Kelime tanımını bul

Güncel Türkçe Sözlük
köroğlu
  • isim Kocanın karısına verdiği ad
    "Benim köroğlu yamandır. Üç tavuk besler bizim gecekondunun önünde, bir kafes içinde." - N. Cumalı
Kişi Adları Sözlüğü
Köroğlu

Cinsiyet: Erkek Ünlü Türk halk öyküsünün kahramanı.

Yazın Terimleri Sözlüğü
Köroğlu
  1. Konusu kahramanlık olan ünlü bir halk öyküsü.

  2. Bir halk oyununun adı.

Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü
köroğlu

Yufka ekmek pişirilen saçların altına konulan üç ayaklı demir, sacayak

Vikipedi
Köroğlu (anlam ayrımı)

Köroğlu aşağıdaki anlamlara gelebilir

  • Köroğlu, 16. yüzyıl'da Anadolu'da yaşamış bir halk ozanı
  • Köroğlu destanı, bir halk destanı (Bakınız: Türk destanları)
  • Köroğlu (albüm), Ruhi Su'nun bir albümü
  • Köroğlu (film), Atıf Yılmaz filmi (1968)
  • Köroğlu Dağlar Kartalı, 1963 yapımı Türkân Şoray ve Fikret Hakan'ın baş rollerini oynadığı Türk filmidir.
  • Köroğlu (opera, Hacıbeyov), Azeri bestecisi Üzeyir Hacıbeyov'un bestelediği bir opera eseri
  • Köroğlu (opera, Saygun), Türk besteci Adnan Saygun'un bestelediği bir opera eseri
Köroğlu

Köroğlu, Bolu'da yaşamış bir Türk halk ozanıdır. Bolu'nun Dörtdivan ilçesindendir. Bu isimle yazılmış Köroğlu Destanı da vardır.

Yaşamı[ değiştir]

Köroğlu (16. yüzyıl) Halk şairlerimiz içerisinde kavganın, özgürlüğün sembolüdür. Doğum, ölüm tarihleri bilinmeyen, bir eski efsane kahramanı olan Köroğlu'nun adını alan bir şairimizdir. Bu şairin, III. Murat zamanında (1574-1595) Osmanlı ordusuyla İran savaşlarına katıldığı (1578-1584) bilinmektedir. Bolu Beyi'nden babasının intikamını almak üzere dağlara çıkan, yiğitlik ve iyilikseverliği destanlaşan isyancı Köroğlu ile şair Köroğlu halk zihninde kaynaşmış durumdadır. Aslında çok daha eski bir efsanedir.

Köroğlu halk şairlerimiz içerisinde kavganın ve özgürlüğün sembolüdür. Şiirlerinde coşkun bir seslenişle yiğitlik, dostluk, aşk, doğa sevgisi çok sâde bir dille anlatılır. Bu şiirler, hikâyeci âşıkların nesirle anlatılan hikâyeleri arasına serpiştirilmiştir. 24'ü bulan bu hikâyeler, Türklük dünyasına yayılan bir Köroğlu destanının doğuşunu hazırlamıştır.Bazı öykücüler kitaplara yazdıklarını filme de aktarmışlardır.

Köroğlu Destanı[ değiştir]

