlük
iyon
  • isim, fizik, kimya Bir veya daha çok elektron kazanmış veya yitirmiş bir atom veya bir atom grubundan oluşmuş elektrik yüklü parçacık, yükün
Kimya Terimleri Sözlüğü (II)
iyon

Net bir elektrik yüküne sahip, bir veya daha fazla elektron kazanmış veya kaybetmiş, atom, kök veya molekül.

Veteriner Hekimliği Terimleri Sözlüğü
iyon

Bir atomun veya molekülün elektron alması veya elektron vermesiyle meydana gelen negatif veya pozitif yüklü atom veya molekül.

Sinema ve Televizyon Terimleri Sözlüğü
iyon

TV. Elektrik yüklü atom ya da atom kümesi. (Pozitif yüklü iyonlar (katyonlar), atomun ya da atom kümesinin elektriksel yönden yansızlığı için gerekenden daha az elektron taşırlar; negatif yüklü iyonlardaysa daha çok elektron vardır).

Biyoloji Terimleri Sözlüğü
iyon

Pozitif veya negatif yüklü bir atom.

Metalbilim İşlem Terimleri Sözlüğü
iyon

Elektriksel olarak yüklü olan atom ya da kök.

Orta Öğretim Terimleri Kılavuzu
iyon

(kimya)

Nükleer Enerji Terimleri Sözlüğü
iyon

Net elektrik yükü taşıyan atom ya da molekül.

Gökbilim Terimleri Sözlüğü
iyon

Elektrik yüklü atom ya da atom grubu.

Vikipedi
İyon

İyon ya da yerdeş ( Fransızca kökenli ion), bir veya daha çok elektron kazanmış ya da yitirmiş bir atomdan (veya bir atom grubundan) oluşmuş elektrik yüklü parçacıktır. Atomlar kararsız yapılarından kurtulmak ve kararlı hale gelebilmek için elektron alırlar ya da kaybederler. Bunun için de başka bir atomla ya da kökle bağ kurarlar. Pozitif elektrik yüklü iyonlara katyon, negatif elektrik yüklü iyonlara anyon denir. Anyon ve katyon iyonların bağ yapma şekilleri farklı olabilir. Anyonlar elektron ortaklaşmasıyla ve elektron alış-verişiyle bağ kurarken katyon olan iyonlar yalnızca elektron alış-verişiyle bağ kurar. Bir hidrojen atomu kararlı hale geçmek istediğinde (1 elektron alarak) anyon haline gelir. Fakat Lityum atomu ise kararlı hale geçerken (1 elektron vererek) katyon haline gelir.

Örnek olarak;

  • H (1 elektron vermiş atom)
  • OH (1 elektron almış atom grubu)
  • (SO) (2 elektron almış atom grubu)

"iyon" kelimesinin kullanım örnekleri.

Projelerin arasında yatırım yapacak şirketler içinde Türkerler grubu, Akkur (Akenerji), İçtaş (İbrahim Çeçen grubu), Aslancık (Doğuş grubu), Ser Enerji (Sabancı grubu), EBD Enerji (Ünal grubu), Çamlıca Enerji (Hamdi Akın), İyon Enerji (Sanko grubu), Yedigöl (Brightwel-Borusan) gibi şirketler bulunuyor.

Dış uyarılar, sıcaklık, pH, çözücü, iyon, ışık, iyonik güç, elektrik, manyetik alan ve mekanik etki olarak ortaya çıkmaktadır.

Neoklasik üsluplu örnekler, alt katlardaki rustik duvar örgüsü, yatayda düz hatlı saçaklar ile dikeyde korint ya da iyon başlıklı plasterlerin kesişimi sonucu oluşan simetrik cephe düzeni ve üçgen alınlıklı pencereleri ile Rönesans mimarisinde de görülen ve kaynağını antik Yunan ve Roma mimarisinden alan öğelerin oluşturduğu cephe düzenlemelerini akla getirirler.