Kelime tanımını bul

Güncel Türkçe Sözlük
je
  • Türk alfabesinin on üçüncü harfinin adı, okunuşu
Vikipedi
Je (Kiril)

Je (Ј ј; italik: Ј ј) Kiril alfabesinin bir harfidir. Bu harf Sırp alfabesinde, Makedon alfabesinde, Azeri ve Altay dili grublarında kullanılır. Bu harf geleneksel kiril alfbesindeki й harfinin yerine geçmiştir. Bulan kişi Vuk Karadžić'dir.

JE

JE, Belgesel hipotez'e göre, Tora'nın oluşmasında rol oynayan ara kaynaktır. Redaktörlerin elinden geçen Yahvist (J) ve Elohist (E) kaynakların birleşmesinden oluşmuştur. Hipoteze göre, J MÖ 950'lerde ve E MÖ 850'lerde derlenmiş olup JE olarak MÖ 750'lerde birleştirilmiştir. JE'nin Tora halini alması MÖ 400'leri bulur.

Je (harf)

Je Pers alfabesi'nin 14. harfidir.Bu harf ayrıca Osmanlı alfabesi'nde de kullanılıyordu.Arap alfabesinin orijinalinde bulunmayıp sonradan eklenmiştir.

ﮊ harfi Arapça'da bulunmaz.İslamiyet'in İranlılar tarafından kabulünden sonra Arapça'da bulunmayan diğer harfler olan ﭗ , ﭺ ve گ harfleri ile beraber İranî dillerin Arap alfabesi ile ifadesi için oluşturulmuştur.Önceleri Farsça'da kullanılan bu harf daha sonra Osmanlı Türkçesi'inde Farsça kökenli kelimeleri ifade etmek için kullanılmıştır. ﮊ harfi aynı zamanda Osmanlı alfabesi'nin de 14. harfiydi.

  • ﮊ harfi bulunan bazı Farsça kelimeler ;

ژاله = Jale (ژ başta)

مژگان = Müjgan (ژ ortada)

واژه = Vaje (ژ sonda)