Köroğlu aslında eski bir asker ve sonradan dağa çıkan bir Celali eşkiyasıdır. Bu adı (belki de bir mahlas olarak) eski Türk destanlarındaki bir kahramandan almıştır. Asıl adı Ruşen’dir. Köroğlu; yiğit, adaletli, inançla dolu ideal bir insan profilidir. Azerbaycanda çok yaygın olan "Koroğlu Efsanesi" ("Kor", Azeri dilinde kör demektir,) ile büyük oranda benzeşir. Köroğlu destanı Anadolu Türklüğünün yüreğinde yaşayan tutkularla, isteklerin, değerlerle inançların sembolüdür. Bu destana göre Köroğlu'nun asıl adı Ruşen Ali'dir. Babası Yusuf, Bolu Beyi'nin seyisidir. At meraklısı olan Bolu Beyi, seyisi Yusuf'u cins bir at almaya gönderir; fakat Yusuf'un getirdiği tayı beğenmez, adamın gözlerine mil çektirir. Yusuf tayı ve oğlunu alıp memleketten çıkar. Ruşen Ali, babasının tarif ettiği tarzda, tayı karanlık bir ahırda besler. Tay, belli bir zaman sonra kanatlanır, eşsiz bir küheylan olur. Yusuf ile Ruşen Ali, Aras ırmağına gider, orada Bingöl'den inecek olan üç sihirli köpüğü beklerler. Yusuf, köpükleri içince, tekrar görmeye başlayacak, gençleşecek ve Bolu Beyi'nden intikamını alacaktır. Fakat, Ruşen Ali köpükleri kendisi içer, babasına köpüksüz su verir. Yusuf buna bir yandan üzülür, bir yandan da, oğlu intikamını alacak bir yiğit olacağı için sevinir. Bu sihirli üç köpükten biri Köroğlu'na ebedi hayat, biri yiğitlik, biri de şairlik sağlar. Yusuf, oğluna intikamını almasını tavsiye ettikten sonra ölür. Ruşen Ali Kır-At'ı ile birlikte dağa çıkar. Köroğlu diye ün alır, bir derebeyi gibi yaşamaya başlar, her savaşta üstün gelir; bezirganlardan, beylerden, paşalardan aldıklarını yoksullara dağıtır. Delikli demir (tüfek) icat olunup da eski yiğitlik gelenekleri bozulunca, arkadaşlarına dağılmalarını tavsiye eder, "sır olur", Kırklar'a karışır.

Bu destan Yaşar Kemal'in Üç Anadolu Efsanesi yapıtında günümüz edebiyatına aktarılmıştır.

Örnek Türküler[ değiştir]

Aşağıdaki tanınmış dizeleri yazmıştır:

Benden selâm olsun Bolu Beyi’ne
Çıkıp şu dağlara yaslanmalıdır
At kişnemesinden, kalkan sesinden
Dağlar seda verip seslenmelidir

Düşman geldi tabur tabur dizildi
Alnımıza kara yazı yazıldı
Tüfek icat oldu mertlik bozuldu
Eğri kılıç kında paslanmalıdır.

Köroğlu düşer mi eski şanından
Ayırır çoğunu er meydanından
Kırat köpüğünden düşman kanından
Çevrem dolup şalvar ıslanmalıdır

Bir efsaneye göre Köroğlu'nu tek Yenebilen kişi Kiziroğlu Mustafa Bey'dir. Bunun üzerine aşağıdaki türküyü yazar.

Bir atı var Ala Paça
Peh peh peh
Mecal vermez Kırat kaça
Hey hey hey
Az kaldı ortamdan biçe

Ağam kim,
Paşam kim,
Nigar kim,
Hanım kim,
Kiziroğlu Mustafa Bey
Bir beyin oğlu
Zor beyin oğlu

Köroğlu (opera, Hacıbeyov)

Köroğlu Azeri-Sovyet bestecisi Üzeyir Hacıbeyov tarafından bestelenmiş beş perdelik bir operadır. Eserin librettosu "Habib İsmayilov" tarafından, Türkçe konuşulan ülkelerinin halk efsanelerinden olan Köroğlu destanının Azeri versiyonunu kaleme alan Memmed Said Ordubadi'nin nazım eserinden uyarlanarak ve bestecinin faal olarak katkılarıyla yazılmıştır. Eserin prömiyeri 30 Nisan, 1937de Bakü'de Azerbaycan Devlet Akademik Opera ve Bale Tiyatrosu'nda besteci Üzeyir Hacıbeyov orkestra şefliği altında yapılmıştır.

Köroğlu (film)

Köroğlu, 1968 yapımı bir tarih ve macera tarzı Türk filmdir. Senaryosunu Ayşe Şasa 'nın yazdıkları bu kara komedi tarzındaki filmi Atıf Yılmaz yönetmiş, baş rollerinde Cüneyt Arkın ve Fatma Girik oynamışlardır. Görüntülerini Gani Turanlı'nın çektiği filmin müzikleri Yücel Paşmakçı'e aittir. Yapım şirketi Uğur Film'dir ve Yapımcı Memduh Ün'dur.

Köroğlu (film, 1945)

Köroğlu, Muharrem Gürses'in senaryosunu yazdığı, Mümtaz Ener ve Refik Kemal Arduman'ın yönettiği 1945 yılında çekilmiş olan, Türk yapımı sinema filmidir. Filmin yapımcısı Necip Erses'tir.

Köroğlu (opera, Saygun)

Köroğlu Ahmet Adnan Saygun tarafından bestelenmiş üç perde, 9 sahnelik bir operadır. Eserin librettosu Selahadddin Batu’ya aittir.

Eser, 23 Haziran 1973’te Niyazi Tağızade idaresindeki İstanbul Devlet Opera ve Balesi (İDOB) tarafından 1. İstanbul Festivali açılışında Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu'nda sahnelendi. Aydın Gün'ün sahneye koyduğu operanın temsili 25 Haziran gecesi tekrarlandı. Bu, eserin ilk ve tek sahnelenişidir ( Atatürk Kültür Merkezi yandığı için İDOB sahnelemeyi sürdürememişti).

Beyoğlu adlı zalim bir beyin kaçırdığı Günayım’ın Köroğlu tarafından kurtarılmasını konu edinir. Ana tema, ilahi aşktır.

Saygun’un büyük opera türünde meydana getirdiği ilk eserdir.Güzide Berran Gönen, Köroğlu Operasının Dramatik Yapısı, Operaturkiye.com sitesi 12.07.2011 Saygun bu eseri Vedat Nedim Tör’ün Yapı Kredi Bankası adına bir eser istemesi üzerine 1971’de yazmaya başlamıştır. Eserde halk müziği temaları kullanılmıştır. Besteci eseri Mustafa Kemal Atatürk'e ithaf etmiştir.Pınar Yıldırım, Ahmed Adnan Saygun'un "Köroğlu Operası'nın İncelenmesi, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, 2011

"köroğlu" kelimesinin kullanım örnekleri.

Tek liste halinde gidilen seçimlerde Tacettin Özden yeniden KODER başkanlığına seçilirken, yönetim kurulu ise Turhan Kesim, Gürsel Tonbul, Rıza Esen, Naile Göçen Çukurova, Ali Sönmez, Serdar Köroğlu, Can Şengöz, Ajlan Kartoğlu, Mehtap İlbahar ve Rıza Türkşen’den oluştu.

Torul ilçesinde Atatürk İlköğretim Okulunda Cumhuriyet Savcısı Töhve Selcan İnanç, Torul Belediye Başkanı Nidai Köroğlu ile köy muhtarları ve gönüllü güvenlik korucuları ve vatandaşların katılımı ile Merkez ilçede Atatürk Kültür Merkezinde köy mahalle muhtarları, gönüllü güvenlik korucuları, kamu kurum ve kuruluşlarının çalışanları, orman işletme müdürlüğü çalışanları ve diğer sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve vatandaşların katılımı ile Kürtün ilçesinde belediye toplantı salonunda köy muhtarları, gönüllü güvenlik korucular ve vatandaşların katılımı ile, Köse İlçesinde Altmışıncı Yıl İlköğretim Okulu Toplantı Salonunda köy muhtarları ve gönüllü güvenlik korucular ve vatandaşların katılımı ile, Şiran İlçesinde belediye toplantı salonunda köy muhtarları ve gönüllü güvenlik korucular ve vatandaşların katılımı ile Kelkit ilçesinde Abdulhamithan Lisesi konferans salonunda Kelkit Kaymakam Vekili Ali Arıkan, Kelkit Belediye Başkanı Ünal Yılmaz ile köy muhtarları ve gönüllü güvenlik korucuları ve vatandaşların

KONYA (AA) - MELİKE KINACI - Konya'nın Akşehir ilçesinde "Kral terzi" olarak bilinen 67 yaşındaki Orhan Köroğlu, tarihi Arasta Çarşısı'ndaki iş yerinde 50 yılı aşkın süredir çizgili pijama dikerek, bir kültürü yaşatıyor.

Kaymakam Tuncay Dursun, Cumhuriyet Savcısı Gökhan Yalman, İlçe Jandarma Komutanı Mustafa Köroğlu, Emniyet Müdürü Süleyman Erdoğan, Belediye Başkanı Mehmet Ağaoğlu, AK Parti Yerköy İlçe Başkanı Aziz Başak, MHP İlçe Başkanı Arlan Bozkurt ve çok sayıda Daire Amiri katıldı.

İzzet Baysal Devlet Hastanesi Köroğlu Ünitesi’nde 8 gün boyunca yoğun bakımda kalan Avni Arlan yaşamını yitirdi.

Ozan Güngör, Mutfak Sanatları Kaptanı Tuba Geçkil, Artistik Teknik Kaptan Sıraç Çiçek, Elif Doğan, Ayça Kaleli, Ömür Köroğlu, Eda Dartepe Uz ve Dilek Dağlı’yla mücadele etti.

Mehmet Köroğlu, iç organlarının ters yerde olmasının jandarma astsubaylık için engel olmadığının söylendiğini, ancak sevk edildiği ikinci hastanede de aynı teşhisin konulması üzerine astsubaylıktan da elendiğini belirtti.

Kendisi gibi ailesinin de ilk başta inanmadığını, raporu görünce de çok şaşırdıklarını ifade eden Köroğlu, kendisine bu durumun jandarma astsubaylık için engel olmadığını söylendiğini ancak astsubaylık için sevk edildiği Kahramanmaraş Necip Fazıl Şehir Hastanesi’nde de aynı teşhisin konulması üzerine astsubaylıktan da elendiğini söyledi.

Firari sanıklar Ufuk Emin Köroğlu, Emrah Direk, Değer Özergün, Mehmet Aydoğmuş ve Murat Kazancı hakkındaki yakalama kararlarının infazının beklenmesine hükmeden mahkeme heyeti, duruşmaların 7, 8, 9, 10 ve 11 Ocak 2019'da Çağlayan'da yapılmasını kararlaştırdı.

Kazada yaralanan araç sürücüleri olay yerine gelen sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından Bolu izzet Baysal Devlet Hastanesi Köroğlu Ünitesi Acil Servisine kaldırılarak tedavi altına alındı.

Görevli jandarmalar tarafından ilk müdahalesi yapılan sanık, adliyeye gelen sağlık ekiplerince Bolu İzzet Baysal Devlet Hastanesi Köroğlu Ünitesi Acil Servisine kaldırıldı.

Törene başta şehidin 7 aylık hamile eşi Yasemin Kalo, babası Abubekir Kalo, Annesi Gülay Kalo ve kardeşleri olmak üzere, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, 1'inci Ordu Komutanı Musa Avsever, İstanbul İl Jandarma Komutanı Nuh Köroğlu, İstanbul Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, CHP Genel Sekreteri Akif Hamzaçebi, Ak Parti İl Başkanı Bayram Şenocak, CHP Genel Sekreteri Akif Hamzaçebi ile çok sayıda asker ve yakını katıldı.

Köroğlu Şirketler Grubu toplantı salonunda gerçekleştirilen mart ayı olağan toplantısına, Van Genç Girişimciler Kurulu İcra Komitesi ve aynı zamanda Genç Girişimciler Kurulu Bölge Başkanı olan Mahmut Köroğlu, Türkiye Seyahat Acenteleri Doğu Anadolu Bölgesi Yürütme Kurulu Başkanı Abdullah Tunçdemir, Van Genç Girişimciler Kurulu İcra Komitesi Başkan Yardımcısı Turan Cacim, yönetim kurulu üyeleri Ayhan Fidan, Necip Oflas, Sibel Cacim Saatçıoğlu, Ahmet Bozkurt, Kamil Silahtaroğlu, Mehmet Canpolat, Zeki Bukay ve Mehmet Latif Keleş katıldı.

Bu koleksiyonla görsel çalışma yapma fikri oluştuğunu ancak yaprakların renklerini kaybetmesinin kendisini arayışa ittiğini anlatan Köroğlu, babasının kimyager arkadaşlarından öğrendiği karışımla yaprak ve çiçekleri fermente ederek renk kaybı ve böceklenme riskini ortadan kaldırdığını kaydetti.

Alınan bilgiye göre, TEM Otoyolu'ndan Ankara istikametine seyreden Mehmet Mert Küce idaresindeki 34 LY 41 33 plakalı otomobil ile önünde seyreden Mehmet Emin Uğurlu yönetimindeki 06 COB 75 plakalı tıra Köroğlu Park mevkinde arkadan çarptı.